Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: Διατηρεί τη συμμετοχή στην Εκτέρ

Nα παραμείνει προς το παρόν στο μετοχικό κεφάλαιο της τεχνικής εταιρίας ΕΚΤΕΡ, όπου μέσω της ΑΕΓΕΚ ελέγχει ποσοστό 13,18%, αποφάσισε ο νέος ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού ομίλου κ. Γιάννης Μαρούλης.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΕΓΕΚ: Διατηρεί τη συμμετοχή στην Εκτέρ
Nα παραμείνει προς το παρόν στο μετοχικό κεφάλαιο της τεχνικής εταιρίας ΕΚΤΕΡ, όπου μέσω της ΑΕΓΕΚ ελέγχει ποσοστό 13,18%, αποφάσισε ο νέος ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού ομίλου κ. Γιάννης Μαρούλης.

Η πρόταση που εδώ και καιρό έχουν υποβάλει οι βασικοί μέτοχοι της ΕΚΤΕΡ κ. Αθανάσιος Σίψας και Γιάννης Καβέτσος -αρχικά προς τις πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ και στη συνέχεια προς τη νέα διοίκηση της επιχείρησης- για εξαγορά του εν λόγω ποσοστού δεν έγινε τελικά αποδεκτή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της συμμετοχής της ΑΕΓΕΚ στην εταιρία ΕΚΤΕΡ θα παίξει εκ των πραγμάτων η αναδιάρθρωση που σχεδιάζει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα ο κ. Μαρούλης με την ένταξη στον εισηγμένο όμιλο και των δραστηριοτήτων τις οποίες έχει αναπτύξει ο ίδιος μέσω των προσωπικών του εταιριών (Ιόνιος Α.Ε., Ι. Μαρούλης Α.Ε., Αφοί Μαρούλη, Τρίτων κ.ά.).

Έτσι, σε περίπτωση που κριθεί ότι η συμμετοχή στην ΕΚΤΕΡ δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά τα συμφέροντα του νέου επιχειρηματικού μοντέλου της ΑΕΓΕΚ, τότε ίσως η εισηγμένη προχωρήσει στην πώληση αυτών των μετοχών.

Πάντως, το τι μέλλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη συμμετοχή θα ξεκαθαρίσει οριστικά τον επόμενο χρόνο, όταν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του ομίλου ΑΕΓΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Αθανάσιος Σίψας και Γιάννης Καβέτσος ελέγχουν σήμερα, άμεσα και έμμεσα, περισσότερο από 33% των μετοχών της ΕΚΤΕΡ.

--- Υπό μελέτη η αναδιάρθρωση

Παράλληλα με την εκτέλεση των έργων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του -το οποίο σημειωτέον αυξήθηκε σημαντικά από τις αρχές του έτους και σήμερα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ- ο όμιλος Μαρούλη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την αναδιάρθρωση της δομής του με στόχο να καταστεί περισσότερο ευέλικτος και λειτουργικός.

Ήδη μελετώνται και εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι πως η επιχείρηση θα ακολουθήσει λίγο-πολύ το παράδειγμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Δηλαδή, η εισηγμένη ΑΕΓΕΚ θα είναι η βασική εταιρία συμμετοχών, κάτω από την οποία θα λειτουργούν τουλάχιστον τρεις τεχνικές επιχειρήσεις (ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική με πτυχίο 7ης τάξης, Ιόνιος με πτυχίο 6ης τάξης και Ι. Μαρούλης με πτυχίο 4ης τάξης), μία εταιρία παραχωρήσεων αλλά και θυγατρικές με αντικείμενα την ανάπτυξη ακινήτων (π.χ. Ελαφόνησος Α.Ε.) και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της η ΑΕΓΕΚ διεύρυνε τον σκοπό της ώστε στο μέλλον να μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς έργων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά και να υλοποιεί επενδύσεις στους τομείς του real estate, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v