Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ideal: Ζημίες 35,99 εκατ. ευρώ στην μητρική

Σημαντικές ζημίες 35,99 εκατ. ευρώ παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο η Ideal Systems ενώ παράλληλα, ενώ το ενεργητικό της μητρικής υποχώρησε κατά 59%. Σε επίπεδο ομίλου ξεχωρίζουν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ περιορίστηκαν οι ζημίες.

Ideal: Ζημίες 35,99 εκατ. ευρώ στην μητρική
Περιόρισε τις ζημίες του στο πρώτο τρίμηνο του 2004 ο όμιλος της Ideal Systems, ενώ ενισχύθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών.

Ωστόσο, στη μητρική εταιρία ξεχωρίζει η μεγάλη πτώση του ενεργητικού, περισσότερο από το ήμισυ, ενώ εντυπωσιάζει το ύψος των ζημιών.

Ειδικότερα, τα προ φόρων αποτελέσματα της μητρικής εταιρίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες 35,99 εκατ. ευρώ (!), σε σχέση με ζημίες 683 χιλ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, από την ανάγνωση της ενοποιημένης λογιστικής κατάστασης προκύπτει πως το σύνολο ιδίων κεφαλαίων α’ τριμήνου ήταν αρνητικό στα 15,6 εκατ. ευρώ από τα συν 9,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ επίσης αρνητικό πρόσημο είχαν και τα δικαιώματα μειοψηφίας της ίδιας περιόδου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή της εταιρίας δεν διενεργήθηκαν σε βάρος των αποτελεσμάτων ομίλου προβλέψεις συνολικού ποσού 2,2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα, ενώ ποσό 20 χιλ. ευρώ αφορά το πρώτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, με βάση τη δημοσιευμένη τριμηνιαία λογιστική κατάσταση της 31ης Μαρτίου 2004 προκύπτει πως τα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου, μετά από μειοψηφίες, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,87 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του α΄ τριμήνου ανήλθε στα 12,7 εκατ. ευρώ κινούμενος ανοδικά κατά 22,8% περίπου, από το επίπεδο των 10,4 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου.

Ακόμα, το ενεργητικό του ομίλου υποχώρησε 32,4% στα 61,5 εκατ. ευρώ έναντι 91,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Όπως τονίζει το διοικητικό συμβούλιο της Ideal Systems στις σημειώσεις που συνοδεύουν τον ισολογισμό, η εταιρία για να αναστρέψει τη δυσμενή οικονομική της θέση που την οδήγησε σε επιτήρηση στο Χ.Α., συνεχίζει να υλοποιεί πρόγραμμα δραστικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων, συγχώνευσης ή πωλήσεων ζημιογόνων συμμετοχών και διακοπής ζημιογόνων δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ικανή να εξυγιάνει και να αναδιαρθρώσει την κεφαλαιακή δομή, καθώς και να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις δραστηριότητες της εταιρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και όπως φαίνεται στον ισολογισμό (κονδύλι παθητικού, ”ποσά περιορισμένα για αύξηση κεφαλαίου”), έχουν ήδη καταβληθεί από τους βασικούς μετόχους 14,2 εκατ. ευρώ.



Παράλληλα, το συνολικό ενεργητικό της μητρικής Ideal Systems κατήλθε κατά 59% περίπου, διαμορφούμενο στα 22,4 εκατ. ευρώ από τα 54,77 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Διευκρινίζεται στον ισολογισμό της μητρικής πως οι εγγραφές προσαρμογής στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα επιβάρυναν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου κατά 35,8 εκατ. ευρώ, ενώ αφορούν μόνο στην υποτίμηση των συμμετοχών.

Σύμφωνα με την εταιρία οι συμμετοχές ενοποιούνται, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία επίπτωση στην καθαρή θέση ή τα αποτελέσματα του ενοποιημένου ισολογισμού.

Ηλίας Μαλιούκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v