Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Τι "βλέπει" για το 2010

Τα χειρότερα που πέρασαν, οι συγκρατημένες προοπτικές και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για τη ΣΙΔΜΑ - Τι απαντά στο Euro2day.gr ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης εταιρίας κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ.

ΣΙΔΜΑ: Τι βλέπει για το 2010
Τα χειρότερα που πέρασαν, οι συγκρατημένες προοπτικές και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι - Τι απαντά στο Euro2day.gr ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης εταιρίας κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ.

Τα χειρότερα φαίνεται να πέρασαν για την αγορά επεξεργασίας χάλυβα, καθώς από το φθινόπωρο του 2008 έως και το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς οι εταιρίες του κλάδου είδαν τη ζήτηση των πελατών τους να περιορίζεται δραματικά και τη τιμή του μετάλλου να κατρακυλάει και αναγκάστηκαν να πωλούν μικρότερους όγκους προϊόντων και μάλιστα με αρνητικά μικτά περιθώρια κέρδους…

"Το τελευταίο διάστημα ο όγκος των πωλήσεών μας παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης, αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Η πτώση σταμάτησε και βλέπουμε ότι η αγορά απορρόφησε τους κραδασμούς του πρώτου εξαμήνου, ενώ η πολιτική του destocking που εφάρμοζαν πολλοί πελάτες μας έχει τελειώσει". Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, υποστηρίζοντας ότι "ελπίζουμε το 2010 σε μια αργή ανάκαμψη, σε τίποτα όμως θεαματικό".

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, το β΄ εξάμηνο του 2009 θα είναι καλύτερο από το πρώτο, κυρίως λόγω του σημαντικού rebound που έχει σημειώσει η τιμή του χάλυβα από τα χαμηλά του έτους. Το μικτό περιθώριο είναι πλέον θετικό, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η κάτω γραμμή των ετήσιων αποτελεσμάτων θα ξεκινά από συν.

"Εμείς από την πλευρά μας προσέξαμε τις ταμειακές μας ροές που είναι θετικές, εστιάσαμε στον κίνδυνο των επισφαλειών και επιπλέον περιορίσαμε τα έξοδά μας κατά 1,5 εκατ. από την αρχή του χρόνου, στοχεύοντας σε εξοικονόμηση 2 εκατ. για το σύνολο της χρονιάς" λένε στη ΣΙΔΜΑ και σε καμιά περίπτωση δεν κρύβουν τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά.

Οι παράγοντες-κλειδιά

Η ζήτηση από τον κατασκευαστικό τομέα είναι φέτος πολύ μειωμένη και προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν να ξεκινήσουν κάποια έργα που σήμερα για διάφορους λόγους είναι μπλοκαρισμένα.

Ρωτήσαμε τον κ. Μπεναρδούτ για το τι θα μπορούσε να περιμένει η εταιρία του -και ο κλάδος γενικότερα- από τη νέα κυβέρνηση:

"Την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την τόνωση της ψυχολογίας στην αγορά, καθώς σήμερα οι επενδύσεις που υλοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα είναι ελάχιστες", αναφέρει ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης, ο οποίος θεωρεί επίσης πολύ σημαντικό τον παράγοντα της ρευστότητας:

"Εμείς ως ΣΙΔΜΑ θα μπορούσαμε να δανειστούμε άνετα, αλλά το ζήτημα είναι να δανειοδοτηθούν οι πελάτες μας. Υπάρχει στενότητα κεφαλαίων στην αγορά. Υπάρχει επίσης και ο φόβος επισφαλειών. Αποφεύγουμε να πουλήσουμε σε πελάτες που τους θεωρούμε επικίνδυνους, παρά το γεγονός ότι ασφαλίζουμε τις πιστώσεις μας. Η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά εκτιμώ ότι θα βοηθούσε".

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι

Σημαντικό όγκο εργασιών (μεταλλικοί σκελετοί, πανέλα) θα μπορούσε να προσδοκά σε βάθος χρόνου η ΣΙΔΜΑ από την εξάπλωση στην Ελλάδα των μεταλλικών κτιρίων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται γρηγορότερη ανέγερση οικοδομημάτων σε ανταγωνιστικό κόστος. "Προσβλέπουμε στον τομέα αυτό, αλλά σε βάθος χρόνου, γιατί η ελληνική νοοτροπία δεν αλλάζει γρήγορα", εκτιμά ο κ. Μπεναρδούτ.

Με δεδομένο όμως το μεγάλο μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα, η ΣΙΔΜΑ έχει ως στόχο να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα από την επέκτασή της στα Βαλκάνια, όπου ήδη διαθέτει θυγατρικές στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Απώτερος στόχος είναι το 30% των συνολικών πωλήσεων να προέρχεται από τις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v