Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Ζημιές έναντι κερδών σε όμιλο και μητρική

Ζημιές έναντι κερδών στον όμιλο και στη μητρική παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας Mevaco στο 9μηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Mevaco: Ζημιές έναντι κερδών σε όμιλο και μητρική
Ζημιές έναντι κερδών στον όμιλο και στη μητρική παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας Mevaco στο 9μηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 12,93 εκατ. ευρώ έναντι 22,13 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας μείωση κατά 41,56%. Κάμψη σημείωσαν τα αποτελέσματα με τα μικτά κέρδη του Ομίλου να διαμορφώνονται σε 1,41 εκ. ευρώ έναντι 4,78 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 70,49 %.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 948,20 χιλ. ευρώ έναντι 4,17 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 77,29%. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για τον Όμιλο ανήλθαν σε ζημιές 267,34 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,94 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας διαμορφώθηκε σε 9,30 εκατ. ευρώ έναντι 16,14 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της σημειώνοντας μείωση κατά 42,40%. Τα μικτά κέρδη της Εταιρείας ανήλθαν σε 909,78 χιλ. ευρώ, έναντι 3,45 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 73,64%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 582,20 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 3,06 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 80,99%. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 313,63 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,65 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Όπως επισημαίνεται, κατά την χρονική περίοδο που αποτυπώνουν οι οικονομικές καταστάσεις, η γενικευμένη οικονομική κρίση και ο συνδυασμός της συρρικνούμενης καταναλωτικής ζήτησης και της πιστωτικής δυσκολίας που χαρακτηρίζει την παγκόσμια και εγχώρια αγορά επηρέασε σημαντικά την δραστηριότητα του Ομίλου.

Λόγω της έντασης του φαινομένου, και της διάρκειας αυτού, η διανυομένη χρήση 2009 χαρακτηρίζεται από εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας. 

Επιπλέον, τονίζεται, ότι η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην μείωση των παραγγελιών ορισμένων σημαντικών πελατών, λόγω επηρεασμού τους από την υπάρχουσα οικονομική κρίση, και στην μείωση των τιμών πώλησης των παραγομένων προϊόντων λόγω της υψηλής ανταγωνιστικότητας που διέπει την αγορά.

Η μικρή χρηματοοικονομική εξάρτηση του Ομίλου, η σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση του και το εύρος των προϊόντων του, αποτελούν τα κύρια εφόδια για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από την οικονομική κρίση.

Ειδικότερα για την Εταιρεία, τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2009 χαρακτηρίστηκαν από την μείωση των παραγγελιών σχετικά με τα είδη που αφορούν μεταλλικά εξαρτήματα και μέρη επαγγελματικών ψυγείων που κατασκευάζει η Εταιρεία για λογαριασμό ενός εκ των κυριοτέρων πελατών της που δραστηριοποιείται στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης.

Για την αντιστάθμιση της μείωσης των παραγγελιών και κατ' επέκταση του κύκλου εργασιών η Εταιρεία επεκτάθηκε σε νέες υπεργολαβικές συνεργασίες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν νέες σήραγγες αυτοκινητοδρόμων, κατασκευή οικίσκων και εξοπλισμού σταθμών διοδίων, κατασκευή μεταλλικών μερών εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά), την ανάληψη των πρώτων υπεργολαβιών κατασκευής μεταλλικών εξαρτημάτων και μερών αμυντικών συστημάτων μετά την εγγραφή της στο σχετικό Μητρώο αμυντικών εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας τον Σεπτέμβριο 2009 κλπ.

Οι ενέργειες αυτές αφενός επιτρέπουν στην MEVACO εν μέσω αρνητικών διεθνών οικονομικών συνθηκών και παρά την σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού και οικονομικού κλίματος, να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς που κατείχε τόσο στη Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και αφετέρου, αναμένεται να έχουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ιδιαίτερα θετική επίδραση στα αποτελέσματα και τις επιδόσεις της Εταιρείας.

Συνυπολογίζοντας ότι, παρά τις πρόσφατες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις ο Όμιλος παραμένει σε ισχυρή οικονομική θέση, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι με την ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών υφίστανται προοπτικές που θα επιτρέψουν την σημαντική βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v