Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Ζημιές 13 εκ. ευρώ στον όμιλο

Τα αποτελέσματα μετά φόρων του ομίλου ΣΙΔΜΑ στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε ζημιές 13 εκ. ευρώ σε σχέση με κέρδη ύψους 8,0 εκ. ευρώ.

ΣΙΔΜΑ:  Ζημιές 13 εκ. ευρώ στον όμιλο
Το 2009 εξελίσσεται στη δυσκολότερη χρονιά του χάλυβα της τελευταίας εικοσαετίας. Η ύφεση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία επηρεάζει έντονα την Ευρώπη. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται να μειωθεί το 2009 κατά 4% περίπου και η πτώση στην κατανάλωση του χάλυβα είναι εντυπωσιακή. Η Ελληνική αγορά πλήττεται κατά τον ίδιο βαθμό και η φαινομενική κατανάλωση μειώθηκε στα διάφορα χαλυβουργικά προϊόντα από 30% έως 40% περίπου σε σχέση με το 2008.

Η ΣΙΔΜΑ, σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, έλαβε σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δραματικής πτώσης της αγοράς. Τα κυριότερα από αυτά είναι η δραστική μείωση των αποθεμάτων κατά 42% περίπου από την αρχή του χρόνου, η περικοπή των γενικών εξόδων κατά 2 εκ. ευρώ περίπου σε σχέση με πέρυσι και η μείωση του δανεισμού κατά 15 εκ. ευρώ περίπου σε επίπεδο μητρικής.
 
Συγχρόνως συνεχίστηκε η πάγια πολιτική της σφικτής παρακολούθησης των απαιτήσεων, σε ένα περιβάλλον που η ταμειακή δυσκολία της αγοράς είναι εμφανής. Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων ήταν το τρίτο τρίμηνο η εταιρεία να περάσει σε θετικό μικτό κέρδος μετά από 9 μήνες αρνητικών αποτελεσμάτων. Το γεγονός αυτό βοήθησε επίσης η άνοδος των τιμών, την αντίστοιχη περίοδο, με ανάλογη αύξηση της ζήτησης.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα 91εκ. ευρώ, έναντι 175 εκ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 48%, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 121 εκ. ευρώ έναντι 233 εκ. ευρώ το 2008 παρουσιάζοντας την ίδια μείωση.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 13 εκ. ευρώ σε σχέση με κέρδη ύψους 8,0 εκ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν ζημιές 9,1 εκ. ευρώ σε σχέση με κέρδη ύψους 17 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ωστόσο τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου σε επίπεδο EBITDA ήταν θετικά (1 εκ. ευρώ) αν και μειωμένα σε σχέση με αυτά του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου που ήταν 2,8 εκ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 0,6 εκ. ευρώ σε σχέση με ζημιές ύψους 0,1 εκ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2008. Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβάρυναν συναλλαγματικές ζημιές της θυγατρικής SIDMA ROMANIA κατά 0,4 εκ. ευρώ.

Σε επίπεδο Εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ ΑΕ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε 88 εκ. ευρώ, έναντι 184 εκ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 52%.

Τα αποτελέσματα μετά φόρων, μετά την επίδραση της απαίτησης της αναβαλλόμενης φορολογίας, παρουσίασαν ζημιές ύψους 9,6 εκ. ευρώ σε σχέση με κέρδη ύψους 6,0 εκ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν ζημιές ύψους 8,4 εκ. ευρώ σε σχέση με κέρδη ύψους 12,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο εταιρείας, το τρίτο τρίμηνο παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένο με μείωση των ζημιών μετά φόρων κατά 80% (από ζημιές 0,8 εκ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε ζημιές 0,15 εκ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2009). Σε επίπεδο EBITDA το τρίτο τρίμηνο παρουσίασε κέρδη 0,7 εκ. ευρώ αν και μειωμένα κατά 25% σε σχέση με τα κέρδη 1,0 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2008.

Στα θετικά των πρώτων εννέα μηνών καταγράφονται η δραστική μείωση του δανεισμού σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 κατά 16 εκ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και 15 εκ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας. Ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο Εταιρείας διαμορφώθηκε στα 66 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 18%, ενώ σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στα 97 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 14% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008. Επιπλέον, οι λειτουργικές ταμειακές ροές, τόσο σε επίπεδο Ομίλου όσο και Εταιρείας, διαμορφώθηκαν στα 20 εκ. ευρώ και 18 εκ. ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος, στα θετικά καταγράφεται και η ενίσχυση της παρουσίας της ΣΙΔΜΑ στο εξωτερικό, με το ποσοστό των πωλήσεων του Ομίλου σε αγορές εκτός Ελλάδας να ανέρχεται το πρώτο εννεάμηνο του 2009 στο 27% επί του συνόλου σε σχέση με 22% το πρώτο εννεάμηνο του 2008.
 
Η νευρικότητα στις τιμές του χάλυβα παραμένει. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σχετική άνοδος των διεθνών τιμών. Την άνοδο αυτή βοηθάει το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων που διατηρούν πλέον τα κέντρα επεξεργασίας και οι καταναλωτές χάλυβα. Είναι άγνωστο ακόμα αν θα έχει μεγάλη διάρκεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v