Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Ορατό το λουκέτο στις κλωστές

Εάν δεν υπάρξουν σαφείς κατευθύνσεις και μέτρα για την ανάκαμψη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, η διοίκηση της Επίλεκτος φέρεται αποφασισμένη να διακόψει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Επίλεκτος: Ορατό το λουκέτο στις κλωστές
Εάν δεν υπάρξουν σαφείς κατευθύνσεις και μέτρα για την ανάκαμψη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, η διοίκηση της Επίλεκτος φέρεται αποφασισμένη να διακόψει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί χωρίς εργασία, αν υπολογίσει κανείς πως σήμερα στον όμιλο της Επίλεκτος απασχολούνται περίπου 345 άτομα. Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της ενδημικής πλέον οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να διευρύνεται συνεχώς, το κλείσιμο μιας ακόμη εταιρίας του μεγέθους της Επίλεκτος θεωρείται ότι θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ήδη, αυτήν τη στιγμή καταγράφεται συνεχής συρρίκνωση του κλάδου όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και πανευρωπαϊκά, καθώς το σκληρό ευρώ θεωρείται ότι ενισχύει τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύεται πως τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι αποσπασματικά, αφού επιχειρείται να διασωθεί μία εταιρία σε βάρος όλων των άλλων, αντί να υπάρξουν συνολικές ρυθμίσεις για όλο τον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Επίλεκτος όσο και όλη η ελληνική κλωστοϋφαντουργία αναμένουν από την κυβέρνηση δείγματα γραφής για το μέλλον του κλάδου και τη βούλησή της να το στηρίξει όπως κάνει με την πράσινη ανάπτυξη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 αναμένεται να είναι και το πλέον κρίσιμο, εντός του οποίου πρόκειται να κριθούν πολλά, από τις προθέσεις της κυβέρνησης έως και την απόφαση εταιριών, μεταξύ αυτών και της Επίλεκτος, να συνεχίσουν ή όχι μια ζημιογόνα δραστηριότητα.

Η διοίκηση της Επίλεκτος έχει θέσει από τις αρχές του έτους νέες προτεραιότητες, εν όψει της παρατεταμένης κρίσης στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Έχει στραφεί στον τομέα της ενέργειας, προσδοκώντας υπεραξίες από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού 10 MW στον δήμο Πολυδάμαντα, του νομού Λαρίσης, με ορίζοντα αποπεράτωσης στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Παράλληλα, η διοίκηση της Επίλεκτος χαρακτηρίζει πολύ θετικό το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των ΑΠΕ που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και από την τελική μορφή που θα έχει θα διαμορφώσει και τα επόμενα σχέδιά της στον χώρο αυτό. Ο όμιλος της Επίλεκτος έχει αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ΑΠΕ και ήδη διερευνώνται νέες περιοχές για την αγορά γηπέδων, όπου θα αναπτύξει νέους σταθμούς.

Παράλληλα, μία νέα εταιρία που έχει συστήσει, η Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων Α.Ε., 100% θυγατρική της Επίλεκτος Ενεργειακή Α.Ε., έχει υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ τον Αύγουστο για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα. Η μονάδα αυτή σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο όπου θα κατασκευαστεί και ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (κλείνει ισολογισμό στις 30/6), η Επίλεκτος παρουσιάζει μεν μείωση των πωλήσεών της, από 7,8 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2008 ο τζίρος μειώθηκε στα 5,870 εκατ. ευρώ, ωστόσο, καταγράφεται σημαντική συρρίκνωση των ζημιών της, από 3,128 εκατ. ευρώ στο 1,898 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας στοχεύει στη μείωση των ζημιών της για όλη τη χρήση αναλογικά με αυτήν του πρώτου εξαμήνου, προσδοκώντας να περάσει σε θετικό πρόσημο το 2011.

Στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας εγκρίθηκε ομόφωνα η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 90.468,90 ευρώ, με μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 52.979.733 σε 52.678.170 κοινές ονομαστικές μετοχές, λόγω ακύρωσης 301.563 ιδίων μετοχών της εταιρίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κ.Ν. 2190/1920.

Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε και η τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρίας που αφορά στο μετοχικό κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v