Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Chiquita:Μείωσε τις τιμές χονδρικής στις μπανάνες

Επιθετική εμπορική πολιτική η οποία περιλαμβάνει και μείωση κατά 27,7% στις τιμές χονδρικής στις μπανάνες ακολουθεί εδώ και κάποιους μήνες η Chiquita Hellas.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Chiquita:Μείωσε τις τιμές χονδρικής στις μπανάνες
Επιθετική εμπορική πολιτική η οποία περιλαμβάνει και μείωση κατά 27,7% στις τιμές χονδρικής στις μπανάνες ακολουθεί εδώ και κάποιους μήνες η Chiquita Hellas.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία το τελευταίο εξάμηνο έχει προχωρήσει σε μείωση της τιμής χονδρικής πώλησης της μπανάνας που διαθέτει στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα η τιμή του κιβωτίου (19 κιλά μπανάνας) να διαμορφώνεται πλέον στα 13 ευρώ, από 18 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.

Η κίνηση αυτή έχει στοιχίσει στην εταιρεία από τις αρχές του έτους ήδη 2,5 εκατ. ευρώ ενώ η διοίκησή της δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πιο θα είναι το συνολικό κόστος για το σύνολο της φετινής χρονιάς.

Εν τούτοις και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία αποφάσισε να «ρίξει» τις τιμές χονδρικής, η τιμή λιανικής στα σούπερ μάρκετ παραμένει στα ίδια επίπεδα δηλαδή κυμαίνεται στα 1,30 ευρώ το κιλό ενώ αν περνούσαν στην κατανάλωση οι μειώσεις τότε η τιμή θα έπεφτε στο 1,10 ευρώ το κιλό.

Εκτός όμως από το πρόγραμμα μείωσης των τιμών η εταιρεία έχει αποφασίσει να απορροφήσει την αύξηση στο ΦΠΑ που θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τις 15 Μαρτίου. Αυτό ανέφερε μεταξύ των άλλων χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Chiquita Hellas, κ. Αθανάσιος Γκλίνος ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την έλλειψη ελέγχων στην αγορά αλλά και για την απροθυμία του κράτους να δεχθεί ξένες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ξένο επενδυτή –το όνομα του δεν θέλησε να το αποκαλύψει- ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει στην Ελλάδα περί τα 13 εκατ. ευρώ δεν έχει βρει ανταπόκριση από την Πολιτεία.
 
«Κλειστή πόρτα» έχει βρει σύμφωνα με τον κ. Γκλίνο και εταιρεία logistics με την οποία συνεργάζεται η Chiquita Hellas, για την υλοποίηση επένδυσης η οποία θα περιελάμβανε αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του λιμανιού του Αιγίου με σύγχρονους ψυκτικούς θαλάμους.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τις σειρήνες από Τουρκία και Αλβανία μεριά οι οποίες έχουν δώσει γη και ύδωρ στην Chiquita Hellas να μεταφέρει την έδρα της σε μια από αυτές τις χώρες, ο κ. Γκλινός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της Chiquita Hellas, η οποία έχει στην αρμοδιότητά της 20 χώρες, διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 166 εκατ. ευρώ, - 43,3 εκατ. ευρώ, αφορούν στην ελληνική αγορά- ενώ τα κέρδη της ανήλθαν στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά της σχέδια η εταιρεία θα «αναλάβει» και την αγορά της Ρωσίας ενώ εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση μιας νέας σειράς προϊόντων πρόκειται για τα smoothies τα οποία παράγει η μητρική και τα οποία διανέμονται ήδη σε κάποιες αγορές της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο