Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: Κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ για το 2009

Κέρδη ύψους 4,9 εκατ. ευρώ χάρη στην επιστροφή φόρου, εμφάνισε το 2009 η εταιρία συμμετοχών της ΑΕΓΕΚ μετά από τέσσερις συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΕΓΕΚ: Κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ για το 2009
Κέρδη ύψους 4,9 εκατ. ευρώ χάρη στην επιστροφή φόρου, εμφάνισε το 2009 η εταιρία συμμετοχών της ΑΕΓΕΚ μετά από τέσσερις συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις.

Σημειώνεται ότι το 2008 η ΑΕΓΕΚ είχε παρουσιάσει ζημιές μετά από φόρους 38,07 εκατ. ευρώ.

Πάντως, πριν συμπεριληφθεί η επιστροφή φόρου η εισηγμένη παρουσιάζει μικρές ζημιές 69,5 χιλιάδων ευρώ.

Αισθητά μειωμένος ήταν ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης, καθώς αυτός διαμορφώθηκε πέρυσι μόλις στις 711 χιλιάδες ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το 2008. Στα έσοδα της εταιρίας δεν περιλαμβάνεται μέρος του τζίρου της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής, στην οποία η εισηγμένη συμμετέχει με ποσοστό 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική είχε πέρυσι ενοποιημένο κύκλο εργασιών περί τα 230 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 1,1 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους 311 χιλιάδων ευρώ.

Μειωμένες, όμως, ήταν οι υποχρεώσεις της εισηγμένης που άγγιξαν στα τέλη του προηγούμενου έτους τα 14,6 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ το 2008. Από αυτό το ποσό, τα 10,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Οι δανειακές - μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες - υποχρεώσεις της ΑΕΓΕΚ ήταν μηδενικές μετά τη ρύθμιση που έγινε το 2008 με τις πιστώτριες τράπεζες σε υλοποίηση της συμφωνίας τους με τον κατασκευαστή Γιάννη Μαρούλη που απέκτησε το 33% της εισηγμένης ως στρατηγικός επενδυτής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΕΓΕΚ, η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης θα βελτιωθεί περαιτέρω εντός του 2010 δεδομένου ότι ο όμιλος έχει αναλάβει νέα έργα (όπως η προσφάτως υπογραφείσα εργολαβία 84,5 εκατ. ευρώ στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία που ανέλαβε η θυγατρική ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική) και παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εκτέλεση παλαιότερων συμβάσεων (π.χ. το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης).

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος ΑΕΓΕΚ και εκείνος που διατηρεί ο βασικός της μέτοχος Γιάννης Μαρούλης υπό την τεχνική εταιρία Ιόνιος ΑΕ διαθέτουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που προσεγγίζει σήμερα το 1,5 δις. ευρώ.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v