Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΓΕΚΑ: Τρεις στόχοι για το 2010

Αύξηση κύκλου εργασιών, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και περαιτέρω προσπάθεια για βελτίωση των κεφαλαίων κίνησης και μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων δανεισμού έχει θέσει ως βασικούς στόχους για φέτος η ΕΛΓΕΚΑ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΛΓΕΚΑ: Τρεις στόχοι για το 2010
Tην αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιριών του ομίλου, τον περιορισμό των λειτουργικών τους δαπανών και την περαιτέρω προσπάθεια για βελτίωση των κεφαλαίων κίνησης και μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων δανεισμού έχει θέσει ως βασικούς στόχους για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της ΕΛΓΕΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος του ομίλου για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει στη Ρουμανία, η αξία των οποίων προσεγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνούς οίκου), παραμένει.

Ως εκ τούτου, υπάρχει συνεργασία με επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ασχολούνται με το development ακινήτων στη συγκεκριμένη χώρα για την αξιοποίησή τους, όμως η διοίκηση του ομίλου, διαβλέποντας ότι η αρνητική οικονομική συγκυρία θα συνεχιστεί και ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω η ζήτηση ακινήτων στην αγορά της Ρουμανίας, στοχεύει σε πολύ προσεκτικές κινήσεις αξιοποίησης εντός του 2010.

Ο όμιλος, που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων στη Ρουμανία μέσω των εταιριών SC Gatedoor Holdings Com Srl. και GREC - Rom Business Group Srl., προβλέπεται ότι και το τρέχον έτος θα συνεχίσει τη συμπίεση στις τιμές ενοικίασης και πώλησης, αλλά με πιο εκλογικευμένους ρυθμούς πτώσης, γεγονός που ενδεχομένως θα έχει ως συνέπεια την πιο περιορισμένη αρνητική συνεισφορά τους στα αποτελέσματα του 2010 σε σχέση με αυτήν που υπέστη πέρυσι.

Οι επιμέρους δραστηριότητες

Αναλυτικότερα και σε ό,τι αφορά τις επιμέρους δραστηριότητες, στόχος για την Elgeka Ferfelis Romania S.A. είναι εντός της τρέχουσας χρήσης η ενδυνάμωση της παρουσίας της στη ρουμανική αγορά μέσω της σύναψης νέων συνεργασιών και της ανάπτυξης των υφιστάμενων.

Επίσης, αναμένεται ότι θα ενισχυθούν και τα μεγέθη των θυγατρικών της, Elgeka Ferfelis Bulgaria Ltd. και Elgeka Ferfelis Srl., μέσω των οποίων ο ελληνικός όμιλος δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία και στη Μολδαβία αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τη ΒΙΟΤΡΟΣ, η διοίκηση της εταιρίας επανελέγχει τα περιθώρια περικοπών των λειτουργικών εξόδων της και της μείωσης του κόστους παραγωγής (μέσω κοστολογικών βελτιώσεων). Παράλληλα, μέσα στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους θα προχωρήσει στη διεύρυνση του πελατολογίου της, με την είσοδό της σε νέες αγορές (Τουρκία, Μάλτα κ.ά.) και την επέκταση του κωδικολογίου των προϊόντων της.

Όσον αφορά στον φαρμακευτικό κλάδο, όπου δραστηριοποιούνται κυρίως οι εταιρίες Sambrook Φαρμακευτική Α.Ε. και Medihelm Φαρμακαποθήκη Α.Ε., αναμένεται ότι δεν θα επηρεαστεί από την παρούσα οικονομική κρίση. Απεναντίας, εκτιμάται ότι θα υπάρχει μείωση στις τιμές των φαρμάκων και κατ’ επέκταση αύξηση των εξαγωγών, η οποία θα εξισορροπήσει και θα υπερκαλύψει την απώλεια τζίρου από την εν λόγω μείωση, συμβάλλοντας θετικά στην περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών.

Ιδιαίτερα για την εταιρία Sambrook Φαρμακευτική Α.Ε., λαμβάνοντας υπόψη ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους πούλησε τον ζημιογόνο επιχειρηματικό της κλάδο που σχετιζόταν με την εμπορία γενόσημων προϊόντων και ότι εντός του 2009 πέτυχε την αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 46,31% (από 11,517 εκατ. ευρώ το 2008 σε 16,850 εκατ. ευρώ το 2009 - αφαιρουμένων των ενδοεταιρικών συναλλαγών), καθώς και την αύξηση των κερδών της στο δεκαπλάσιο (κέρδη προ φόρων 1,651 εκατ. ευρώ έναντι 165.000 ευρώ που εμφάνιζε το 2008), εκτιμάται ότι οι προοπτικές εξέλιξης των μεγεθών της είναι αρκετά ελπιδοφόρες για την τρέχουσα χρήση.

Οι άμεσες κινήσεις

Στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της μητρικής περιλαμβάνεται και η ανάθεση της αποθήκευσης των εμπορευμάτων της στις εγκαταστάσεις της Διακίνησις, που βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση με τις εγκαταστάσεις της ΕΛΓΕΚΑ στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου Θεσσαλονίκης, λειτουργώντας ως αποθέτης της (μόνο στη Θεσσαλονίκη). Από τις εν λόγω επιχειρηματικές κινήσεις η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ουσιώδη λειτουργικά και οικονομικά οφέλη εντός του 2010.

Επίσης, η ΕΛΓΕΚΑ έχει σχεδιάσει να μισθώσει κατά τη διάρκεια του 2010 επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους ανά την ελληνική επικράτεια (εκτός των τριών που ήδη λειτουργούν), με στόχους την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και την αύξηση των πωλήσεων κυρίως μέσω της διακίνησης των προϊόντων της με μικρή διάρκεια λήξης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v