Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προοδευτική: "Mπορούμε να εκτελέσουμε τα έργα"

Τι απαντά η διοίκηση της εισηγμένης "Προοδευτική" σε σχόλιο του "Χ" του Euro2day.gr. Μιλά για τα λειτουργικά κέρδη του 2009 και για την πολιτική που ακολουθεί.

Προοδευτική: Mπορούμε να εκτελέσουμε τα έργα
 Τι απαντά η διοίκηση της εισηγμένης "Προοδευτική" σε σχόλιο του "Χ" του Euro2day.gr. Μιλά για τα λειτουργικά κέρδη του 2009 και για την πολιτική που ακολουθεί.

Αναλυτικότερα η Προοδευτική στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι ορθολογίζοντας την δομή και τις λειτουργίες της, διαχειριζόμενη την κακή συγκυρία, που εμφανίστηκε από το έτος 2004 και συνεχίζεται, επιδεινούμενη έκτοτε, στην παραγωγή και στην εκτέλεση των δημοσίων και ιδιωτικών έργων τόσον στην Ελλάδα όσον και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προέβη στις αναγκαίες προσαρμογές και έλαβε αποφάσεις και μέτρα για να επιτύχει λειτουργική κερδοφορία.
 
Μεταξύ αυτών είναι η μείωση του προσωπικού εντός της χρήσεως 2009 στα απολύτως αναγκαία πρόσωπα που κατά το τέλος της χρήσεως 2009 ανήλθαν σε 15 έναντι 41 κατά το τέλος της χρήσεως 2008.

Στα πρόσωπα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα μέλη της Διοίκησης.

Σημειώνει επίσης, ότι τα έργα εκτελούνται και χωρίς την διατήρηση προσωπικού με το σύστημα ανάθεσης αυτοτελών τμημάτων η αυτοτελών εργασιών σε υπεργολάβους με τους οποίους η Εταιρεία συνάπτει ειδικές συμβάσεις με τις οποίες εξασφαλίζεται η άριστη ποιοτική , ποσοτική και εμπρόθεσμη εκτέλεση των έργων και συγχρόνως παρέχονται μέσω των συμβάσεων και οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις.

Είναι σαφές ότι το εξειδικευμένο προσωπικό των 15 ατόμων που απασχολεί η εταιρεία δεν εκτελεί τα έργα.
 
Τις εργασίες κατασκευής τους εκτελούν υπεργολάβοι με τους οποίους η Εταιρεία έχει υπογράψει σχετικές συμβάσεις. Τα οφέλη της Εταιρείας από την εκτέλεση των έργων από τους υπεργολάβους είναι πολλαπλά κυρίως διότι συμπιέζονται οι δαπάνες παραγωγής των έργων λόγω της μείωσης του προσωπικού μηχανημάτων κλπ.

Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της η Εταιρεία συνήψε σημαντικού ύψους συμβάσεις έργου, και επέλεξε την ανάθεση υπεργολαβιών των ανωτέρω εργασιών στις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Ελλάδας ούτως ώστε να αποφύγει καινούριες μεγαλύτερες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και μεγάλη αύξηση γενικών εξόδων και χρηματοοικονομικών επιβαρύνσεων και τελικά επέτυχε την συμπίεση των δαπανών της και αντίστοιχη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της.
 
Οι εργολάβοι με τους οποίους έχει η Εταιρεία συνάψει συμβάσεις εξακολουθούν να παράγουν και να εκτελούν έργα και κατά την χρηση 2010 ενώ δεν αποκλείεται να υπογραφούν και άλλες μερικότερες συμβάσεις έργων έτος της ίδιας χρήσης 2010.

Οι αποφάσεις και οι επιλογές της Εταιρείας πάντως επιβεβαιώθηκαν ως θετικές αφού κατά το έτος 2009 η Εταιρεία εμφάνισε λειτουργικά κέρδη.

Προσεκτικότερη όμως παρατήρηση του δημοσιευθέντος ισολογισμού και του λογαριασμού αποτελεσμάτων καταδεικνύει ότι η Εταιρεία, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, πέτυχε κατά τη χρήση του 2009 σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 199,32% σε σύγκριση με τη χρήση 2008 (19,65 εκ. € έναντι 6,57 εκ. €) παρά την μείωση του προσωπικού σε 15 άτομα που έχει στο τέλος της χρήσης.

Παράλληλα η Διοίκηση της Εταιρείας, διαβλέποντας ότι ο τομέας των Δημοσίων Έργων θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, λόγω έλλειψης κρατικών πιστώσεων, κατέβαλε και εξακολουθεί να καταβάλει έντονη προσπάθεια ώστε να στραφεί η Εταιρεία σε νέους -μη κορεσμένους- τομείς δραστηριότητας (π.χ. ενέργεια, διαχείριση ΧΥΤΑ, logistics κλπ.), σε συνδυασμό και με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος να εισφέρει οικονομικούς πόρους για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Έως τώρα ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε.

Η Εταιρεία βεβαίως δεν εγκαταλείπει τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των κατασκευών μεγάλων έργων.

Πρόσφατα ανανέωσε το πτυχίο της και συνεχίζει την εκτέλεση έργων, που της έχουν ανατεθεί υπεργολαβικά (ύψους συνολικού ανεκτέλεστου 50 εκ. € από 1.1.2010) με διάρκεια έως τον Ιούνιο 2011. Ταυτόχρονα προσπαθεί να εισπράξει από το Ρουμανικό, το Βουλγαρικό και το Ελληνικό Δημόσιο απαιτήσεις της συνολικού ύψους μεγαλύτερου των 20 εκ. €. Για τα ζητήματα αυτά η Εταιρεία έχει κάνει αναλυτικές ανακοινώσεις στο ΧΑ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Εταιρεία καταφέρνει να λειτουργεί κερδοφόρα, χωρίς να επιβαρύνεται η οικονομική της κατάσταση και πετυχαίνει να βελτιώνεται η χρηματοοικονομική της διάρθρωση.

Η Διοίκηση της Εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοφανή κρίση, στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τα επόμενα δύο έτη (2010 και 2011) αλλά και τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομιών των Βαλκανικών χωρών, στις οποίες η Εταιρεία δραστηριοποιείτο, πρώτιστο σκοπό έχει να αποφύγει την οικονομική επιβάρυνση της Εταιρείας.
 
Παράλληλα επιδιώκει τη συνέχιση της δραστηριοποίησής της κατά τρόπο που θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης, το οποίο θα χρησιμοποιήσει μαζί με την τεχνογνωσία της για να δραστηριοποιηθεί και σε νέους τομείς.

Συνεπώς δεν δικαιολογούνται οι απορίες και ανησυχίες των συντακτών των δημοσιευμάτων για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων με την αποσιώπηση και μη αναφορά στο πραγματικό πλέον γεγονός ότι η Εταιρεία με μείωση του προσωπικού της εμφάνισε μεγάλα ακαθάριστα έσοδα και λειτουργικά κέρδη κατά την χρήση 2009. Από την απλή σύγκριση των μεγεθών στις χρήσεις 2009 και 2008 οι απορίες και οι ανησυχίες εξαφανίζονται από μόνες τους.

Για τις διεκδικήσεις της Εταιρείας στην Ελλάδα, την Ρουμανία και την Βουλγαρία η Εταιρεία έχει προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις στις οποίες και παραπέμπει, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v