Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Συρρίκνωση ζημιών στο α' τρίμηνο 2010

Σε επίπεδο Ομίλου, τα αποτελέσματα μετά φόρων της ΣΙΔΜΑ για το α' τρίμηνο 2010 διαμορφώθηκαν σε ζημιές 1,9 εκ. ευρώ, μειωμένες κατά 69%, έναντι ζημιών ύψους 6,1 εκ ευρώ. το πρώτο τρίμηνο του 2009.

ΣΙΔΜΑ: Συρρίκνωση ζημιών στο α τρίμηνο 2010
Το μικτό κέρδος του Ομίλου ΣΙΔΜΑ κατά το α' τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στα 1,4 εκ ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατέγραψε ζημιές 1,2 εκ ευρώ.

Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών στη διεθνή αγορά σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων της εταιρίας, καθ όλη τη διάρκεια του τριμήνου, συνέβαλε στην σταθερή αύξηση του μικτού κέρδους βελτιώνοντας έτσι τα αποτελέσματα της.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ ΑΕ διαμορφώθηκε στα 27,5 εκ. ευρώ, έναντι 29,7 εκ ευρώ. το πρώτο τρίμηνο του 2009, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 7,5%, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 37,7 εκ. ευρώ έναντι 38,9 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009, παρουσιάζοντας οριακή μείωση 3%.
 
Η μείωση αυτή οφείλεται στη διαφορά μέσης τιμής πώλησης των εμπορευμάτων της φετινής περιόδου που είναι χαμηλότερη κατά 3,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 1,9 εκ. ευρώ, μειωμένες κατά 69%, έναντι ζημιών ύψους 6,1 εκ ευρώ. το πρώτο τρίμηνο του 2009. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν οριακές ζημιές 0,4 εκ ευρώ., μειωμένες κατά 88%, έναντι ζημιών ύψους 3,3 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο Εταιρίας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε 27,9 εκ ευρώ., έναντι 28,6 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009, παρουσιάζοντας μικρή μείωση της τάξης του 2,5%.

Τα αποτελέσματα μετά φόρων, μετά την επίδραση της απαίτησης της αναβαλλόμενης φορολογίας, παρουσίασαν ζημιές ύψους 1,1εκ. ευρώ, μειωμένες κατά 76%, έναντι ζημιών ύψους 4,7εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν οριακές ζημιές ύψους 0,3 εκ. ευρώ, μειωμένες κατά 90%, έναντι ζημιών ύψους 3,2 εκ. ευρώ αντίστοιχα πέρυσι.

Οι θυγατρικές του εξωτερικού συνεισέφεραν κατά 21% στις συνολικές πωλήσεις του Ομίλου σε σχέση με 19% το πρώτο τρίμηνο του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11%. Η SIDMA ROMANIA κατέγραψε θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο EBITDA (ευρώ 145χιλ.) με τον όγκο πωλήσεων να παρουσιάζει αύξηση κατά 43 % σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, στη SIDMA BULGARIA τα αποτελέσματα σε επίπεδο EBITDA ήταν οριακά αρνητικά ενώ ό όγκος πωλήσεων παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα καθώς η εν λόγω αγορά δεν δείχνει ακόμα σημεία ανάκαμψης.

Η δανειακή μόχλευση της εταιρίας (σχέση δανεισμού ως προς τα ίδια κεφάλαια) παρέμεινε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κάτω από 1,5x. Ο καθαρός δανεισμός σε επίπεδο Εταιρίας διαμορφώθηκε στα 60 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 3%, ενώ σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε στα 92 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009. Τέλος, οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 2,7εκ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρίας και 0,9εκ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου.

Προτεραιότητα της εταιρίας παραμένει η διατήρηση της ρευστότητας, η μείωση των γενικών εξόδων και η προσαρμογή της στην πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την επιβολή των νέων οικονομικών μέτρων. Η διεθνής αγορά δείχνει σημεία πρόσκαιρης ανάσχεσης των αυξήσεων όσον αφορά τις τιμές του χάλυβα.

Τα κόστη όμως των Χαλυβουργείων αυξάνουν μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις στην τιμή των μεταλλευμάτων, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v