Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm:Ζημιές 1,9 εκ. ευρώ έναντι κερδών το Q1

Στα 1,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Lavipharm στο α' τρίμηνο έναντι κερδών 6,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Lavipharm:Ζημιές 1,9 εκ. ευρώ έναντι κερδών το Q1
Στα 1,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Lavipharm στο α' τρίμηνο έναντι κερδών 6,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Αναλυτικά, η αναστάτωση που δημιουργήθηκε κατά το Α' Τρίμηνο του 2010 στη φαρμακευτική αγορά και συνεχίζει ως σήμερα επηρέασε σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Lavipharm.
 
Εν αναμονή των επικείμενων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, όπως είχε προαγγελθεί από τις αρχές του έτους, οι πωλήσεις κατέγραψαν σημαντική πτώση, λόγω της προσπάθειας τόσο των φαρμακαποθηκών όσο και των φαρμακείων για την εξάντληση των αποθεμάτων τους.

Ως συνέπεια των παραπάνω, ο Ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της Lavipharm διαμορφώθηκε σε Ευρώ 54,1 εκατ. έναντι Ευρώ 59,7 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μειωμένος κατά 9,5%.

Το Μικτό Κέρδος κατέγραψε πτώση Ευρώ 1,6 εκατ., στα Ευρώ 8,3 εκατ. από Ευρώ 9,9 εκατ. το Α' Τρίμηνο του 2009, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1,8 εκατ. από Ευρώ 3,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική μείωση της τάξης του 13,8% καταγράφουν τα χρηματοοικονομικά έξοδα (χρεωστικοί τόκοι), ως αποτέλεσμα της μετατροπής μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.

Μεγάλη μείωση όμως παρατηρείται σε επίπεδο χρηματοοικονομικών εσόδων, καθώς η περσινή περίοδος συμπεριελάμβανε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη Ευρώ 11,9 εκατ. από διαγραφή οφειλής της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου.
 
Κατά συνέπεια, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα με τα φετινά ενοποιημένα αποτελέσματα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους Ευρώ 2,0 εκατ. έναντι κερδών Ευρώ 11,3 εκατ. την περσινή περίοδο και ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας Ευρώ 1,9 εκατ. έναντι κερδών Ευρώ 6,6 εκατ. το Α' Τρίμηνο του 2009.

Σε επίπεδο ισολογισμού, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κρίση ρευστότητας και τη δυσκολία είσπραξης απαιτήσεων που επικράτησαν στην αγορά, η Εταιρεία συγκράτησε τις ενοποιημένες υποχρεώσεις της, οι οποίες μειώθηκαν κατά Ευρώ 3,6 εκατ. (-2,0%).

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας Lavipharm A.E., ο Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε Ευρώ 11,0 εκατ. από Ευρώ 14,4 εκατ. το Α' Τρίμηνο του 2009 για τους ίδιους παραπάνω λόγους. Τα αποτελέσματα προ φόρων εμφανίζουν ζημίες ύψους Ευρώ 1,4. Ευρώ έναντι κερδών Ευρώ 443 χιλ. την περσινή περίοδο, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες Ευρώ 1,2 εκατ. από κέρδη ζημίες 182 χιλ. ευρώ το Α' Τρίμηνο του 2009.

Με γνώμονα την ανάπτυξη της εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συγκυρίες στο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα, αφετέρου την περαιτέρω εδραίωση της θέσης της στη διεθνή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v