Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλος Λαναρά: H τελευταία πρόταση των τραπεζών

Μέσα στις επόμενες μέρες θα κριθεί η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ τραπεζών και ομίλου Λαναρά. Στο ”τραπέζι” έρχεται επίσημα πρόταση των τραπεζών που προβλέπει όμως ότι ο βασικός μέτοχος ”θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη”. Τα σημεία της πρότασης, οι διαφωνίες και τα χρονικά περιθώρια.

Ομιλος Λαναρά: H τελευταία πρόταση των τραπεζών
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης έπεσε στο τραπέζι, μεταξύ των τραπεζών, η τελευταία πρόταση για την χρηματοδότηση του ομίλου Λαναρά, αναφέρουν στο euro2day.gr, έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει την χορήγηση δανείου της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 20 εκατ. ευρώ θα αφορούν την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων και τα υπόλοιπα θα είναι ”φρέσκο” τραπεζικό χρήμα.

Προϋπόθεση, ωστόσο για να προχωρήσει αυτή η χρηματοδότηση θα είναι, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, ”να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και ο ίδιος ο κ. Λαναράς”.

Σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες οι τράπεζες ζητούν κατ ελάχιστον να υπάρξει συμμετοχή του επιχειρηματία ”1 προς 1” έναντι των νέων κεφαλαίων που θα διαθέσουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Εδώ εμφανίζεται να προκύπτει το πρώτο ”πρόβλημα” καθώς οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια ”ανεπίσημων” διερευνητικών επαφών (καθώς η επίσημη πρόταση των τραπεζών δεν έχει ακόμη κατατεθεί) η άλλη πλευρά εμφανίστηκε αντίθετη στο ενδεχόμενο επένδυσης αυτού του ποσού, της τάξεως των 10-12 εκατ. ευρώ.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε όμως σημαντικό εμπόδιο δεδομένου ότι οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η πρόταση τους εμπίπτει σαφέστατα εντός των ορίων της προσωπικής οικονομικής επιφάνειας του βασικού μετόχου.

Ένα άλλο ”λεπτό” σημείο αφορά την επιθυμία ορισμένων τραπεζών να ”επιβλέπουν” πλέον εκ των έσω, τη διαχείριση των ”φρέσκων” χρημάτων με τα οποία θα χρηματοδοτήσουν.

Το αίτημα αυτό χαρακτηρίζεται από τραπεζική πηγή ”απολύτως λογικό με δεδομένο το ύψος της έκθεσης των τραπεζών στον επιχειρηματικό κίνδυνο των εταιριών του ομίλου Λαναρά, αλλά και την πορεία αυτών τα τελευταία χρόνια”.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πάντως ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια, ούτε για μεμονωμένες κινήσεις εκ μέρους συγκεκριμένων τραπεζών (σενάριο που έχει ακουστεί στην αγορά) ούτε και για ”ατέρμονες” διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως τονίζεται αρμοδίως, ”τα βασικά σημεία στα οποία φαίνεται να καταλήγουν οι τράπεζες θα αποτελέσουν τον άξονα μιας πρότασης που γίνεται καλή τη πίστη, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια προσδιορίζονται στις αρχές του Αυγούστου”.

Γ. Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v