Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trastor: Ζημίες έναντι κερδών το α' 6μηνο 2010

Τα έσοδα της Τrastor από μισθώματα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν στα 3,9 εκατ. έναντι 3,5 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 11,4%. Ζημίες έναντι κερδών μετά φόρων.

Trastor: Ζημίες έναντι κερδών το α 6μηνο 2010
Τα έσοδα της Τrastor από μισθώματα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ανήλθαν στα 3,9εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 11,4%, σε αντίθεση με τις ζημίες που η εταιρία κατέγραψε από την αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακίνητων της σε εύλογες αξίες και η οποία οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αρνητική οικονομική συγκυρία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πορεία των βασικών μεγεθών της εταιρίας έχει ως εξής:

- Η εταιρία εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 2,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,5 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Αυτή η διαφορά οφείλεται κυρίως σε ζημίες 5 εκατ. ευρώ από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογες αξίες, σε αντίθεση με κέρδη 0,5 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

- Αντιστοίχως, οι ζημίες μετά από φόρους και προ έκτακτης εισφοράς ανήλθαν σε 2,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών μετά από φόρους της αντίστοιχης περυσινής περιόδου 3,3 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς (0,4 εκατ.) ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ.

- Τα προσαρμοσμένα κέρδη ταμειακών ροών (FFO) και προ έκτακτης εισφοράς το α΄ εξάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 2,83 εκατ. ευρώ έναντι 2,87 εκατ. το 2009, παρουσιάζοντας οριακή μείωση.

- Το σύνολο των λειτουργικών εξόδων ανήλθαν σε 1 εκατ. έναντι 0,7 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αποτέλεσμα της πλήρους στελέχωσης της εταιρίας και δευτερεύοντος της αύξησης των λοιπών λειτουργικών εξόδων που έγιναν με γνώμονα την άνοδο της εμπορικότητας συγκεκριμένων ακινήτων. Η συνολική αύξηση των λειτουργικών εξόδων για το σύνολο της οικονομικής χρήσης αναμένεται να κινηθεί γύρω στα περυσινά επίπεδα.

- Η αξία των ακινήτων έχει ανέλθει σε 102 εκατ. έναντι 96 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση, που οφείλεται στην εξαγορά της εταιρίας REMBO, τον Δεκέμβριο του 2009, η οποία αντιστάθμισε τη μείωση της αξίας των ακινήτων λόγω αναπροσαρμογών στην εύλογη αξία. Τα μακροπρόθεσμα δάνεια της εταιρίας ανέρχονται σε 8,5 εκατ. ευρώ. 

Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 30/6/2010 ανήλθαν σε 10,7 εκατ. ευρώ. Η εσωτερική αξία της (NAV) ανήλθε σε 103,4 εκατ. ή 1,89 ευρώ ανά μετοχή έναντι 2,05 ευρώ ανά μετοχή στις 31/12/2009.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην αγορά ακινήτων, να σημειωθεί ότι:

- Η εταιρία βρίσκεται σε καλή θέση για να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται να εμφανιστούν, αν και είναι προετοιμασμένη να επιδείξει υπομονή. Συγκεκριμένα, προσεχτική και επιλεκτική επενδυτική έμφαση θα δοθεί σε μοντέρνα επαγγελματικά, εμπορικά και logistics ακίνητα, μισθωμένα με όρους που αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

- Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της εταιρίας και η δραστήρια πολιτική από την ομάδα διαχείρισης αναμένεται να διατηρήσουν το επίπεδο των εσόδων της σε σταθερό επίπεδο τους επόμενους μήνες.

- Επιπλέον, και σε περιπτώσεις όπου είναι εφικτό, η εταιρία θα στοχεύσει στην πώληση μη στρατηγικών ακινήτων με σκοπό την επανεπένδυση σε πιο αποδοτικά ακίνητα.

- Από λειτουργική άποψη, η εταιρία έχει ήδη υιοθετήσει πρόγραμμα μείωσης λειτουργικών εξόδων σε εφικτά επίπεδα, έτσι ώστε να διατηρήσει την κερδοφορία της σε επίπεδο προσαρμοσμένων κερδών ταμειακών ροών (FFO).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v