Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ideal: Τι «παίζει» με τη διανομή μερίσματος

Γιατί η εταιρία προχώρησε στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές και τι "παίζει" με τη διανομή μερίσματος. Οι συσσωρευμένες ζημίες, η επιστροφή στην κερδοφορία και οι φόροι.

Ideal: Τι «παίζει» με τη διανομή μερίσματος
Από αύριο (13/10) η Ideal θα διαθέτει μόνο κοινές μετοχές, λόγω της μετατροπής των 276.000 προνομιούχων τίτλων σε κοινούς.

Κάποιοι θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην άρση του εμποδίου για διανομή μερίσματος, καθώς οι προνομιούχοι δικαιούνταν σωρευτικό μέρισμα.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι οι προνομιούχοι μέτοχοι έχουν δεχτεί την κατάργηση των προνομίων τους σε προηγούμενη γενική συνέλευση, άρα το αν θα διανεμηθεί τελικά μέρισμα δεν εξαρτάται από τη μετατροπή των προνομιούχων τίτλων σε κοινούς.

Το εμπόδιο (με δεδομένο ότι η εταιρία έχει επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία, με ενδεικτική την επίδοση των 993 χιλ. ευρώ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο) έγκειται στο ότι υπάρχει υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών που κυμαίνεται γύρω στα 88 εκατ. ευρώ.

Άρα, η διανομή μερίσματος απαγορεύεται για όσο χρονικό διάστημα (ζήσε Μάη μου…) η Ιντεάλ χρειάζεται για να διαγράψει μέσω των κερδών που θα επιτυγχάνει το τόσο υψηλό αυτό ποσό.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί «εδώ και τώρα» με λογιστικό τρόπο, καθώς το «αποθεματικό από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ, οπότε με μια εγγραφή (και προφανώς μια απόφαση γενικής συνέλευσης) οι συσσωρευμένες ζημίες θα μπορούσαν να μηδενιστούν.

Το όλο θέμα, όμως, έχει «κολλήσει» μέχρι τώρα, καθώς η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου θέλει να διασφαλίσει ότι η κίνηση αυτή δεν θα οδηγήσει στην επιβολή φορολόγησης. Κάτι ανεπιθύμητο, σε μια περίοδο κρίσης, όπου μάλιστα η ρευστότητα ισοδυναμεί με χρυσάφι…

Να σημειωθεί ότι η εμπορευσιμότητα των προνομιούχων μετοχών ήταν ουσιαστικά μηδενική, καθώς τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία δεν άλλαξε χέρια ούτε ένας τίτλος!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v