Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΑΣΩ: Ρευστό παρά πόδα για επίθεση και άμυνα

Ρευστότητα σε …εφεδρεία επιδιώκει να δημιουργήσει ο όμιλος Ιασώ προκειμένου να αξιοποιήσει τις τυχόν ευκαιρίες, που θα προκύψουν στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών υγείας.

ΙΑΣΩ: Ρευστό παρά πόδα για επίθεση και άμυνα
Ρευστότητα σε …εφεδρεία επιδιώκει να δημιουργήσει ο όμιλος Ιασώ προκειμένου να αξιοποιήσει τις τυχόν ευκαιρίες, που θα προκύψουν στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών υγείας, εξαιτίας της κρίσης, αλλά και να αντιμετωπίσει τις ταμειακές εκροές από την έναρξη λειτουργίας της νέας κλινικής στην Λάρισα.

Η πτώση της ζήτησης, εξαιτίας της κρίσης, οι εντεινόμενες καθυστερήσεις εξόφλησης από τα ταμεία και η μείωση των νοσηλίων και προκαταβολών που προωθούν δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό …ασφυξίας για πολλές μικρομεσαίες ιδιωτικές κλινικές που δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με τα ταμεία.

Την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός διευρύνεται λόγω των νέων κλινών που βγαίνουν στην αγορά (Γαία, Ρέα στα μαιευτήρια, Κέντρα Αποκατάστασης σε επαρχεία και Αθήνα κά) δημιουργώντας ένα σκηνικό over capacity για τον κλάδο.

Σε αυτό το περιβάλλον ο όμιλος Ιασώ επιδιώκει να κινηθεί επιθετικά προσελκύοντας στην γενική κλινική συνεργάτες ιατρούς από μικρομεσαίες κλινικές και επεκτείνοντας τους τομείς δραστηριότητάς του σε νέα πεδία.

«Η κρίση μπορεί να είναι επώδυνη για όλους, όμως εμπεριέχει-γεννά και ευκαιρίες, κάποιες από αυτές θα αρχίζουν να μορφοποιούνται στο επόμενο εξάμηνο ή μετά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Υποχρέωση και επιδίωξή μας είναι να είμαστε σε ετοιμότητα να τις αξιοποιήσουμε» είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο ο διευθύνων σύμβουλος του Ιασώ κ. Π. Μπουχώρης.

Ήδη ο όμιλος Ιασώ έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την ανάληψη του management του Ερρίκος Ντυνάν, ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τους ιατρούς μετόχους του Κέντρου Αποκατάστασης Φιλοκτήτης, που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, με αντικείμενο την είσοδο του Ιασώ ως στρατηγικού επενδυτή στην Φιλοκτήτης.

Για να χρηματοδοτηθεί η επιθετική πολιτική, που δεν αποκλείεται να λάβει και διαστάσεις ανταγωνιστικότερης τιμολόγησης στον τομέα της γενικής κλινικής εξετάζεται να διενεργηθούν αυξήσεις κεφαλαίου στις θυγατρικές του ομίλου.

Ειδικότερα, εξετάζεται αύξηση κεφαλαίου στο Ιασώ General η οποία όμως θα διενεργηθεί εφόσον ευοδωθούν οι επαφές με ιατρούς που συνεργάζονται αυτή την στιγμή με μεσαίας δυναμικότητας κλινικές της Αθήνας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών από τα ταμεία.

Το General δουλεύει περίπου στο μισό της δυναμικότητάς του και επομένως διαθέτει την δυνατότητα να αυξήσει τις λειτουργικές κλίνες του προσελκύοντας ιατρούς συνεργάτες με υψηλό πελατολόγιο. Ιατροί που θα επιδιωχθεί να καταστούν και μέτοχοι του General μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Ο όμιλος εξετάζει, χωρίς να έχει ακόμη καταλήξει, το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου στην Ιασώ Θεσσαλίας κατά 4,4 εκατ. ευρώ. Αύξηση που εφόσον αποφασισθεί, θα επιδιωχθεί να συμπεριλαμβάνει και συνεργάτες-ιατρούς που δεν είναι τώρα μέτοχοι, εμφανίζουν, όμως, υψηλές επιδόσεις σε επισκεψιμότητα ή χειρουργεία. Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα αύξησης κεφαλαίου στην Ιασώ General.

Η λύση, που έχει πέσει, επίσης, στο τραπέζι, για αύξηση κεφαλαίου στην μητρική αποτελεί αυτή την στιγμή εφεδρεία.

Στην μητρική αποφάσεις θα ληφθούν αφού ξεκινήσει την λειτουργία της η νέα μαιευτική κλινική στα Νότια Προάστια (Π. Φάληρο) Ρέα. Η λειτουργία της σε συνδυασμό με την λειτουργία της Γαία στο Ερρίκος Ντυνάν αλλά και την στροφή των γεννήσεων προς τα Δημόσια νοσοκομεία θα αποτελέσει ισχυρή ‘δοκιμασία» για την αγορά των μαιευτηρίων.

Η Ρέα, με μετόχους μαιευτήρες, που αποχώρησαν ρευστοποιώντας τα ποσοστά τους κυρίως από το Μητέρα, εκτιμάται ότι θα λάβει μερίδιο αγοράς συγκεντρώνοντας τις γέννες των Νοτίων Προαστίων.

Το γεγονός ότι ελέγχεται από ιατρούς όπως και η Ιασώ αφήνει περιθώρια σύμπλευσης αν και οι όσες προσπάθειες διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν κάτι εξαιτίας των υψηλών αποτιμήσεων που ζητούν οι μέτοχοι της Ρέα.


…και κεφάλαια για άμυνα

Από την άλλη η διοίκηση της Ιασώ προβλέπει ότι η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης λόγω της κρίσης, της αύξησης του λειτουργικού κόστους από την έναρξη λειτουργίας νέων κλινικών και τμημάτων, της καθυστέρησης πληρωμών από τα Ταμεία και της αύξησης της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ).

Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν στο α΄ εξάμηνο στα 3,9 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ως εκ τούτου ο όμιλος αναγκάστηκε να συνάψει νέο δανεισμό ύψους 7,2 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις 11,74 εκατ. ευρώ που υλοποίησε στο α΄ εξάμηνο κυρίως στο Ιασώ Θεσσαλίας

Τα ταμειακά του διαθέσιμα στις 30.6 διαμορφώθηκαν στα 19, 6 εκατ. ευρώ με το συνολικό δανεισμό του στα 151,5 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται σε 131,8 εκατ. ευρώ.

Η μείωση της ζήτησης σε συνδυασμό με τις μειώσεις των τιμών πίεσαν τις πωλήσεις ενώ οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες λόγω της εκκίνησης λειτουργίας της Ιασώ Θεσσαλίας και των επεκτάσεων στην Παιδιατρική Κλινική της μητρικής πίεσαν περαιτέρω τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.

Η μητρική Ιασώ προχώρησε τον Ιούνιο σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της καταργώντας τα πολύκλινα δωμάτια και μειώνοντας το νοσήλιο για τα τρίκλινα κατά 40%

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά το α΄ εξάμηνο ανήλθε σε 82,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση κατά 10,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η πτώση τζίρου ήταν μεγαλύτερη στην μητρική ( 12,1%) εξαιτίας της μείωσης των περιστατικών καθώς οι μειώσεις στα τιμολόγια ήρθαν προς το τέλος του εξαμήνου.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 12,67 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 40,7% ή σε απόλυτο νούμερο κατά 8,7 εκατ. ευρώ.

Το σχετικό περιθώριο κέρδους υποχώρησε κατά 7,88% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του καθαρού δανεισμού δημιουργεί μια μικρή ανησυχία ότι μπορεί να απειληθούν ελάχιστοι αριθμοδείκτες δανείων.

Στην μητρική τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 12,29 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 27,4% λόγω και της έναρξης λειτουργίας τμημάτων της Παιδιατρικής.

Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 6,27 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 60,2% και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 88,1% στα 1,22 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη επιβαρύνθηκαν από έκτακτη εισφορά για τα κέρδη χρήσης 2009 ύψους 2,9 εκατ. ευρώ.

Στην μητρική τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 9,91 εκατ.ευρώ έναντι 14,37 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα καταγράφοντας πτώση κατά 31%. Τα κέρδη μετά από φόρου διαμορφώθηκαν σε 4,85 εκατ. ευρώ έναντι 10,74 εκατ. ευρώ πέρσι σημειώνοντας πτώση κατά 54,8%.


Μείωση τζίρου κατά 8,1% στην General

Την αμυντικότερη συμπεριφορά στον όμιλο επέδειξε η Ιασώ General. Η γενική κλινική του ομίλου είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 8,1% ( 33,15 εκατ. ευρώ) και τα EBITDA της να διαμορφώνονται σε 3,30 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 20%. Μέρος της μείωσης ( 255 χιλ ευρώ) οφείλεται στο σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,17 εκατ. ευρώ έναντι 1,69 εκατ. ευρώ πέρσι ενώ τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,48 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με πέρσι.


Ζημιές 3,12 εκατ. ευρώ σε EBITDA από Θεσσαλία

Στον αντίποδα η Ιασώ Θεσσαλίας που ξεκίνησε πιλοτικά την λειτουργία της στα τέλη Μαρτίου και κατά τους πρώτους μήνες βρισκόταν σε καθεστώς μερικής λειτουργίας εμφάνισε κύκλο εργασιών 840 χιλ ευρώ και ζημιές σε EBITDA 3,12 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 3,22 εκατ. ευρώ.


ΦΠΑ 11% από 1/7/2010

Από την 1η Ιουλίου ξεκίνησε το καθεστώς υποβολής ΦΠΑ 11% στην παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τακτικός φορολογικός έλεγχος της μητρικής για τις ανέλεγκτες χρήσεις 2006-08. Ο όμιλος έχει σωρευμένες προβλέψεις 1,03 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v