Space Hellas: "Ασφαλισμένη" απέναντι στην κρίση

Σε σειρά κινήσεις ώστε να περιοριστούν δραστικά οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εκμετάλλευσης των όποιων ευκαιριών προκύψουν μελλοντικά έχει προχωρήσει η Space Hellas.

Space Hellas: Ασφαλισμένη απέναντι στην κρίση
Σε σειρά κινήσεις ώστε να περιοριστούν δραστικά οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εκμετάλλευσης των όποιων ευκαιριών προκύψουν μελλοντικά έχει προχωρήσει η Space Hellas.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Γιάννη Δουλαβέρη, οικονομικού διευθυντή της εισηγμένης:

"Από το 2009 θέσαμε ως στόχο να μπορούμε το 2011 να επιτύχουμε break-even, ακόμη και αν δεν πάρουμε ούτε ένα νέο έργο από το Δημόσιο. Για τον λόγο αυτόν, μέσα από κινήσεις στις οποίες προχωρήσαμε φέτος μειώσαμε τα έξοδά μας κατά 0,9 και κατά 1 εκατ. ευρώ για το 2010 και αναμένουμε ένα επιπλέον ψαλίδισμα της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά. Πέραν αυτού, δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάληψη εργασιών από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς προσφέραμε ευρύτερη γκάμα προϊόντων στους πελάτες μας. Μέχρι σήμερα ο στόχος υλοποιείται κανονικά".

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Space Hellas σταμάτησε να ενδιαφέρεται για τα δημόσια έργα που θα προκηρυχθούν, δεν παραβλέπει όμως γεγονότα όπως οι μακρόχρονες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στις προκηρύξεις νέων έργων αλλά και οι χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή υλοποιηθέντων έργων από το ελληνικό δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν έργα που η εισηγμένη (όπως και πολλές άλλες εταιρίες) έχει υπογράψει από το Γ΄ ΚΠΣ, όμως αυτά εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να είναι "παγωμένα", παρά την προσδοκία που υπήρχε στην αγορά μέχρι και πριν από λίγους μήνες ότι τα περισσότερα αυτής της κατηγορίας θα άρχιζαν να υλοποιούνται μέσα στο φετινό φθινόπωρο.

Αν και τα έργα αυτά δεν ξεκίνησαν, οι εκτιμήσεις της Space Hellas για το 2010 δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά, καθώς μιλά για κύκλο εργασιών γύρω στα 45 εκατ. (49 εκατ. πέρυσι) και για μικρή κερδοφορία. Και αυτό γιατί το κενό καλύφθηκε από έργο του υπουργείου Εξωτερικών. Για το 2010, επίσης, αναμένονται θετικές ταμειακές ροές (μέσω των οποίων θα μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός), ενώ το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων του ομίλου υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός εμπορικός διευθυντής της εισηγμένης, κ. Γιάννης Μερτζάνης, σημειώνει: "Θα έπρεπε να υπάρχει ένας σχεδιασμός από το ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε να ξέρουμε με βεβαιότητα ποια από τα έργα του Δημοσίου θα τρέξουν και πότε. Σήμερα, με την ασαφή κατάσταση που επικρατεί, δεν μπορούν να προγραμματίσουν ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε οι τράπεζες, ούτε κανένας".

--- "Βλέπουν" και εξωτερικό

Ο κ. Μερτζάνης αναφέρεται επίσης και στις κινήσεις που γίνονται από τη Space Hellas για να αναληφθούν έργα στο εξωτερικό. "Δεν πάμε με στόχο να πουλήσουμε τα πάντα. Χωρίς να επιβαρυνθούμε με σημαντικό κόστος, επιδιώκουμε τα δικά μας στα οποία διαθέτουμε εξειδίκευση, όπως disaster centers, ticketing, συστήματα τηλεματικής, συστήματα ασφαλείας κ.λπ., στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη βόρεια Αφρική και σε κάποιον βαθμό στα Βαλκάνια".

Ο κ. Μερτζάνης, επίσης, υποστηρίζει ότι θετικά στην προσπάθεια της Space Hellas για ανάληψη έργων στο εξωτερικό επιδρά και η συνεργασία της με την British Telecom, μέσω της οποίας η εταιρία έχει αποκτήσει σημαντικές επαφές με πολλούς άλλους ομίλους ανά τον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v