Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική: Έως 45 εκατ. η ΑΜΚ με προνομιούχες

Τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στο χρηματοοικονομικό σύστημα η ύφεση επικαλείται η διοίκηση της ΓΤΕ ως τον βασικό λόγο για τη νέα αύξηση κεφαλαίου έως 45 εκατ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Γενική: Έως 45 εκατ. η ΑΜΚ με προνομιούχες
Τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στο χρηματοοικονομικό σύστημα η ύφεση στην οικονομία επικαλείται η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας ως τον βασικό λόγο για τη νέα αύξηση κεφαλαίου, έως 45 εκατ. ευρώ, με έκδοση προνομιούχων μετοχών, που αποφάσισε να ζητήσει από τους μετόχους της.

Πρωταρχικός στόχος αυτής, όπως αναφέρει η ειδική έκθεση του Δ.Σ. της Γενικής είναι η κεφαλαιακή της ενίσχυση, καθώς το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση των προνομιούχων μετοχών θα ενισχύσει τα βασικά ίδια κεφάλαια της Γενικής.

Εξηγώντας δε για ποιον λόγο η Societe Generale οδηγεί σε νέα αύξηση τη Γενική, αμέσως μετά την άντληση 339,7 εκατ. ευρώ, η έκθεση αναφέρει: "Η παρούσα χρηματοοικονομική συγκυρία είναι πολύ δυσχερής για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, με συνέπειες απρόβλεπτες και για το χρηματοοικονομικό σύστημα".

Διαπιστώνει δε ότι από την έναρξη της διαδικασίας της αύξησης των 339,7 εκατ. ευρώ έως σήμερα υπήρξε περαιτέρω επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών η οποία επιβάλλει την άντληση επιπλέον κεφαλαίων.

Δηλαδή, το Δ.Σ. της Γενικής εκτιμά ότι από τις 9 Ιουλίου, όταν αποφασίστηκε η αύξηση κεφαλαίου των 339,7 εκατ. ευρώ, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου υπήρξε τέτοια επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που επιβάλλει την πρόσθετη κεφαλαιακή θωράκιση της Γενικής.

Στις 22 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Γενικής αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 15 Δεκεμβρίου με θέματα τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και -νέα- αύξηση κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ της Societe Generale.

Η αύξηση δηλαδή αποφασίστηκε δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί και τυπικά η ολοκλήρωση της αύξησης των 339,7 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου, με τη SocGen να απορροφά τις αδιάθετες μετοχές. Έτσι το ποσοστό της στη Γενική εκτινάχθηκε από το 53,9% στο 88,44%.

Γιατί επιλέχτηκε η λύση των προνομιούχων μετοχών

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της Γενικής, η επιλογή έκδοσης προνομιούχων μετοχών έγινε λόγω της αντίξοης συγκυρίας που δεν επιτρέπει στους μετόχους μειοψηφίας να ασκήσουν δικαιώματα προτίμησης. Το Δ.Σ. επικαλείται δε το γεγονός ότι στην ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε προ ημερών, εκτός της SocGen, τα δικαιώματά τους άσκησαν μέτοχοι που κατείχαν μόλις το 0,06% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

"Το γεγονός αυτό επιβάλλει στη διοίκηση της τράπεζας να προτείνει προς το σώμα την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων τίτλων, προκειμένου οι προνομιούχες μετοχές να διατεθούν αποκλειστικά στη Societe Generale", αναφέρει χαρακτηριστικά η ειδική έκθεση.

Οι όροι της νέας ΑΜΚ και της μείωσης κεφαλαίου

Το σώμα των μετόχων της Γενικής θα κληθεί στις 15 Δεκεμβρίου να αποφασίσει

- Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 310,97 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 3,19 ευρώ σε 1 ευρώ.
- Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 45 εκατ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων υπέρ της SOCIETE GENERALE.

Ειδικότερα, προτείνεται να εκδοθούν 10.000.000 νέες προνομιούχες, άνευ ψήφου, ονομαστικής αξίας 4,50 ευρώ έκαστη και με τιμή διάθεσης τα 9 ευρώ! Οι προνομιούχες μετοχές θα έχουν δικαίωμα σταθερής απόδοσης στο μέρισμα, για το ύψος του οποίου θα αποφασίσει το Δ.Σ. της τράπεζας. Θα είναι δε εξαγοράσιμες ή μετατρέψιμες σε κοινές βάσει κριτηρίων που συνδέονται με την κεφαλαιακή επάρκεια της Γενικής.

Αν για παράδειγμα ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της Γενικής υποχωρήσει κάτω του 8%, τότε οι προνομιούχες θα μετατρέπονται σε κοινές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v