Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρρίκνωση ζημιών στο 9μηνο για τη ΣΙΔΜΑ

Τα αποτελέσματα μετά φόρων της ΣΙΔΜΑ στο εννεάμηνο του 2010διαμορφώθηκαν σε ζημία 4,7 εκ. ευρώ έναντι ζημίας 13,0 εκ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Συρρίκνωση ζημιών στο 9μηνο για τη ΣΙΔΜΑ
ΣΙΔΜΑ: Ενίσχυση της παρουσίας των θυγατρικών εξωτερικού.

Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, καθώς και τα έντονα προβλήματα που δημιούργησαν οι απεργίες των μεταφορέων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους, η ΣΙΔΜΑ κατάφερε να διατηρήσει τον κύκλο εργασιών της με μικρή απόκλιση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συγχρόνως, με τη διαρκή ανάπτυξη τους, οι θυγατρικές του εξωτερικού συνεισέφεραν το 27% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου, αυξημένο κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, σε επίπεδο Ομίλου, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 88,5 εκ. ευρώ από 90,8 εκ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2009 παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση κατά 2,5%. Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της εταιρίας για λογαριασμό τρίτων (αντιπροσωπεία) κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2010, αυτές διαμορφώθηκαν στα 116,2 εκ. ευρώ από 121,2 εκ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 1,1 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 9,1 εκ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Tα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημία 5,8 εκ. ευρώ σε σχέση με ζημιές 15,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημία 4,7 εκ. ευρώ έναντι ζημίας 13,0 εκ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε επίπεδο εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα 52,2 εκ. ευρώ από 57,3 εκ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2009. Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της εταιρίας για λογαριασμό τρίτων (αντιπροσωπεία) κατά το 2010, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 80,0 εκ. ευρώ από 87,7 εκ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2009 παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 9%, επηρεασμένες από την μεγάλης διάρκειας απεργίας των μεταφορέων.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 211 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 8,4 εκ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ στα αποτελέσματα προ φόρων σημειώθηκαν ζημίες 3,9 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 12,0 εκ. ευρώ. Τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 3,0 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 9,6 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος αντίστοιχα.

Οι θυγατρικές εταιρίες στα Βαλκάνια, συνέχισαν την αναπτυξιακή τους πορεία παρουσιάζοντας αύξηση του κύκλου εργασιών, η μεν Βουλγαρία κατά 18% η δε Ρουμανία κατά 22,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η εταιρεία παρακολουθεί με πολύ προσοχή τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τη δυσκολία που παρουσιάζει η τραπεζική χρηματοδότηση της εγχώριας αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα παραμένει σταθερή στην πολιτική της διατήρησης της ρευστότητας της με αυστηρή διαχείριση των απαιτήσεων και των αποθεμάτων της αλλά και την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων περιορισμού των εξόδων, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι μέρες πίστωσης έχουν διατηρηθεί στα επίπεδα του τέλους του 2009 με τάση μείωσης, παρά την επιδείνωση της ρευστότητας των πελατών. Σε συνδυασμό δε με τη συντηρητική διαχείριση των αποθεμάτων, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 4,4 εκ. ευρώ στα 15,6 εκ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2009. Η εταιρία καλύπτει το 84% των πιστώσεων πελατείας σε Ασφαλιστικό Οργανισμό. Τέλος τα έξοδα Διοίκησης και Διάθεσης έχουν μειωθεί κατά 10% ή 0,86 εκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την τελευταία περίοδο στη διεθνή αγορά σημειώνονται αυξήσεις σε επίπεδο τιμών πρώτων υλών, γεγονός θετικό, που δεν συνοδεύεται όμως με σημαντική αύξηση της ζήτησης στα Βαλκάνια και τις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Η διατήρηση αυξητικής τάσης στις τιμές θα βοηθήσει στην επίτευξη καλυτέρων αποτελεσμάτων την νέα χρονιά, εφόσον η ύφεση στην εσωτερική αγορά δεν επιδεινωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v