Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Αδύναμο το εννεάμηνο

Η Lavipharm σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η αναστάτωση που παρατηρήθηκε στην ελληνική αγορά φαρμάκου από τις αρχές του έτους έπληξε σημαντικά τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών. Ζημιές 8,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο.

Lavipharm: Αδύναμο το εννεάμηνο
Η Lavipharm σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η αναστάτωση που παρατηρήθηκε στην ελληνική αγορά φαρμάκου από τις αρχές του έτους έπληξε σημαντικά τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

Οι τροποποιήσεις στις τιμές των φαρμάκων, όπως είχαν προαγγελθεί από τις αρχές του έτους και τελικά πραγματοποιήθηκαν με διαδοχικά Δελτία Τιμών στις αρχές Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2010, οδήγησαν στη μείωση των αποθεμάτων στην αγορά και είχαν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση πωλήσεων, επιβραδύνοντας το επίπεδο δραστηριότητας και επηρεάζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας του κλάδου.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της Lavipharm διαμορφώθηκε σε € 146,5 εκατ. έναντι € 182,9 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μειωμένος κατά 19,9%. Το Μικτό Κέρδος, λόγω των μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, επηρεάστηκε αρνητικά και διαμορφώθηκε στα € 22,6 εκατ. από € 29,1 εκατ. το Εννεάμηνο του 2009, ενώ το EBITDA σε € 2,9 εκατ. από € 4,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Και κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου 2010, κύριο μέλημα της διοίκησης παρέμεινε η διατήρηση της ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, επετεύχθη διψήφια ποσοστιαία μείωση των λειτουργικών δαπανών της τάξης του 12,1%, που οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω συρρίκνωση των διοικητικών εξόδων.

Σε επίπεδο χρηματοοικονομικών εσόδων, παρατηρείται μείωση, η οποία όμως οφείλεται κυρίως σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη € 13,4 εκατ. που αποτυπώνονταν στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου την αντίστοιχη περσινή περίοδο και προέρχονταν από τη διαγραφή οφειλής της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας.

Κατά συνέπεια, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα με τα φετινά ενοποιημένα αποτελέσματα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημιές προ φόρων ύψους € 6,6 εκατ. έναντι κερδών προ φόρων € 8,5 εκατ. την περσινή περίοδο και ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας € 8,1 εκατ. έναντι κερδών € 3,7 εκατ. το Εννεάμηνο του 2009.

Σε επίπεδο ισολογισμού αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την κρίση ρευστότητας, η Εταιρεία συγκράτησε τις δανειακές της υποχρεώσεις στα ίδια περίπου επίπεδα με την 31/12/2009, μειώνοντας ταυτόχρονα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 15,0%.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας Lavipharm, ο Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε € 34,2 εκατ. από € 41,5 εκατ. το Εννεάμηνο του 2009 για τους ίδιους παραπάνω λόγους.

Τα αποτελέσματα προ φόρων εμφανίζουν ζημίες ύψους € 2,5 εκατ. έναντι ζημιών ύψους € 687 χιλ. την περσινή περίοδο, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 2,7 εκατ. από ζημίες 944 χιλ. ευρώ το Εννεάμηνο του 2009.

Με γνώμονα την ανάπτυξη της Εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα, αφετέρου την εδραίωση της θέσης της στη διεθνή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v