Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sato: Διεύρυνση ζημιών σε όμιλο και μητρική

Διεύρυνση ζημιών και μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Sato στο εννεάμηνο του 2010, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και μητρικής.

Sato: Διεύρυνση ζημιών σε όμιλο και μητρική
Διεύρυνση ζημιών και μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Sato στο εννεάμηνο του 2010, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και μητρικής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Sato παρουσίασε στο εννιάμηνο 2010 κύκλο εργασιών σε €44.958 χιλ. έναντι €60.427 χιλ., σημειώνοντας κάμψη κατά 25,6%.

Οι πωλήσεις της μητρικής ανήλθαν σε €30.517 χιλ. έναντι €46.926 χιλ. σημειώνοντας κάμψη κατά 35%. Εξαιρουμένων των καταστημάτων των οποίων η λειτουργία διακόπηκε, καθώς και των τιμολογήσεων που αναβλήθηκαν λόγω της απεργίας των μεταφορέων, η συγκρίσιμη κάμψη των πωλήσεων του ομίλου περιορίζεται στο -14,4% και της μητρικής στο -21,6%.

Οι πωλήσεις των θυγατρικών ανήλθαν σε €14.441 χιλ. έναντι €13.501 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 7%.

Οι θυγατρικές του εξωτερικού (σε Γερμανία και Τουρκία), πέραν της αύξησης πωλήσεων που σημείωσαν, είναι κερδοφόρες, χάρις, κυρίως, στα προγράμματα μείωσης δαπανών που εφαρμόστηκαν.

Σημειώνεται, ότι η ζήτηση στις αγορές αυτές εμφανίζει σημάδια ομαλοποίησης, ενώ σε φάση ανάκαμψης των αγορών τους, οι θυγατρικές αναμένεται να συνεισφέρουν στα αποτελέσματα του ομίλου με μεγαλύτερη κερδοφορία.

Το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από μια υποτονική περίοδο θερινών εκπτώσεων στη λιανική και από έναν πρωτόγνωρα δύσκολο Σεπτέμβριο εξαιτίας και της απεργίας των μεταφορέων. Ο όμιλος σημείωσε στο εννιάμηνο Αποτελέσματα Μετά Φόρων €-9.388 έναντι €-5.593 χιλ., η μητρική €-9.577 χιλ. έναντι €-5.243 χιλ., ενώ οι θυγατρικές σημείωσαν κέρδη €194 χιλ. έναντι ζημίας €350 χιλ..
 
Ο όμιλος σημείωσε Αποτελέσματα Προ Φόρων €-9.788 χιλ. έναντι €-6.967 χιλ., η μητρική €-10.052 χιλ. έναντι €-6.715 χιλ. και οι θυγατρικές κέρδη €269 χιλ. έναντι ζημίας €252 χιλ.. Ο όμιλος σημείωσε EBITDA €-3.884 χιλ. έναντι €-831 χιλ., η μητρική €-5.125 χιλ. έναντι €-1.571 χιλ. και οι θυγατρικές εξωτερικού κέρδη €1.241 χιλ. έναντι κερδών €740 χιλ..

Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα προ φόρων, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και τα ΕΒΙTDA του ομίλου και της μητρικής, θα ήταν βελτιωμένα κατά €3.358 χιλ. (εκ των οποίων €1.557 χιλ. σχετίζονται με το κλείσιμο καταστημάτων και με άλλα προγράμματα μείωσης δαπανών και είναι μη επαναλαμβανόμενα, €904 χιλ. για καταστροφές αποθεμάτων και διάφορες προβλέψεις, καθώς και €897 χιλ. από κέρδη παραγγελιών που δεν τιμολογήθηκαν εξαιτίας της απεργίας των μεταφορέων).

Τα αποτελέσματα προέρχονται από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπου η αρνητική οικονομική συγκυρία και τα μέτρα για τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών έχουν επηρεάσει τη ζήτηση. Οι συνθήκες που επικρατούν δημιουργούν κλίμα αναστολής της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Για το λόγο αυτό, η Διοίκηση συνεχίζει προγράμματα μείωσης δαπανών, εκμετάλλευσης δυνατοτήτων συνεργειών και περιορισμού μη αποδοτικών σημείων πώλησης, με τελικό στόχο την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας που επιβάλλουν οι συνθήκες.

Τέλος, σημειώνεται ότι η μητρική ολοκλήρωσε προσφάτως την επέκταση του σκοπού της προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα, ανανεώσιμες πηγές και συναφή προϊόντα και υπηρεσίες). Έναυσμα αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον των πελατών και του πανελλαδικού δικτύου συνεργατών της Sato για επενδύσεις στο σχετικό τομέα. Η μητρική εκπονεί σχέδιο προκειμένου - σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου της ενέργειας - να συνεισφέρει στην ποιοτική υλοποίηση των επενδύσεων των πελατών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v