Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέκροψ: Άμυνα και το 2011

Ως επανάληψη της χρονιάς που φεύγει θα εξελιχθεί και το 2011 για την Κέκροψ, καθώς δεν προτίθεται να προωθήσει καμία καινούργια επένδυση εφόσον προηγουμένως δεν βελτιωθεί το κλίμα στην εγχώρια κτηματαγορά.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κέκροψ: Άμυνα και το 2011
Ως επανάληψη της χρονιάς που φεύγει θα εξελιχθεί ενδεχομένως και το 2011 για την εταιρεία Κέκροψ, καθώς η εισηγμένη -όπως άλλωστε έκανε φέτος- δεν προτίθεται να προωθήσει καμία καινούργια επένδυση εφόσον προηγουμένως δεν βελτιωθεί το κλίμα στην εγχώρια κτηματαγορά και δη στην αγορά πολυτελών - ακριβών κατοικιών, που αποτελεί το βασικό αντικείμενο της δραστηριότητάς της.

Η ζήτηση για ακίνητα μεγάλης αξίας (άνω του 1 εκατ. ευρώ) είναι σχεδόν ανύπαρκτη και επομένως, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν από την πλευρά της εισηγμένης εταιρείας, δεν είναι συνετό στην παρούσα φάση να προχωρήσουν στην υλοποίηση ενός νέου έργου που δεν θα εξασφαλίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα την επιθυμητή απόδοση.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο project της Κέκροψ (το οποίο μάλιστα υλοποίησε από κοινού με τον όμιλο ΓΕΚ) ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 2009 και αφορούσε στην ανέγερση τριών μεζονετών στο Παλαιό Ψυχικό, εκ των οποίων η μία -η μεγαλύτερη και ακριβότερη- δεν έχει πουληθεί ακόμη.
 
Σ’ αυτήν ακριβώς την κατοικία, η αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, στηρίζει τις ελπίδες της για την εξασφάλιση εσόδων εντός του 2011 η εισηγμένη.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα χρήματα που έβαλε φέτος στο ταμείο της η Κέκροψ (750.000 ευρώ) προήλθαν από την πώληση της δεύτερης κατοικίας του συγκροτήματος στο Παλαιό Ψυχικό, συναλλαγή η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο (η πρώτη κατοικία είχε πουληθεί στα τέλη του 2008).

Η διοίκηση της εταιρείας ελπίζει ότι η άρση του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας -εφόσον φυσικά δεν υπάρξει περιορισμός ως προς την αξία της συναλλαγής- θα βοηθήσει την προσπάθεια για πώληση του μοναδικού έτοιμου ακινήτου που διαθέτει αυτήν τη στιγμή. Η εισηγμένη, όμως, δεν θα έλεγε «όχι» και στη πώληση κάποιων από τα «καθαρά» οικόπεδα τα οποία έχει στην ιδιοκτησία της, εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενος και ένα ικανοποιητικό τίμημα.

Στο μεταξύ, η Κέκροψ «εκμεταλλεύεται» το χρονικό διάστημα όπου δεν υλοποιεί έργα για να προωθήσει κατά το δυνατόν την οριστική διευθέτηση της διαμάχης την οποία έχει με τον δήμο Ψυχικού και το ελληνικό δημόσιο ως προς την ιδιοκτησία μιας σειράς ακινήτων (οικόπεδα και Παλαιά Αγορά Ψυχικού).

Από τις μέχρι στιγμής δικαστικές αποφάσεις, η διοίκηση της εισηγμένης θεωρεί ότι οι υποθέσεις θα έχουν θετική έκβαση και επομένως η Κέκροψ θα μπορέσει στο μέλλον να αξιοποιήσει ανεμπόδιστα τα ακίνητά της.

Από τα θέματα που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα είναι εκείνο της λειτουργίας της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού, η επικαρπία της οποίας με απόφαση του Εφετείου Αθηνών ανήκει στην Κέκροψ.

Ωστόσο, ο δήμος Ψυχικού κατέθεσε αίτηση αναιρέσεως αυτής της απόφασης και το ζήτημα συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο, που το προσεχές διάστημα θα εκδώσει την απόφασή του. Σε περίπτωση όπου η επικαρπία του ακινήτου κατακυρωθεί στην εισηγμένη, αυτή θα εξασφαλίσει σταθερά έσοδα σε ετήσια βάση από τη μίσθωση των χώρων της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v