Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: Μειοδότησε σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων

Πιστός στη στρατηγική επιλογή του να αναλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια έργα παραμένει ο όμιλος ΑΕΓΕΚ, εκτιμώντας ότι η ύπαρξη ενός αξιόλογου κατασκευαστικού αντικειμένου ισχυροποιεί τη θέση του στον κλάδο.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΕΓΕΚ: Μειοδότησε σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων
Πιστός στη στρατηγική επιλογή του να αναλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια έργα παραμένει ο όμιλος ΑΕΓΕΚ - Μαρούλη, εκτιμώντας ότι η ύπαρξη ενός αξιόλογου κατασκευαστικού αντικειμένου -ακόμα κι αν αυτό έχει αποκτηθεί με σχετικά μεγάλες εκπτώσεις- ισχυροποιεί τη θέση του στον κλάδο και του εξασφαλίζει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος του κατασκευαστή κ. Γιάννη Μαρούλη διαθέτει αυτήν τη στιγμή ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ (ποσό το οποίο θεωρείται αρκετό για να τον κρατήσει μάχιμο την επόμενη τριετία), δεν αφήνει ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για νέες δημόσιες συμβάσεις.

Έτσι, για ακόμα μία φορά τα τελευταία χρόνια, οι τεχνικές εταιρίες του ομίλου, και συγκεκριμένα η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική και η Ιόνιος Α.Ε., κατάφεραν να αναδειχτούν μειοδότριες στους περισσότερους από τους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν πρόσφατα για δημόσια έργα αξιόλογου προϋπολογισμού, προβληματίζοντας περαιτέρω τους ισχυρούς αντιπάλους τους, οι οποίοι βλέπουν να χάνουν τη μία μάχη μετά την άλλη.
 
Ειδικότερα, εντός του Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν τρεις σημαντικοί διαγωνισμοί, εκ των οποίων οι δύο καταλήγουν -εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν εμπλοκές- στις εταιρίες του ομίλου Μαρούλη.

Ο πρώτος αφορά στην κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Αρδάνιο - Ορμένιο, και συγκεκριμένα του τμήματος Αρδάνιο - Μάνδρα, που έχει προϋπολογισμό 86,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο δεύτερος στην υλοποίηση της τρίτης φάσης κατασκευής του νέου λιμένα της Ηγουμενίτσας, με προϋπολογισμό 59,9 εκατ. ευρώ. Στον πρώτο διαγωνισμό τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά υπέβαλε η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, με έκπτωση 43%, ενώ στον δεύτερο η Ιόνιος Α.Ε., η οποία προσέφερε έκπτωση 47,9%.

Όσον αφορά στην τρίτη σημαντική σύμβαση του Φεβρουαρίου, για την οποία διεξήχθη διαγωνισμός επιλογής αναδόχου, σημειώνεται ότι πρόκειται για το έργο κατασκευής ανισόπεδου κόμβου σύνδεσης των παραγλαύκιων αρτηριών με το νέο λιμάνι της Πάτρας, έναντι προϋπολογισμού 39,02 εκατ. ευρώ, σύμβαση για την οποία μειοδότησε με έκπτωση 42,8% η εταιρία Τέρνα Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2008 - 2010 ο όμιλος Μαρούλη ακολούθησε ιδιαίτερα επιθετική στρατηγική σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση δημοσίων έργων, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Προσφέροντας υψηλές εκπτώσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμη και το 50%, οι θυγατρικές του κέρδισαν την πλειονότητα των σημαντικών συμβάσεων εκείνης της περιόδου (έργα στην Εγνατία Οδό, τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Άκτιου - Πρέβεζας), εξέλιξη που ασφαλώς δεν πολυάρεσε στους υπόλοιπους διεκδικητές των συγκεκριμένων έργων.

Μάλιστα, τότε υποστήριζαν πως οι εκπτώσεις τις οποίες προσέφεραν οι εταιρίες του ομίλου Μαρούλη θα τον οδηγούσαν σταδιακά σε οικονομικό αδιέξοδο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ, από την άλλη, ο όμιλος ΑΕΓΕΚ - Μαρούλη συνεχίζει ακάθεκτος να... κάνει παιχνίδι στα δημόσια έργα, υποστηρίζοντας ότι οι εκπτώσεις τις οποίες προσφέρει είναι καλά μελετημένες και δεν τον βάζουν μέσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v