Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάιος: Θετικά μηνύματα από την Κρήτη

Σε μεγάλο ύψος ζημιών υποχρεώθηκε η Δάιος Πλαστικά το 2010, καθώς το ξενοδοχείο της Κρήτης ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του πέρυσι, σε μια πολύ δύσκολη τουριστική χρονιά, επιτυγχάνοντας περιορισμένα έσοδα.

Δάιος: Θετικά μηνύματα από την Κρήτη
Σε μεγάλο ύψος ζημιών υποχρεώθηκε η Δάιος Πλαστικά το 2010, καθώς το ξενοδοχείο της Κρήτης (της κατά 100% θυγατρικής Hellas Holiday Hotel) ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του πέρυσι, σε μια πολύ δύσκολη τουριστική χρονιά, επιτυγχάνοντας περιορισμένα έσοδα και έχοντας υψηλές δαπάνες.

Συνολικά, η ζημία του εισηγμένου ομίλου διαμορφώθηκε πέρυσι στα 9 εκατ. ευρώ (έναντι οριακών κερδών το 2009) και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών ανέβηκε από τα 13,3 στα 19,2 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη εταιρία δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των πλαστικών και στην περυσινή χρήση ενέτεινε τις προσπάθειές της στον τομέα των εξαγωγών, σημειώνοντας κερδοφόρο αποτέλεσμα προ φόρων, παρά την ύφεση που έπληξε την ελληνική οικονομία.

Η εγχώρια οικονομική κρίση επηρέασε τις εργασίες του ξενοδοχείου που διαθέτει η Δάιος στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο σημείωσε κερδοφόρο αποτέλεσμα προ φόρων.

Έτσι, η δραστηριότητα των πλαστικών απέφεραν κέρδη 88 χιλ. ευρώ, του ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη 97 χιλ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι προ φόρων ζημίες του ξενοδοχείου στην Κρήτη (-6,75 εκατ. ευρώ) οδήγησαν σε συνολική ζημία προ φόρων 6,56 εκατ. και μετά τη φορολογία σε ζημία 9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η επένδυση στην Κρήτη αύξησε τον καθαρό δανεισμό του ομίλου λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (μακροπρόθεσμα δάνεια 55 εκατ., βραχυπρόθεσμα δάνεια 53,2 εκατ., μετρητά 4,8 εκατ. ευρώ).

Πώς βλέπει το 2011 

Η διοίκηση της Δάιος αναφέρει: "Στον τομέα των πλαστικών έχει αρχίσει να αποδίδει η προσπάθεια για την καθιέρωση στην αγορά του νέου προϊόντος STRETCH HOOD (συσκευασία παλετών). Επίσης, υπάρχει σημαντική αύξηση των εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις βαλκανικές χώρες.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί προβληματισμό. Έχοντας όμως η εταιρία εξαγωγικό προσανατολισμό, αναμένει μικρή άνοδο του κύκλου εργασιών των πλαστικών".

Σε ό,τι αφορά τις δύο ξενοδοχειακές της μονάδες, η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει: "Η ξενοδοχειακή μονάδα στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 2010 παρουσίασε μείωση του τζίρου της 15,80%. Για φέτος αναμένεται σταθεροποίηση του τζίρου της.

Η ξενοδοχειακή μονάδα της θυγατρικής εταιρίας Hellas Holiday Hotels ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 22/4/2010, ίσως την πιο δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και ιδιαίτερα για την Κρήτη. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας της η ξενοδοχειακή μονάδα είχε χαμηλό τζίρο καθ’ όσον, πέρα από τις δυσκολίες γενικά για τον τουρισμό, στόχευση της διοίκησης ήταν την πρώτη χρονιά λειτουργίας του ξενοδοχείου να υπάρχει πλήρης ικανοποίηση των πελατών και το ξενοδοχείο να γίνει ευρέως γνωστό, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μία εξαιρετική πορεία την επόμενη τουριστική σεζόν. Ήδη τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν του 2011 είναι πολύ καλά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v