Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρέλιας: Διανέμει μέρισμα 6,3291 ευρώ

Τη διανομή μερίσματος 6,3291 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2010 θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα συγκληθεί την 25η Μαΐου η διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλιας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Καρέλιας: Διανέμει μέρισμα 6,3291 ευρώ
Τη διανομή μερίσματος 6,3291 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2010 θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα συγκληθεί την 25η Μαΐου η διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλιας. Το προτεινόμενο μέρισμα το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που διένειμε πέρυσι η εταιρεία (4,48 ευρώ ανά μετοχή), διαμορφώνει καθαρή μερισματική απόδοση της τάξης του 9,74% με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής την 31 Δεκεμβρίου 2010.

Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της ελληνικής Καπνοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της περασμένης χρήσης κατεγράφη μικρή πτώση του κύκλου εργασιών και αύξηση των προ φόρων κερδών και των κερδών μετά από φόρους.

Ειδικότερα ο καθαρός κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 1,65% στα 142,625 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, συναλλαγματικών διαφορών, φόρων και αποσβέσεων ενισχύθηκαν κατά 16,88% στα 34,165 εκατ. ευρώ, αύξηση 34% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων διαμορφούμενα στα 35,209 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ενισχύθηκαν κατά 44,44% στα 23,583 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα σε επίπεδο μητρικής τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στο ύψος των 34,840 εκατ. ευρώ από 26,884 εκατ. ευρώ το 2009 καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 29,6% ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 23,283 εκατ. ευρώ από 16,851 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 38,16%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη διαμόρφωση του περιθωρίου μικτού κέρδους των εταιρειών του Ομίλου συνέβαλε η ευνοϊκή ισοτιμία το 2010 του δολαρίου Η.Π.Α. σε σχέση με το ευρώ, καθώς επίσης η συγκράτηση της διολίσθησης των τοπικών νομισμάτων και των τιμών των προϊόντων σε χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, σε συνδυασμό με αυξημένες τιμές πώλησης σε καίριες αγορές. Έτσι ο συντελεστής μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 37,6% και 37,7% έναντι 35,3% και 34,5%, στην προηγούμενη χρήση για τον Όμιλο και την Εταιρεία, αντίστοιχα.


Εκτιμήσεις και στόχοι για την τρέχουσα χρήση


Πτώση άνω του 13% καταγράφει η κατανάλωση τσιγάρων κατά τους πρώτους μήνες του 2011 η οποία σύμφωνα με τη διοίκηση της Καρέλιας αναμένεται να συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα και κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Αντίθετα η αύξηση της κατανάλωσης του καπνού για στριφτό τσιγάρο, η οποία παρατηρήθηκε εντός του 2010, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011, αλλά με σημαντικά μειωμένους ρυθμούς. Με αυτά τα δεδομένα, οι προσπάθειες της εταιρείας θα επικεντρωθούν στη διατήρηση και βελτίωση, όπου αυτό είναι εφικτό, του μεριδίου αγοράς και στη μείωση του κινδύνου από επισφάλειες πιστώσεων. Από την άλλη πλευρά στις αγορές του εξωτερικού οι πωλήσεις βαίνουν ανοδικές κατά τους πρώτους μήνες του 2011, εν τούτοις αναμένονται να επηρεαστούν αρνητικά από σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και αναταραχές στις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία) αναπόφευκτα εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις πωλήσεις στην περιοχή, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Αντιθέτως η πορεία των σημάτων της ελληνικής καπνοβιομηχανίας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής αναμένεται να είναι ελαφρά θετική.

Στην Αλβανία η αύξηση της φορολογίας καπνικών προϊόντων αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της νόμιμης κατανάλωσης και σε μερική στροφή καταναλωτών προς οικονομικότερα σήματα. Αντιθέτως, η εταιρεία αναμένει να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία των πωλήσεων της στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και μάλιστα με αυξημένα περιθώρια κέρδους. Στην πολύ σημαντική για της εταιρεία Βουλγαρική αγορά, στην οποία το μερίδιό της ξεπερνά το 17%, δεν αναμένονται άμεσα σημαντικές αλλαγές στην φορολογία καπνικών προϊόντων.

Κατά τους πρώτους μήνες του έτους ξεκίνησε και η εμπορική δραστηριοποίηση της θυγατρικής της στην Τουρκία, η παρουσία της οποίας εξασφαλίζει την πολύ καλή πορεία των πωλήσεών της στην γείτονα και την περαιτέρω εξάπλωση των σημάτων της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στόχος για το 2011 είναι, η είσοδος της σε νέες αγορές καθώς και ο εμπλουτισμός των σημάτων στις χώρες όπου ήδη δραστηριοποιείται. Γενικότερα η κερδοφορία από τις διεθνείς αγορές εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί αναλόγως από την πορεία της ισοτιμίας του δολαρίου Η.Π.Α. έναντι του ευρώ αλλά και από πιθανές νέες αυξήσεις στους κατά τόπους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Γενικότερα για τη φετινή χρονιά αναμένεται σταθεροποίηση ή και ελαφρά μείωση των τιμών των καπνών σε διεθνές επίπεδο. Αντιθέτως η διοίκησή της αναμένει αυξήσεις στις τιμές αγοράς των υπολοίπων πρώτων υλών, ιδιαίτερα αυτών που είναι εξαρτημένες από την τιμή του πετρελαίου.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις η εταιρεία προχώρησε σε αναβολή των κυριοτέρων επενδύσεων μέσα στο 2010, εξαιτίας της κατάργησης του παλαιοτέρου αναπτυξιακού νόμου και εν αναμονή του νέου, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν σίγουρη η απώλεια σημαντικών φορολογικών απαλλαγών ή επιδοτήσεων. Οι επενδύσεις αυτές της τάξεως των 3,4 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους και θα συνοδευτούν με πρόσθετες επενδύσεις στους χώρους του πακεταρίσματος και της σιγαροποιίας, αλλά και με σταδιακή αναβάθμιση των αποθηκευτικών χώρων και των διαδικασιών logistics εντός της Εταιρείας.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, η Εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε ανακατανομή των καταθέσεων των διαθεσίμων της σε περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού. Οι ενέργειες αυτές, εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα οι πιστωτικοί τόκοι που εισπράττει η Εταιρεία να είναι μειωμένοι έναντι του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v