Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΓΕΚΑ: Υποχώρηση ζημιών στον όμιλο το 2010

Υποχώρηση ζημιών παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ στο 2010. Ζημιές έναντι κερδών για μητρική - Προσδοκά σε πολλαπλά οφέλη από συνεργασία με COSCO – Εντός του έτους η επένδυση των 5 εκατ.

ΕΛΓΕΚΑ: Υποχώρηση ζημιών στον όμιλο το 2010
Υποχώρηση ζημιών παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ στο 2010. Ζημιές έναντι κερδών παρουσίασε η μητρική. Προσδοκά σε πολλαπλά οφέλη από συνεργασία με COSCO. Εντός του έτους η κοινή επένδυση των 5 εκατ. ευρώ. 

Στη συνεισφορά της ΒΗΤΑ ΠΙ, τα αποτελέσματα της οποίας ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά στον όμιλο από την 7η Ιουλίου, στην ΒΙΟΤΡΟΣ αλλά και στη νεοσυσταθείσα εταιρία DIAKINISIS PORT ΚΑΙ ΣΙΑ αποδίδει η διοίκηση του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ την αύξηση κατά 11,05% των ενοποιημένων πωλήσεων κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 352,720 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, ανασταλτικά λειτούργησαν κυρίως η μείωση κατά 7,58% του κύκλου εργασιών της μητρικής ΕΛΓΕΚΑ ο οποίος διαμορφώθηκε στα 131,123 εκατ. ευρώ λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος στην εγχώρια αγορά και κατ’ επέκταση στη μείωση της ζήτησης καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και η μείωση του κύκλου εργασιών της SAMBROOK ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ λόγω της διακοπής δραστηριοποίησής της στον κλάδο παραγωγής και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων generics.

Σε ό,τι αφορά τα ενοποιημένα ΕΒΙΤDΑ αυτά μειώθηκαν κατά 7,12% στα 12,813 εκατ. ευρώ, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (Λειτουργικά κέρδη) υποχώρησαν στα 6,981 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 11,62%, τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 416 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 7,169 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,486 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6.671 χιλ. ευρώ το 2009.

Σε επίπεδο μητρικής τα ΕΒΙΤDΑ μειώθηκαν 22,75% στα 3,675 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημίες 1,508 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,436 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημίες 1,969 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 414 χιλ. ευρώ το 2009.

--- Προοπτικές για το 2011

Στην ανάπτυξη των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του ενώ θα πραγματοποιήσει προσπάθειες απεμπλοκής από ζημιογόνες δραστηριότητες ή δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στο κυρίως αντικείμενο των εργασιών του θα εστιάσει τη φετινή χρήση ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των εργασιών των θυγατρικών που αποκτήθηκαν (ΒΗΤΑ ΠΙ) και ιδρύθηκαν (DIAKINISIS PORT (CY) LIMITED, DIAKINISIS PORT ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.).

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά στη στρατηγική συνεργασία που έχει επιτευχθεί με τον Όμιλο COSCO με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης φορτοεκφορτώσεων εμπορευματοκιβωτίων και λοιπών υπηρεσιών στην Προβλήτα ΙΙ του Νέου ΣΕΜΠΟ του Λιμένος Πειραιώς αποτελεί μία από τις πρώτες συμφωνίες που προκύπτουν μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας της Ελλάδας με τον Όμιλο της COSCO.

Ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ προσβλέπει να αποκομίσει από την εν λόγω συνεργασία πολλαπλά οφέλη όπως αυξημένη δραστηριότητα (γεγονός που σημαίνει αυξημένος κύκλος εργασιών και κερδοφορία), τεχνογνωσία καθώς και προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας και κοινής πορείας.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία μέσω κοινού εταιρικού σχήματος «COSCO» – «DIAKINISIS PORT» με συμμετοχή 50% - 50%, την κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Διαχείρισης Εμπορευματοκιβωτίων συνολικής επιφάνειας 7.000 m2, συνολικού ύψους επένδυσης 5 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2011 και θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του Ομίλου ΕΛΓΕΚΑ για τα επόμενα έτη. Αναφορικά με τη μητρική ΕΛΓΕΚΑ, η διοίκησή της θα εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης και επέκτασης του δικτύου διάθεσης των εμπορευμάτων της μέσω εναλλακτικών αναπτυσσόμενων καναλιών λιανικής πώλησης και αφ’ ετέρου την προσέλκυση νέων συνεργασιών.

Από τις εν λόγω επιχειρηματικές κινήσεις αναμένονται ουσιώδη λειτουργικά και οικονομικά οφέλη εντός του 2011, μέσω της αποτελεσματικότερης οργάνωσης του δικτύου διανομών της μητρικής και της επίτευξης περαιτέρω οικονομιών κλίμακας σε επίπεδο Ομίλου. Σημειώνεται ότι για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση του ομίλου έχει θέσει ως βασικούς στόχους την αύξηση του κύκλου εργασιών, τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και την περαιτέρω προσπάθεια για βελτίωση των κεφαλαίων κίνησης και μείωση των τραπεζικών κεφαλαίων δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v