Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3Ε: Ζημίες 1 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο

Ζημίες 1 εκατ. ευρώ εμφάνισε το α΄ τρίμηνο της χρήσης η Coca Cola 3E. Πτώση 51% στα λειτουργικά κέρδη, αύξηση καθαρών εσόδων από πωλήσεις κατά 3%. Οι προοπτικές.

3Ε: Ζημίες 1 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο
Ζημίες 1 εκατ. ευρώ (συγκρίσιμα μεγέθη) εμφάνισε το α΄ τρίμηνο της χρήσης η Coca Cola 3E, έναντι κερδών 29 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η εταιρία θα είχε κέρδη 25,6 εκατ. ευρώ το τρίμηνο.

Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1%, στα 434 εκατ. κιβώτια, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3%, στο 1,416 δισ. ευρώ.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη του α΄ τριμήνου κατέγραψαν πτώση 51%, στα 28 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:

"Για ακόμη μία φορά η γεωγραφική μας διασπορά μας επέτρεψε να σημειώσουμε αύξηση του όγκου πωλήσεων και των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του 2011, παρά τη δυσμενή επίδραση που είχε η μεταφορά της εορτής του Πάσχα στο δεύτερο τρίμηνο φέτος. Ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών στη διάρκεια αυτού του λιγότερο σημαντικού για τις δραστηριότητές μας τριμήνου είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κερδοφορίας της επιχείρησης.

Μολονότι το κόστος πρώτων υλών θα παραμείνει πρόκληση για την εταιρία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αναμένουμε βελτίωση των συνθηκών καθώς πλησιάζουμε την πιο σημαντική για τις πωλήσεις καλοκαιρινή περίοδο. Μέλημά μας θα συνεχίσει να είναι να ισοσταθμίσουμε την επίδραση από τη σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών με τη δυνατότητα των καταναλωτών μας να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος και την εφαρμογή της στρατηγικής μας για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην αγορά.

Θεωρούμε ότι τόσο η έμφαση στην εκτέλεση του εμπορικού μας πλάνου όσο και τα πρόσθετα οφέλη των νέων πελατοκεντρικών πρωτοβουλιών σε όλες τις χώρες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αξία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα".

---Επιχειρηματικές προοπτικές

Η ανακοίνωση της Coca Cola για το πρώτο τρίμηνο αναφέρει: "Η εταιρία επηρεάστηκε κυρίως από τη χρονική συγκυρία εορτασμού του Πάσχα και αυξανόμενου κόστους πρώτων υλών στις αγορές μας. Αναμένουμε την ομαλοποίηση της επίδρασης της μεταφοράς του Πάσχα στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, αλλά αναμένουμε ότι το κόστος των πρώτων υλών θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία μας κατά το 2011. Αν και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης διαφέρει σημαντικά μεταξύ των αγορών μας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι όλες οι χώρες μας, εκτός από την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν αύξηση του ΑΕΠ για το 2011.

Αν και αναμένουμε καλύτερες οικονομικές συνθήκες σε πολλές από τις χώρες μας, είναι γεγονός πως η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η πτώση της ανεργίας καθυστερούν σε σχέση με την οικονομική ανάκαμψη. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε να προχωρήσουμε σε χαμηλότερες από τον πληθωρισμό αυξήσεις τιμών κατά μέσο όρο. Με βάση τις τωρινές εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός αναμένεται υψηλότερος στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, γεγονός που μας δίνει περιθώρια μεγαλύτερης ευελιξίας στην τιμολογιακή μας πολιτική.

Αναμένουμε χαμηλή διψήφια ποσοστιαία αύξηση του κόστους πρώτων υλών, κυρίως ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους του PET και της ζάχαρης σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρότι η παγκόσμια τιμή της ζάχαρης και του PET σημείωσε μικρή υποχώρηση, αναμένουμε την κορύφωση της επίδρασης στα αποτελέσματά μας στο δεύτερο τρίμηνο. Ο ρυθμός της πτώσης των τιμών για PET είναι πολύ πιο αργός απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά λόγω της πρόσφατης πολιτικής αστάθειας στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών αναμένεται να επηρεάσουν την κερδοφορία μας στο σύνολο του έτους. Θεωρούμε όμως ότι θα είμαστε σε θέση να αντισταθμίσουμε ένα ικανό μέρος της αύξησης του κόστους πρώτων υλών μέσω της τιμολογιακής μας πολιτικής.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα οφέλη από τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης, την αυξημένη αποδοτικότητα, την καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και των λειτουργικών εξόδων, προκειμένου να ελαττώσουμε την επίδραση τόσο του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών όσο και των λειτουργικών εξόδων λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού.

Συνεχίζουμε να παρατηρούμε νομισματική αστάθεια στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε, ωστόσο, με βάση τις τωρινές ισοτιμίες, σε γενικές γραμμές δεν αναμένουμε οι συναλλαγματικές ισοτιμίες να επηρεάσουν σημαντικά την οικονομική μας δραστηριότητα για το 2011.

Εγκρίθηκε, κατά την ετήσια γενική συνέλευση, που έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου 2011, η πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους μας ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Η επιστροφή κεφαλαίου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας και πρόκειται να καταβληθεί στις 21 Ιουνίου 2011.

Θα συνεχίσουμε τη διαχείριση των δραστηριοτήτων μας με μακροπρόθεσμη προοπτική, εστιάζοντας στη διατήρηση και στη βελτίωση του μεριδίου της αγοράς. Επίσης, σε συνεργασία με τη The Coca Cola Company συνεχίζουμε να επενδύουμε σε δραστηριότητες μάρκετινγκ σε οικονομίες που βελτιώνονται και όπου βλέπουμε προοπτικές ανάπτυξης. Θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη στρατηγική διαχείρισης της αύξησης των εσόδων, προσαρμόζοντας τον σωστό συνδυασμό προϊόντος, συσκευασίας, τιμής και δικτύου στις εξειδικευμένες ανάγκες των καταναλωτών και παράλληλα θα αξιοποιήσουμε τη θέση μας ως κυρίαρχου της αγοράς για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή της συνολικά.

Στο τριετές διάστημα που λήγει τον Δεκέμβριο του 2013, οι καθαρές ταμειακές ροές αναμένεται να κυμανθούν περίπου σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ σκοπεύουμε να δαπανήσουμε 1,5 δισ. σε καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες το ίδιο διάστημα. Η πρόθεσή μας αυτή καταδεικνύει την πίστη μας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του εκτεταμένου χαρτοφυλακίου προϊόντων και αγορών".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο