Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤΕΡ: Βρίσκει διέξοδο στην... Πάρο

Στη θεσμοθέτηση της τουριστικής κατοικίας και στην ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για επενδύσεις το ταχύτερο δυνατό έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες της η τεχνική εταιρία ΕΚΤΕΡ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΚΤΕΡ: Βρίσκει διέξοδο στην... Πάρο
Στη θεσμοθέτηση της τουριστικής κατοικίας και στην ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για επενδύσεις το ταχύτερο δυνατό έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες της η τεχνική εταιρεία ΕΚΤΕΡ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Έχοντας εξαντλήσει κάθε ευκαιρία και δυνατότητα εξασφάλισης νέου αντικειμένου εργασιών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι η εισηγμένη άρχισε να διερευνά την αγορά της Λιβύης, αλλά τα γεγονότα στη χώρα ακύρωσαν τα σχέδιά της) και έχοντας αντιληφθεί πως η εσωτερική οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την άμεση προώθηση νέων δημόσιων έργων, η ΕΚΤΕΡ στρέφει το ενδιαφέρον της στην αξιοποίηση του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου που διαθέτει: της έκτασης 323 στρεμμάτων στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Δέτης της Πάρου.

Η περιοχή αυτή, η οποία αποτελείται από τρία οικόπεδα (επιφάνειας 250, 50 και 23 στρεμμάτων), που περιήλθαν στην κατοχή της πριν από περίπου 8 χρόνια, παραμένει ανεκμετάλλευτη μέχρι σήμερα λόγω κυρίως της έλλειψης θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση σύνθετων τουριστικών αναπτύξεων.

Ωστόσο, η καθιέρωση του θεσμού της τουριστικής κατοικίας, που προωθείται μέσω τόσο του σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όσο και του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενεργοποιεί εκ νέου την ΕΚΤΕΡ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ίδια.

Έτσι, η εταιρεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την επικύρωση του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, σχεδιάζει να κινήσει τις διαδικασίες για τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση και τη χρηματοδότηση του έργου.

Σημειώνεται ότι η έκταση θεωρείται κατάλληλη για την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος, με ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες, επένδυση που εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Επιδίωξη της ΕΚΤΕΡ είναι η αξιοποίηση των 323 στρεμμάτων να γίνει σε συνεργασία με οίκο του εξωτερικού, ο οποίος ουσιαστικά θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης και θα συμβάλει στη μετέπειτα διαχείριση του συγκροτήματος. Για τον λόγο αυτόν, μόλις ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο, τα στελέχη της εταιρείας θα αναζητήσουν συνεταίρους.

--- Μικρό ανεκτέλεστο, χαμηλός δανεισμός

Ασφαλώς, η προώθηση του εν λόγω project σε εύλογο χρονικό διάστημα θα εξασφαλίσει στην εισηγμένη σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο, τη στιγμή ακριβώς όπου θα έχει στερέψει από έργα.

Σήμερα η ΕΚΤΕΡ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ, αντικείμενο που φτάνει-δεν φτάνει για να κρατήσει ζεστές τις μηχανές της για περίπου έναν χρόνο.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει λαμβάνειν από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο της οφείλει περίπου 5 εκατ. ευρώ, όπως και από την πώληση των τελευταίων δέκα διαμερισμάτων (από τα 39 συνολικά) της πολυκατοικίας που έχει ανεγείρει στο Νέο Φάληρο.

Η ΕΚΤΕΡ θέλει να κάνει μία ακόμα ανάλογη επένδυση στην Αττική και ήδη αναζητά το κατάλληλο προς αγορά οικόπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως, παρά τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η εταιρεία είναι από τις ελάχιστες του κλάδου των κατασκευών με μειωμένη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό και κατ’ επέκταση δέχεται τις μικρότερες πιέσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επισημαίνεται ότι ο συνολικός δανεισμός του ομίλου της ΕΚΤΕΡ (βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος) τώρα δεν ξεπερνά το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις του (προς προμηθευτές κ.ά.) αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v