Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Περιορισμός των ζημιών το α' τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ΣΙΔΜΑ σε επίπεδο Ομίλου παρουσίασε, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αύξηση τζίρου κατά 5,5% και οριακές ζημιές προ φόρων 0,4 εκ. ευρώ σε σχέση με ζημίες 2,2 εκ. ευρώ πέρυσι.

ΣΙΔΜΑ: Περιορισμός των ζημιών το α τρίμηνο
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ΣΙΔΜΑ σε επίπεδο Ομίλου παρουσίασε, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αύξηση τζίρου κατά 5,5% και οριακές ζημιές προ φόρων 0,4 εκ. ευρώ σε σχέση με ζημίες 2,2 εκ. ευρώ πέρυσι.

Αναλυτικότερα, το α' τρίμηνο του 2011, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και τη συνεχιζόμενη κρίση στην εγχώρια αγορά, η Εταιρεία βελτίωσε τα αποτελέσματά της εστιάζοντας τις προσπάθειές της στην αύξηση των περιθωρίων κέρδους, στη διαρκή μείωση των λειτουργικών της εξόδων και στην αποτελεσματική διαχείριση των απαιτήσεων και υποχρεώσεων της θωρακίζοντας έτσι την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου.

Συγχρόνως εστίασε περισσότερο την προσοχή της στην ανάπτυξη των θυγατρικών του εξωτερικού, όπου τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η γενικότερη βελτίωση της πορείας της Εταιρείας εκτιμήθηκε από τη διοίκηση του Χ.Α.Α με αποτέλεσμα την επαναφορά της ΣΙΔΜΑ στην κατηγορία της Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης από τις 24.5.2011.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα 29 εκ. ευρώ, έναντι 27 εκ. ευρώ το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,5 %, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 37 εκ. ευρώ παραμένοντας στα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου.

Σε επίπεδο Ομίλου, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν οριακές ζημιές ύψους 0,4 εκ. ευρώ από ζημίες ύψους 2,2 εκ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 2,1 εκ. ευρώ από -0,4 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε 1,7 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σε επίπεδο Εταιρείας ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 17 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξης του 1,6 % σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ έφτασε τα 26 εκ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρουσίασαν οριακές ζημιές ύψους 0,45 εκ. ευρώ από ζημιές ύψους 1,4 εκ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 1,4 εκ. ευρώ. από -0,3 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε 1,1 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Στα θετικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2011 καταγράφονται και τα ακόλουθα:

1. Η ενίσχυση της παρουσίας της ΣΙΔΜΑ στο εξωτερικό. Το ποσοστό των πωλήσεων του Ομίλου σε αγορές του εξωτερικού ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2011 στο 33% επί του συνόλου σε σχέση με 21% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 58%.

2. Τόσο ο Όμιλος όσο και η Εταιρεία εμφάνισαν μειωμένα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 13% και 16% αντίστοιχα. Μέρος της μείωσης αυτής οφείλεται και στις οικονομίες κλίμακος που προέκυψαν από την συγχώνευση των αποθηκών Ασπροπύργου και Οινοφύτων.

Στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων της η Εταιρεία θα προχωρήσει στο εγγύς μέλλον στην αξιοποίηση του ακινήτου της στον Ασπρόπυργο που είναι πλέον ελεύθερο μετά την μεταφορά των αποθηκών Ν.Ελλάδας στα Οινόφυτα. Η Εταιρεία υπέγραψε επίσης με το ΔΕΣΜΗΕ την πρώτη άδεια παραγωγής ενέργειας ισχύος 0,9 ΜW για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εγκαταστάσεις της στο Ωραιόκαστρο. Η άδεια αυτή αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύς 3,7 MV από την λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες όλων των εγκαταστάσεών της.

Τα μέτρα εξυγίανσης των Δημόσιων Οικονομικών συνθέτουν ένα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον και αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά καθ όλη τη διάρκεια του 2011. Σε αυτό το περιβάλλον βασικές προτεραιότητες της Εταιρείας παραμένουν η διατήρηση της ρευστότητας, ο συνεχιζόμενος ορθολογισμός του λειτουργικού της κόστους και η κάλυψη του κενού που δημιουργεί η συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς με την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που της δίνει η πρόσβαση στις αναπτυσσόμενες χώρες των Βαλκανίων, κυρίως μέσω των θυγατρικών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v