Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Έμφαση στη Ρουμανία, «δίαιτα» στην Ελλάδα

Έμφαση στις θυγατρικές των Βαλκανίων και ιδιαίτερα σε αυτή της Ρουμανίας, προτίθεται να δώσει η ΣΙΔΜΑ, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από την κρίση που πλήττει την εγχώρια αγορά.

ΣΙΔΜΑ: Έμφαση στη Ρουμανία, «δίαιτα» στην Ελλάδα
Έμφαση στις θυγατρικές των Βαλκανίων και ιδιαίτερα σε αυτή της Ρουμανίας, προτίθεται να δώσει η ΣΙΔΜΑ, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από την κρίση που πλήττει την εγχώρια αγορά.

"Στη Ρουμανία βρίσκεται το μέλλον της εταιρείας για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια" ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε πως η Ρουμανία διαθέτει πολλαπλάσιο πληθυσμό από αυτό της Ελλάδας, η οικονομία της έχει αρχίσει να ανακάμπτει, έχει βαριά βιομηχανία και πολλά έργα υποδομής προς υλοποίηση, δραστηριότητες που ζητούν προϊόντα χάλυβα. Έτσι, στις σκέψεις της ΣΙΔΜΑ είναι το σταδιακό και μετρημένο άνοιγμα και άλλων υποκαταστημάτων στη χώρα, πέραν εκείνου του Βουκουρεστίου που διαθέτει.

Το 2010 οι πωλήσεις στη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 21% και στη Βουλγαρία κατά 25%, με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών των δύο αυτών θυγατρικών να ανεβεί στο 25% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου, έναντι 20% το 2009.

Στην Ελλάδα τώρα, συνεχίζεται και φέτος η κακή πορεία της αγοράς, λόγω της πτωτικής οικονομικής δραστηριότητας και της χαμηλής βιομηχανικής παραγωγής. Έτσι, η ζήτηση εκτιμάται ότι έχει μειωθεί πάνω από 50% σε σύγκριση με το 2007, όταν η σχετική υποχώρηση σε επίπεδο Ευρώπης βρίσκεται γύρω στο 9%.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, η ΣΙΔΜΑ απαντά με: περιορισμό του λειτουργικού κόστους, καθώς τα σχετικά έξοδα μειώθηκαν κατά 20% το 2009, κατά 10% το 2010 (εξοικονομήθηκαν 8 εκατ. ευρώ στη διετία) και για φέτος υπάρχει στόχος για ένα ακόμη -10%.

"Όπως καταλαβαίνετε, για εμάς που και το 2008 λειτουργούσαμε χωρίς σπατάλες, όλες αυτές οι μειώσεις σημαίνει ότι… έχουμε φτάσει έως και το κόκαλο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεναρδούτ.

Μείωση δαπανών φέτος έχει επιφέρει και η συγκέντρωση των εργασιών της Νοτίου Ελλάδας σε μία μονάδα, με αποτέλεσμα οι πρώην εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου να είναι διαθέσιμες προς εκμετάλλευση, όταν φυσικά το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες.

Κινήσεις επίσης γίνονται και στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα, πέρα από δύο μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα που ήδη λειτουργούν, έχουν γίνει αιτήσεις για δύο ακόμη, μεγαλύτερης ισχύος, φωτοβολταϊκά πάρκα στις στέγες των εγκαταστάσεων του Ομίλου. Σε πλήρη ανάπτυξη (εκτιμάται το 2013), τα δύο αυτά πάρκα θα μπορούν να αποφέρουν αθροιστικά ετήσια έσοδα γύρω στα 2 εκατ. ευρώ.

Το θετικό πάντως για την πορεία του πρώτου φετινού τριμήνου είναι ότι σημειώθηκε άνοδος της τιμής του μετάλλου (μετά τον Μάρτιο ακολούθησε κάποια αποκλιμάκωση) γεγονός που βελτίωσε το μικτό περιθώριο κέρδους της ΣΙΔΜΑ.

Η χθεσινή γενική συνέλευση ψήφισε τη δυνατότητα έκδοσης απλού ομολογιακού δανείου έως 60 εκατ. ευρώ, για αναχρηματοδότηση προϋπάρχοντος δανείου που θα λήξει εντός του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v