Space Hellas: Πλώρη για διεθνοποίηση

Τη στρατηγική της για επίτευξη break-even σε επίπεδο κερδών και ταμιακών ροών ακόμη και χωρίς τον τομέα των δημόσιων έργων, υλοποιεί η Space Hellas, περιορίζοντας το λειτουργικό της κόστος.

Space Hellas: Πλώρη για διεθνοποίηση
Τη στρατηγική της για επίτευξη break-even σε επίπεδο κερδών και ταμιακών ροών ακόμη και χωρίς τον τομέα των δημόσιων έργων, υλοποιεί η Space Hellas, περιορίζοντας το λειτουργικό της κόστος, διευρύνοντας την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών και αναζητώντας πελάτες και εκτός Ελλάδας. Επιπρόσθετα, η Space Hellas διεκδικεί επιλεγμένα δημόσια έργα δεκάδων εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ που ελπίζεται κάποια στιγμή να «ξεκολλήσουν».

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της εισηγμένης κ. Γεώργιο Λαγογιάννη, οι μέχρι τώρα ενδείξεις μιλούν για υποχώρηση των πωλήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα κατά το δεύτερο εξάμηνο λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να εκτιμά -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- μια υποχώρηση κύκλου εργασιών γύρω στο 10% (από τα 50 στα 45 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, σε προχωρημένο στάδιο είναι το θέμα της υπογραφής ενός σημαντικού έργου με μεγάλη ελληνική τράπεζα, που αν τελικά «κλείσει» τότε θα επηρεαστεί θετικά ο τζίρος της εταιρείας ίσως και μέσα στο 2011.

Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λαγογιάννη, παρά την οικονομική κρίση, η εταιρεία καταφέρνει να μην σταματήσουν οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας, επενδύσεις που αν διακοπούν θα διακόψουν την ανάκαμψη του Ομίλου στο μέλλον, πράγμα που γίνεται σε αρκετές εταιρείες του ανταγωνισμού.

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής της εισηγμένης μίλησε για τη σταδιακή στροφή της εταιρείας προς το manage service, καθώς δημιουργείται μια τάση που θέλει τις εταιρείες-πελάτες να μην αγοράζουν εξοπλισμούς, αλλά να χρησιμοποιούν εξοπλισμό, υπηρεσίες, υποστήριξη, συστήματα ασφαλείας, κ.λπ., προσφέροντας ένα ενοίκιο το μήνα.

Αυτό, βοηθά τις επιχειρήσεις να μετατρέψουν τις πάγιες επενδύσεις τους σε λειτουργικά έξοδα και έτσι να κερδίσουν σε ρευστότητα και να επιβαρύνονται ανάλογα με τη χρήση του εξοπλισμού που θα κάνουν. Από την άλλη πλευρά, μειώνει το κόστος πωλήσεων από την πλευρά της Space Hellas και βελτιώνει το λειτουργικό περιθώριο κέρδους.

Τα έργα του δημοσίου

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των έργων, το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα η εταιρεία: α) έχει υποβάλλει προσφορές για τη διεκδίκηση έργων συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ β) μελετά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και σε διαγωνισμούς πολλών άλλων έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με το γενικό οικονομικό διευθυντή της εταιρείας κ. Γιάννη Δουλαβέρη, η επιλογή των διαγωνισμών στους οποίους συμμετέχει, η εισηγμένη είναι πολύ προσεκτική, καθώς επιλέγονται έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αφού υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με τράπεζα. Και αυτό, λόγω των γνωστών προβλημάτων που παρουσιάζουν τα δημόσια οικονομικά. Ήδη, η Space Hellas έχει λαμβάνειν από το ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν ήδη παραληφθεί οριστικά.

Τέλος, ο κλάδος των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (έσοδα από αερόχρονο) έχει περάσει σε κερδοφόρο πορεία και έτσι είναι σε θέση να αποφέρει έναν ετήσιο τζίρο γύρω ή και άνω των 2 εκατ. ευρώ και κέρδη μεταξύ 200 και 300 χιλ. ευρώ.

Επέκταση στο εξωτερικό

Η επέκταση της Space Hellas στο εξωτερικό θα είναι σταδιακή και σχεδιάζεται να γίνει με προσεκτικά βήματα. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Πάρη Δροσινό, οι εκτός Ελλάδας πωλήσεις θα περιορίζονται μόνο σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, που δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού (πχ προϊόντα ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνου, συστήματα τηλεδιαχείρισης, κ.λπ.) και θα γίνονται σε συνεργασία με αξιόπιστους τοπικούς συνεργάτες που έχουν τη δυνατότητα να «ανοίγουν πόρτες» στις συγκεκριμένες αγορές, αλλά τους λείπουν τα προϊόντα της Space.

Προς αναβάθμιση από CISCO

Η Space Hellas αποτελεί εδώ και καιρό «Silver Partner» του παγκοσμίως γνωστούνΟμίλου και σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση της εισηγμένης σε «Gold Partner». Οι εξελίξεις αυτές αναμένονται έως το τέλος του καλοκαιριού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v