Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Leo Burnett:Προαναγγελία πτώχευσης

Η πτώχευση είναι κάτι παραπάνω από πιθανή ομολογεί ο πρόεδρος της Leo Burnett, σημειώνοντας προκλητικά: "Δεν είμαστε υπεύθυνοι για το πρόβλημα που δημιούργησε το management". Στον αέρα οι εργαζόμενοι.

Leo Burnett:Προαναγγελία πτώχευσης
Νίπτει τας χείρας του ο πολυεθνικός όμιλος Publicis για τα... όργια της θυγατρικής του στην Ελλάδα Leo Burnett και τα σοβαρότατα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε πελάτες, προμηθευτές, σε media και φυσικά στους εργαζομένους της διαφημιστικής εταιρίας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Marketing Week ο κ. Mathias Emmerich, που ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του προέδρου στη Leo Burnett, ανέφερε:

Πρώτον, η μητρική πολυεθνική όχι μόνο δεν προτίθεται να απορροφήσει τη Leo Burnett, αλλά επίσης δεν είναι διατεθειμένη να καλύψει τα ανοίγματα της θυγατρικής της στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα, σε περίπτωση πτώχευσης της Leo Burnett, ο κ. Emmerich ανακοίνωσε κυνικά πως δεν θα καταβληθούν ούτε οι αποζημιώσεις στο προσωπικό της εταιρίας!

Επίσης, προτρέπει στελέχη της Leo Burnett να αποχωρήσουν από αυτήν! "Ξέρουμε ότι μερικοί πελάτες θα φύγουν. Αν αυτοί θέλουν να πάρουν μαζί τους και κάποιους από τους ανθρώπους που εξυπηρετούσαν μέχρι τώρα τους λογαριασμούς τους στη Leo Burnett, τους είπαμε φυσικά να τους ακολουθήσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της πτώχευσης, λέγοντας πως "προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την εταιρία και τους ανθρώπους, τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα".

Και σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης πρόσθεσε: "Δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους για τις αποζημιώσεις στους ανθρώπους της εταιρίας.

Στην κατάσταση όπου αυτή βρίσκεται δεν μπορούμε να δεσμευθούμε ότι θα καταβληθούν, καθώς η πτώχευση είναι κάτι παραπάνω από πιθανή".

Τρίτον, θεωρεί πως η μητρική πολυεθνική δεν φέρει καμία ευθύνη(!) για όσα συνέβησαν. Και ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί ποινικά εναντίον του management, "ξεχνά" προφανώς να αναφέρει πως η μητρική πολυεθνική ήταν εκείνη που όρισε το management, αυτή που θα έπρεπε να διαθέτει μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, αυτή που θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί τι γινόταν μέσα στο ίδιο της το σπίτι εδώ και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα!

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Publicis Groupe σημειώνει στην ίδια συνέντευξη πως μόλις τον φετινό Μάιο έμαθαν όλη την ιστορία(!), μόλις εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκαν πως το πρόβλημα δεν σχετιζόταν με την… καθημερινή δραστηριότητα της εταιρίας και πως μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει στοιχεία για να καταφύγουν νομικά εναντίον των υπευθύνων…

Τι λέει για συναλλαγές με τον Alter

Στην ίδια συνέντευξη στο Marketing Week, ο κ. Mathias Emmerich αναφέρθηκε και στις συναλλαγές της Leo Burnett με τον Alter.

"Οι συναλλαγές αυτές με τον Alter είχαν θεωρηθεί ασφαλείς από τους εμπλεκομένους. Θεωρούσαν ότι η Leo Burnett δεν θα διέτρεχε ρίσκο διότι ο Alter θα την πλήρωνε και στη συνέχεια η Leo Burnett θα πλήρωνε τους παρόχους προγράμματος. Επίσης, οι πάροχοι προγράμματος ήξεραν από την αρχή ότι η πληρωμή που τους χρώσταγε η Leo Burnett ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την πληρωμή που θα λάμβανε από τον Alter.

Όμως, εκεί που η προστασία αυτή έγινε αναποτελεσματική ήταν όταν ο Alter έκανε αίτηση για το άρθρο 99. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε τον Alter να χρωστάει στη Leo Burnett 24 εκατ. ευρώ και από την άλλη έχουμε τράπεζες που διεκδικούν από την εταιρία 22 εκατ. ευρώ. Επίσης, είναι προφανές ότι ο Alter δεν μπορεί να πληρώσει τα 24 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον όχι στο κοντινό μέλλον".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Emmerich σημειώνει: "Το Publicis Groupe θέλει να μάθει και να καταλάβει τι πήγε στραβά. Βλέπουμε επίσης ότι αυτή η υπόθεση με τον Alter δεν ήταν εξίσου μοιρασμένη στην αγορά. Δεν μπήκαν όλες οι διαφημιστικές εταιρίες σε τέτοιου είδους συμφωνίες με τον Alter.

Μπήκαν αρκετές τοπικές και κάποιες πολυεθνικές, από τις οποίες καμία στον βαθμό στον οποίο συμμετείχε η Leo Burnett. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια κοινή πρακτική της αγοράς. Δεν ήταν. Δεύτερον, ήταν κάτι που ξεκίνησε και οργανώθηκε γύρω από έναν παίκτη -τον Alter- και με παρόχους προγράμματος που είχαν κοινούς μετόχους με αυτόν".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v