Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Και οι "μικρές" έχουν ψυχή!

Μολονότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί και φέτος σε ρυθμούς ύφεσης, δεν θα λείψουν οι εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑ που ελπίζουν πως το 2011 θα βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις. Ενδεικτικά παραδείγματα.

Εισηγμένες: Και οι μικρές έχουν ψυχή!
Παρά το γεγονός ότι η ύφεση θα συνεχίσει να πλήττει και φέτος την ελληνική οικονομία, δεν θα λείψουν οι εισηγμένες εταιρίες στο Χ.Α. που ελπίζουν πως το 2011 θα ανεβάσουν τον πήχη των οικονομικών τους επιδόσεων.

Συχνά οι εταιρίες αυτές διακρίνονται για τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, ωστόσο δεν είναι αυτός ο κανόνας, καθώς στη σχετική λίστα συγκαταλέγονται και άλλες που κατάφεραν να διευρύνουν την γκάμα των δραστηριοτήτων τους, ή ακόμη και να περιορίσουν δραστικά τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Από τις εταιρίες αυτές, κάθε άλλο παρά λίγες είναι εκείνες που διαπραγματεύονται στη λεγόμενη χαμηλή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., θυμίζοντας στο ευρύ επενδυτικό κοινό πως το ενδιαφέρον του αξίζει να μην περιορίζεται μόνο σε 20 - 30 "βαριά χαρτιά", αλλά να επεκτείνεται ενίοτε και σε τίτλους μικρότερου μεγέθους.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Γενική Εμπορίου: Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών στο πρώτο εξάμηνο (από τα 13,9 στα 19,2 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της ανόδου των εξαγωγών, παρά την πτώση της εγχώριας ζήτησης) και καθαρών κερδών (στα 647 χιλ. ευρώ), σε συνδυασμό με θετικές ταμειακές ροές. Για το δεύτερο εξάμηνο, η εισηγμένη έχει θέσει ως στόχο τη διατήρηση της αύξησης του κύκλου εργασιών της στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου.

Πλαίσιο: Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της αλυσίδας Πλαίσιο, καθώς στο α΄ εξάμηνο η μείωση του κύκλου εργασιών συνοδεύτηκε από εκτίναξη των κερδών στα 2,7 εκατ. ευρώ, επίδοση που θυμίζει… παλιές καλές εποχές. Πολιτική της εταιρίας είναι να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να κερδίζει μερίδια αγοράς από τους αιμορραγούντες ανταγωνιστές της.

MEVACO: Η επέκταση σε νέες δραστηριότητες και οι αυξημένες πωλήσεις προς το εξωτερικό έφεραν νέες δουλειές και όλοι φέτος προσδοκούν πως θα προκύψει σαφώς ισχυρή κερδοφορία για την εισηγμένη εταιρία.

RILKEN: Η εισηγμένη ελπίζει σε επιστροφή στην κερδοφορία, με δεδομένα τις κινήσεις που σχεδιάζει αλλά και το δυσμενές περυσινό τρίτο τρίμηνο, λόγω των προβλημάτων από την απεργία και τις κινητοποιήσεις των φορτηγών.

Ίλυδα: Πρόβλεψη για επιστροφή στην κερδοφορία, λόγω προγράμματος αναδιάρθρωσης αλλά και απουσίας έκτακτων αρνητικών αποτελεσμάτων που έλαβαν χώρα τη διετία 2009 - 2010.

REVOIL: Μπορεί βέβαια το 68,5% του πρώτου τριμήνου στα κέρδη να μην είναι διατηρήσιμο και επίσης η ζήτηση στον κλάδο των πετρελαιοειδών να είναι έντονα πτωτική, ωστόσο οι αναλυτές περιμένουν για φέτος άνοδο κερδοφορίας για τη Revoil, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Καραμολέγκος: Κάτι η πορεία στη Ρουμανία, κάτι τα προβλήματα των ανταγωνιστών και η διεύρυνση των δικών της μεριδίων, αναμένεται να ενισχύσουν τις άμυνες απέναντι στην κρίση και είναι πιθανόν να δούμε και φέτος συγκρατημένη άνοδο στην κερδοφορία της εισηγμένης.

Καράτζης: Η άνοδος του τουριστικού ρεύματος, ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρίας (βιομηχανικές πωλήσεις) και η πολιτική περικοπής των δαπανών ελπίζεται να βελτιώσουν και φέτος την (ανεβασμένη και πέρυσι) κερδοφορία του ομίλου. Ξεκίνησαν και οι εξαγορές εταιριών που διαθέτουν άδειες μονάδων εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ικτίνος Μάρμαρα: Οι αυξημένες εξαγωγές στο κομμάτι του μαρμάρου και η εκκίνηση του αιολικού πάρκου στο Μεγαβούνι Δράμας αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις φετινές επιδόσεις.

Inform Λύκος: Πέρυσι η εισηγμένη επηρέασε πτωτικά τα αποτελέσματά της μέσα από εγγραφές υψηλών απομειώσεων στην Ελλάδα και στη Ρουμανία. Για φέτος, η θυγατρική Austria Card εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλά, η κατάσταση στη Ρουμανία σταθεροποιείται, αν όχι βελτιώνεται, ενώ στην Ελλάδα επιχειρούνται downsizing (μείωση μεγέθους) και περικοπές κόστους.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά τα κέρδη τους θα είναι υψηλότερα από πέρυσι, καλές χρονιές με ικανοποιητικές κερδοφορίες αναμένεται να επιδείξουν αρκετές ακόμη εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των οποίων τα Πλαστικά Κρήτης, τα Πλαστικά Θράκης, θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, όπως π.χ. τα Ελληνικά Καλώδια, η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ, η Autohellas, η εταιρία πληροφορικής MLS, η Eurodrip, η ΕΛΤΟΝ Χημικά κ.ά.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η προσπάθεια της υγιούς και νοικοκυρεμένης Μινέρβα να επιστρέψει στην κερδοφορία, μετά τις περιορισμένες ζημίες του 2010.

Αρκετές επίσης εταιρίες αναμένεται να βελτιώσουν την κάτω γραμμή τους, σε σύγκριση με το περυσινό ζημιογόνο τους αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα οι εταιρίες Δάιος (καλύτερη τουριστική περίοδος, θα ωφεληθεί το ξενοδοχείο που ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά τη λειτουργία του), η Alpha Grissin (πάει για αυξημένες πωλήσεις και για σαφώς βελτιωμένο EBITDA), η PC Systems (στάσιμες περίπου πωλήσεις, βελτιωμένο EBITDA) κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v