Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Στα 3,8 εκατ. ευρώ οι ζημιές προ φόρων

Ζημιές ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο η ΣΙΔΜΑ.

ΣΙΔΜΑ: Στα 3,8 εκατ. ευρώ οι ζημιές προ φόρων
Ζημιές ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο η ΣΙΔΜΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, τα βασικά οικονομικά μεγέθη τόσο της μητρικής εταιρείας όσο και του Ομίλου για το Α’ εξαμήνου του 2011, αν και επιτεύχθηκαν υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, εμφανίζονται μειωμένα όσον αφορά στις πωλήσεις αλλά εμφανώς βελτιωμένα σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας έναντι της προηγούμενης χρήσης.

Αναλυτικότερα, σε επίπεδο Ομίλου, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα ευρώ 58,0 εκ. από 62,4 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της εταιρίας για λογαριασμό τρίτων (αντιπροσωπεία), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 74,9 εκ. ευρώ από 83,7 ευρώ το πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρήσης.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν άνοδο 81,8% και διαμορφώθηκαν στα 1,4 εκ. ευρώ έναντι 0,8 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Tα αποτελέσματα προ φόρων, βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε ζημία 3,8 εκ. ευρώ σε σχέση με ζημιά 4,2 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Στο γεγονός αυτό βοήθησε η μικρή βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους κατά 2% περίπου καθώς και η σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 13%.

Σε επίπεδο εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα 34,3 εκ. ευρώ από 38,2 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010. Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της εταιρίας για λογαριασμό τρίτων (αντιπροσωπεία), οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 51,1 εκ. ευρώ από 59,5 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν επίσης σημαντική βελτίωση σε σχέση με αυτά του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν στις 765 χιλ. ευρώ από 336 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 ήτοι βελτίωση 128%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιά 2,6 εκ. ευρώ έναντι ζημίας 2,4 εκ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Σε επίπεδο εταιρείας τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με αυτά του προηγούμενου έτους ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους παρουσίασε αύξηση κατά 19%.

Διεθνής Δραστηριότητα

Οι θυγατρικές εταιρίες στα Βαλκάνια παρουσίασαν, η μεν SIDMA ROMANIA αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 8%, η δε SIDMA BULGARIA παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα. Επιπλέον, η συνεισφορά των πωλήσεων του εξωτερικού στο συνολικό κύκλο εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε από 25% το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε 34% το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήτοι κατά 36%.

Ο ΟΜΙΛΟΣ, τη τελευταία διετία, καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια στην επέκταση σε αγορές του εξωτερικού είτε μέσω εξαγωγών της μητρικής είτε μέσω των θυγατρικών της του εξωτερικού. Στα πλαίσια αυτά η SIDMA ROMANIA προχώρησε στην ενοικίαση βιομηχανικού χώρου για την έναρξη λειτουργίας, το επόμενο τρίμηνο, κέντρου διανομής των προϊόντων της στην Timisoara η οποία αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της Ρουμανίας.


Ρευστότητα και Δανεισμός

Στις 30 Ιουνίου του 2011, η ΣΙΔΜΑ είχε ταμιακά διαθέσιμα ύψους 18,3 εκ. ευρώ ενώ ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας ανερχόταν στα 60 εκ. ευρώ. Η εταιρεία υπέγραψε με τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται συμβάσεις για την αναχρηματοδότηση των μακροπρόθεσμων δανείων της που ωριμάζουν μέσα στο 2011 και την μεταφορά της αποπληρωμής τους για μεν ομολογιακό δάνειο ύψους 10,5 εκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013 ενώ για έτερο ομολογιακό δάνειο ύψους 49 εκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. Η αναχρηματοδότηση των δανείων θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2011.


Μεταφορά των εγκαταστάσεων Ασπροπύργου

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των εγκαταστάσεων του Ασπροπύργου στα Οινόφυτα και διεκόπει η λειτουργία της εκεί αποθήκης με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την διάθεση προς εμπορική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του Ασπροπύργου.

Φωτοβολταικά συστήματα

Η εταιρεία προχωράει στην υλοποίηση έργου συνολικής ισχύος 3,5 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και της θυγατρικής της Πανέλκο. Οι όροι σύνδεσης από τη ΔΕΗ έχουν ήδη εγκριθεί καθώς και η πρώτη άδεια ισχύος 1 MW από την ΔΕΣΜΗΕ.

Στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας του πρώτου συστήματος συνολικής ισχύος 1MW περίπου στο Ωραιόκαστρο στις αρχές του 2012. Επίσης κατά την τρέχουσα περίοδο η εταιρεία εισέπραξε ποσό επιχορήγησης 243 χιλ. ευρώ που αφορούσε στην ολοκλήρωση προ διετίας επένδυσης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 200 ΚW στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο και το Ωραιόκαστρο, βάσει του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v