Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι συμμετοχές και δραστηριότητες της νέας ΓΕΚ

Τις μεταβολές ποσοστών συμμετοχής στις εταιρίες Κέκροψ και Τέρνα, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων της εταιρίας εφεξής, γνωστοποίησε η νέα ΓΕΚ, που προέκυψε από την απορρόφηση της ΓΕΚ από την Ερμής Ακινήτων.

Οι συμμετοχές και δραστηριότητες της νέας ΓΕΚ
Τις μεταβολές ποσοστών συμμετοχής στις εταιρίες Κέκροψ και Τέρνα, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων της εταιρίας εφεξής, γνωστοποίησε η νέα ΓΕΚ (πρώην Ερμής Ακινήτων), που προέκυψε από την απορρόφηση της ΓΕΚ από την Ερμής Ακινήτων.

Ειδικότερα, η νέα ΓΕΚ (πρώην Ερμής Ακινήτων) κατέχει πλέον στην Κέκροψ ποσοστό 23,91% από 5,21% και στην Τέρνα ποσοστό 66,28% από 0% πρότινος.

Παράλληλα ανακοινώνεται ότι πέραν των ως άνω μεταβολών, μετά τη συγχώνευση μεταβάλλεται ουσιωδώς η δραστηριότητα της εταιρίας άμεσα και έμμεσα μέσω των συμμετοχών της.

Αναλυτικότερα οι δραστηριότητες της εταιρίας είναι οι εξής:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

- Συμμετοχή στον κατασκευαστικό κλάδο: Η συμμετοχή της εταιρίας με ποσοστό περίπου 67% στον όμιλο ΤΕΡΝΑ, ο οποίος συγκαταλέγεται σήμερα στους πέντε πρώτους στον κλάδο και κατέχει: Πτυχίο 7ης ανώτατης κατασκευαστικής τάξης (ΤΕΡΝΑ), Πτυχίο 6ης τάξης (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ), Πτυχίο 4ης τάξης (ΗΛΙΟΧΩΡΑ) που εξασφαλίζουν πρόσβαση στην πλειονότητα των τεχνικών έργων.

- Συμμετοχή σε Εταιρίες Παραχώρησης: Η εταιρία έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα έντονη δραστηριότητα στον τομέα εκμετάλλευσης και διαχείρισης παραχωρήσεων συμμετέχοντας ήδη στις εξής εταιρίες:

* ΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ με ποσοστό 20% και σκοπό τη διαχείριση και εκμετάλλευση τεσσάρων σταθμών αυτοκινήτων, συνολικής χωρητικότητας 2.200 θέσεων, στο κέντρο της Αθήνας (Πλ. Κάνιγγος, Ριζάρη, Παίδων και Αιγύπτου).

* POLIS PARK με ποσοστό 20% και σκοπό τη μελέτη, κατασκευή, διαχείριση, οργάνωση και εκμετάλλευση σταθμών αυτοκινήτων κέντρων αναψυχής και χώρων εστίασης.

* ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΟΥΗΛ με ποσοστό 37,84% (η εταιρία ΤΕΡΝΑ κατέχει επίσης ποσοστό 12,16%) και σκοπό τη διαχείριση και εκμετάλλευση σταθμού αυτοκινήτων χωρητικότητας 280 θέσεων στο κέντρο της Λάρισας.

* SALONIKA PARK με ποσοστό 50% και σκοπό τη διαχείριση και εκμετάλλευση δύο σταθμών αυτοκινήτων συνολικής χωρητικότητας 1.000 περίπου θέσεων στη Θεσσαλονίκη (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Μέγαρο Μουσικής).

* ΙΩΛΚΟΣ με ποσοστό 100% (καθώς συμμετέχουν οι εταιρίες ΓΕΚ και ΕΡΜΗΣ με ποσοστό 50% η κάθε μία) με σκοπό τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, αποπεράτωσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων στο πρώην κεραμοποιείο Τσαλαπάτα που εκτείνεται σε 22,65 στρέμματα στο Βόλο.

Στην εταιρία παραχωρούνται προς εκμετάλλευση για 50 χρόνια στεγασμένοι και μη χώροι 7.100 τ.μ. περίπου, οι οποίοι θα διαμορφωθούν σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, εστίασης - ψυχαγωγίας και εμπορικών καταστημάτων.

Η εταιρία διεκδικεί επίσης: μεγάλα οδικά έργα, καθώς έχει ήδη προεπιλεγεί για την κατασκευή και εκμετάλλευση των οδικών αξόνων ”Αθήνα-Πάτρα-Τσακώνα”, ”Ιονία Οδός”, ”Κεντρικής Ελλάδος” και ”Οδικά Εργα Αττικής” και σταθμό αυτοκινήτων χωρητικότητας 340 θέσεων στάθμευσης στο κέντρο του Βόλου.

- Συμμετοχή σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας: Στον τομέα της ενέργειας η εταιρεία δραστηριοποιείται άμεσα αλλά και έμμεσα μέσω των θυγατρικών της ΤΕΡΝΑ.

Η άμεση συμμετοχή της αφορά την εταιρία: ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέχει η ΤΕΡΝΑ και με σκοπό τον σχεδιασμό, ανάπτυξη, κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με συμβατικά καύσιμα.

Η εταιρία ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ είναι ο πρώτος ιδιώτης - παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ονομαστικής ισχύος 147 MW, στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει άδεια παραγωγής και εγκατάστασης θερμοηλεκτρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου 547 MW. Αναμένει τη θέσπιση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση αντίστοιχης μονάδας.

Η εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, στην οποία η εταιρία μετέχει έμμεσα μέσω της ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ήδη έχει κατασκευάσει και λειτουργεί τέσσερα Αιολικά Πάρκα στο Νομό Ευβοίας συνολικής ισχύος 41 MW, ενώ έχει εξασφαλίσει άδειες εγκατάστασης για έξι επιπλέον Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 140 MW περίπου στη Θράκη, την Κρήτη, τη Βοιωτία και την Εύβοια.

- Συμμετοχή σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό κλάδο: Με την ίδρυση της εταιρίας ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΕΒΕ, στην οποία κατέχει ποσοστό 99,99%, ξεκίνησε ήδη από το 1989 η συμμετοχή στον βιομηχανικό κλάδο και συγκεκριμένα στην παραγωγή, εμπορία, ανάληψη και εκτέλεση πάσης φύσεως κατασκευών με πρώτη ύλη το ξύλο.

Η εταιρία συμμετέχει επίσης έμμεσα, μέσω της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ και στις εταιρείες - ΣΤΡΩΤΗΡΕΣ ΑΕΒΕ με σκοπό την παραγωγή και εμπορία στρωτήρων από προεντεταμένο σκυρόδεμα για τις ανάγκες του δικτύου του ΟΣΕ, - ΒΙΟΜΕΚ ΑΒΕΤΕ με κύριο σκοπό την παραγωγή και εμπορία προϊόντων και μηχανισμών σιδήρου και γενικά μετάλλου.

Οι εταιρίες του βιομηχανικού κλάδου καλύπτουν τόσο τις απαιτήσεις του Ομίλου στα τεχνικά έργα σε επίπεδο μελέτης και κατασκευής όσο και τις ανάγκες της αγοράς. Η εταιρία συμμετέχει επίσης έμμεσα μέσω της ΤΕΡΝΑ και σε λατομεία παραγωγής αδρανών υλικών.

- Αλλες συμμετοχές: Η εταιρία συμμετέχει επίσης άμεσα:

* με ποσοστό 25% στην e-CONSTRUCTION, εταιρεία Πύλης Ηλεκτρονικού Εμπορίου με αντικείμενο την ανάπτυξη και παροχή λύσεων Διεπιχειρησιακού (b2b) Ηλεκτρονικού Εμπορίου, που καλύπτει ειδικότερες ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου.

* με ποσοστό 26,67% στην εταιρεία ΠΕΙΡΑΙΩΣ PRODEFIN HOLDING AE, με σκοπό την απόκτηση συμμετοχών σε εταιρείες κάθε τύπου που δραστηριοποιούνται στους κλάδους κατασκευών, εξοπλισμών, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, καθώς και ανάληψης ή εκμετάλλευσης αυτοχρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων έργων παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τεχνικά οικονομικά και διαχειριστικά θέματα, καθώς και υπηρεσίες συντονισμού, διαμεσολάβησης, διαχείρισης και διοίκησης των έργων.

Σημειώνεται ότι στην εταιρία PRODEFIN συμμετέχει και η ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 6,67%.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Κύρια δραστηριότητα της νέας εταιρίας θα αποτελεί και η ανάπτυξη και διαχείριση - εκμετάλλευση ακινήτων, ένας τομέας στον οποίο έχει ήδη επιδείξει μακρά και έντονη παρουσία είτε άμεσα είτε μέσω θυγατρικών εταιρειών κάθε μία από τις συγχωνευόμενες εταιρείες.

Η νέα εταιρία θα συνεχίσει καταρχήν την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των υφισταμένων οικοπέδων και κτηρίων συνεχίζοντας παράλληλα την έρευνα αγοράς για την ανεύρεση και αξιοποίηση νέων ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, με βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόδοσης ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια εσόδων.

Για την ανάπτυξη σημαντικών projects συστήνει θυγατρικές εταιρίες οι οποίες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και εμπορική διαχείρισή τους, όπως η εταιρία ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 65% και σκοπό έχει την ανάπτυξη Πάρκου Ψυχαγωγίας στη λίμνη των Ιωαννίνων, το οποίο λειτουργεί ήδη υπό τη διεύθυνση της εταιρείας ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΕ, στην οποία η εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 50%.

Συμμετέχει επίσης στην εταιρία ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΕ με ποσοστό 70% και σκοπό την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών στην Κρήτη, καθώς και με ποσοστό 5% στην εταιρεία ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΕ με σκοπό την ανάπτυξη ξενοδοχείου σε συνεργασία με τον Ομιλο Μαντωνανάκη στην Ελούντα, στην Κρήτη.

Η θυγατρική εταιρία ΑΒΓ ΚΑΛΥΦΤΑΚΙ ΑΕ στην οποία η συμμετοχή ανέρχεται σε 55% έχει σκοπό την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτου στην περιοχή Καλυφτάκι της Κηφισιάς. Στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται ένα μεγάλο οικιστικό και εμπορικό συγκρότημα σε έκταση 28 στρεμμάτων από την εταιρεία ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, το ποσοστό συμμετοχής μας στην οποία ανέρχεται στο 50%.

Συμμετέχει επίσης με ποσοστό άνω του 23% στην εταιρία ΚΕΚΡΟΨ ΑΕ, η οποία είναι κάτοχος σημαντικών ακινήτων, μέρος των οποίων ήδη εκμεταλλεύεται, στο Παλαιό Ψυχικό Αττικής.

Συμμετέχει επίσης με ποσοστό 10% σε κάθε μία από τις εταιρίες REBIKAT, ABIES, EUROTERRA και ΒΕΠΕ ΛΑΥΡΙΟΥ, οι οποίες κατέχουν οικοπεδικές εκτάσεις στην περιοχή του Λαυρίου, μία περιοχή που με βάση έκθεση αξιολόγησης που συντάχθηκε έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης σε συνάρτηση με τους νέους οδικούς άξονες, το αεροδρόμιο και την αναβάθμιση του επιβατικού Λιμένος. Στο project αυτό έχει και έμμεση συμμετοχή μέσω της συμμετοχής με ποσοστό 4,7% στην εταιρεία ΑΣΠΙΣ ΕΣΤΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ κυρίου μετόχου των εταιρειών αυτών.

Η εταιρία συμμετέχει έμμεσα μέσω της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ στην εταιρεία ΔΙΚΕΒΕ ΑΕ, κύριος σκοπός της οποίας είναι η ανάληψη, εκτέλεση, εκμετάλλευση, λειτουργία και διαχείριση αποθηκευτικών συγκροτημάτων, διαμετακομιστικών κέντρων εφοδιασμού και διανομής προϊόντων (κέντρα Logistics).

- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Κατασκευές ιδιωτικών έργων: Η εταιρία διαθέτει την τεχνογνωσία και εμπειρία κατασκευής οικοδομικών έργων και αναλαμβάνει, συγχρόνως με την ανάπτυξη, και την κατασκευή των ακινήτων προς εκμετάλλευση, όποτε αυτό απαιτείται.

Ανάληψη έργων με το σύστημα Construction Management: Η ανάληψη έργων με βάση το σύστημα Construction Management αφορά στην παροχή υπηρεσιών για τη διοίκηση του έργου, εξασφαλίζοντας πλήρη συνεργασία με το Κύριο του Εργου, με αποτέλεσμα ποιότητα έργων υψηλής στάθμης με χαμηλότερο συνολικό κόστος.

- ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Εξάπλωση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό: Η Εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 49% στο Μετοχικό Κεφάλαιο των εταιρειών CARLIA LIMITED και CRASMIRA LIMITED με έδρα την Κύπρο Οι ως άνω Εταιρείες, σε συνεργασία με την εταιρεία MESPECIOUS LIMITED, στην οποία η εταιρεία μας συμμετέχει με ποσοστό 50%, θα προχωρήσουν στην αξιοποίηση οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων στην Εγκωμη της Λευκωσίας.

Επίσης έχει ήδη συστήσει θυγατρικές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα: - ROMGEK στη Ρουμανία με συμμετοχή 100%, - GEKBALKAN στα Σκόπια με συμμετοχή 100%, - GEK TERNA ALBANIA SHA στην Αλβανία με συμμετοχή 25,5% και 25,5% της ΤΕΡΝΑ, - ICON EOOD στη Βουλγαρία με συμμετοχή 100%.

Η περιουσιακή κατάσταση της εταιρίας χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική σχέση Ξένα / Ιδια Κεφάλαια και ικανοποιητικό δείκτη τόσο γενικής όσο και άμεσης ρευστότητας, βελτιώνονται δε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους αλλά και η αποδοτικότητα των Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v