Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σίδμα: Αρνητικά τα EBITDA στο τρίμηνο

Στα 3,8 εκ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές στα αποτελέσματα προ φόρων για τον όμιλο της ΣΙΔΜΑ στο α' τρίμηνο ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 23 εκατ. ευρώ.

Σίδμα: Αρνητικά τα EBITDA στο τρίμηνο
Στα 3,8 εκ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές στα αποτελέσματα προ φόρων για τον όμιλο της ΣΙΔΜΑ στο α' τρίμηνο ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 23 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, η αβεβαιότητα για την πορεία της Οικονομίας εν μέσω περιόδου πολιτικών εξελίξεων, οι προβληματισμοί για την εφαρμογή του Μνημονίου και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας διαμόρφωσαν στη Χώρα μας ένα περιβάλλον περιορισμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τις πολύ κακές κλιματολογικές συνθήκες τόσο στη Β. Ελλάδα όσο και στις θυγατρικές των Βαλκανίων που έκαναν σχεδόν απαγορευτική τη διακίνηση των εμπορευμάτων κατά το μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου τριμήνου, ο Όμιλος ΣΙΔΜΑ παρουσίασε μεν βελτίωση στα αποτελέσματά του σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, επιδείνωση δε σε σχέση με αυτά του πρώτου τριμήνου του 2011, που ήταν και το καλύτερο της περασμένης χρονιάς..

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 23 εκ. ευρώ, έναντι 29 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 21 %, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 29 εκ. ευρώ από 37 εκ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Σε επίπεδο Ομίλου, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιές ύψους 3,8 εκ. ευρώ από ζημίες ύψους 0,4 εκ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αρνητικά κατά 1 εκ. ευρώ.

Στην επιδείνωση των αποτελεσμάτων πρέπει να αναφέρουμε πως συνέβαλε σημαντικά η αύξηση κατά 50% των χρηματοοικονομικών εξόδων λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού, παρόλο που το ύψος των δανείων παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου.

Καθώς επίσης και έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 0,9 εκ. μέρος των οποίων αφορούσαν αποζημιώσεις στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Οργανωτικής δομής της εταιρείας.

Σε επίπεδο Εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 13 εκ. ευρώ, έναντι 17 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 23 %, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 20 εκ. ευρώ από 26 εκ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζοντας μείωση 22 %.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατέγραψαν ζημιές ύψους 2,5 εκ. ευρώ από ζημιές ύψους 0,5 εκ. ευρώ ενώ τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αρνητικά κατά 0,9 εκ. ευρώ.

Αν εξαιρέσουμε τα έκτακτα έξοδα που αναφέραμε προηγουμένως, τότε τα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρείας είναι οριακά θετικά.

Με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς η στρατηγική του Ομίλου ΣΙΔΜΑ είναι η διατήρηση της σημαντικής θέσης που κατέχει στον κλάδο του, σε μια συρρικνούμενη εγχώρια αγορά, και η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ανάπτυξη των θυγατρικών του, πιστεύοντας ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η ανάκαμψη θα έλθει από το εξωτερικό.

Η συνεισφορά των θυγατρικών των Βαλκανίων στον κύκλο εργασιών του Ομίλου ανέρχεται ήδη στο 32% του συνόλου, ενώ στόχος για όλο το 2012 είναι να φτάσει στο 36%, ήτοι να αυξηθεί κατά 12%.

Συγχρόνως ο Όμιλος ΣΙΔΜΑ λόγω της έλλειψης ρευστότητας τόσο των Τραπεζών όσο και της πελατείας του θεωρεί σήμερα ως ιδιαίτερα σημαντικό στόχος του την διατήρηση επαρκούς ρευστότητας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Όμιλος διατηρεί υψηλά διαθέσιμα, ενώ παράλληλα δρομολογεί την εκμετάλλευση μέρους των ιδιόκτητων ακινήτων του, η οποία θα του εξασφαλίσει πρόσθετη ρευστότητα και θα μειώσει τον δανεισμό του. Επίσης βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία βελτίωσης του κεφαλαίου κίνησης μέσω της μείωσης των ημερών πίστωσης της πελατείας, γεγονός που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς.

Τέλος, η ΣΙΔΜΑ ολοκληρώνει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πανέλων στις εγκαταστάσεις της στο Ωραιόκαστρο, έργο που προβλέπεται να της αποφέρει εισόδημα περίπου 500 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μελετά επίσης εναλλακτικές λύσεις για την εκμετάλλευση των λοιπών αδειών του Ομίλου που έχει εξασφαλίσει, για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύς 2,5 ΜW.

Ενέργειες άρσης της επιτήρησης

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της περιόδου 01.01.2012 - 31.03.2012 της Ανώνυμης Εταιρείας ΣΙΔΜΑ Α.Ε. (εφεξής η "Εταιρεία"), κατ' εφαρμογή της παρ. 4.1.4.4. του Κανονισμού του Χ.Α., η Εταιρεία γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι το σύνολο των μετοχών της μεταφέρθηκε στην κατηγορία Επιτήρησης, την 10.4.2012 σύμφωνα με την από 5.4.2012 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., κατ' εφαρμογή του άρθρου 3.1.2.5 του Κανονισμού του Χ.Α., επειδή οι λογιστικές ζημίες της χρήσεως που έληξε στις 31.12.2011 είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδο μεγαλύτερο από το 30% της καθαρής θέσης της Εταιρείας.

Με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς η στρατηγική του Ομίλου ΣΙΔΜΑ είναι η διατήρηση της σημαντικής θέσης που κατέχει στον κλάδο του, σε μια συρρικνούμενη εγχώρια αγορά, και η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ανάπτυξη των θυγατρικών του, πιστεύοντας ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η ανάκαμψη θα έλθει από το εξωτερικό. Η συνεισφορά των θυγατρικών των Βαλκανίων στον κύκλο εργασιών του Ομίλου ανέρχεται ήδη στο 32% του συνόλου, ενώ στόχος για όλο το 2012 είναι να φτάσει στο 36%, ήτοι να αυξηθεί κατά 12%.

Συγχρόνως ο Όμιλος ΣΙΔΜΑ λόγω της έλλειψης ρευστότητας τόσο των Τραπεζών όσο και της πελατείας του θεωρεί σήμερα ως ιδιαίτερα σημαντικό στόχος του την διατήρηση επαρκούς ρευστότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Όμιλος διατηρεί υψηλά διαθέσιμα, ενώ παράλληλα δρομολογεί την εκμετάλλευση μέρους των ιδιόκτητων ακινήτων του, η οποία θα του εξασφαλίσει πρόσθετη ρευστότητα και θα μειώσει τον δανεισμό του. Επίσης βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία βελτίωσης του κεφαλαίου κίνησης μέσω της μείωσης των ημερών πίστωσης της πελατείας, γεγονός που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς.

Τέλος, η ΣΙΔΜΑ ολοκληρώνει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πανέλων στις εγκαταστάσεις της στο Ωραιόκαστρο, έργο που προβλέπεται να της αποφέρει εισόδημα περίπου 500 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μελετά επίσης εναλλακτικές λύσεις για την εκμετάλλευση των λοιπών αδειών του Ομίλου που έχει εξασφαλίσει, για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύς 2,5 ΜW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v