Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιασώ: Κριτική ενόψει ευκαιριών από την κρίση

«Αντιπολιτευτικές έριδες» πυροδότησε στη γενική συνέλευση του Ιασώ η συζήτηση εκλογής νέου 13μελούς διοικητικού συμβουλίου με τριετή θητεία από τις 8.6.2012-8.6.2015.

Ιασώ: Κριτική ενόψει ευκαιριών από την κρίση
«Αντιπολιτευτικές έριδες» πυροδότησε στη γενική συνέλευση του Ιασώ η συζήτηση εκλογής νέου 13μελούς διοικητικού συμβουλίου με τριετή θητεία από τις 8.6.2012-8.6.2015, όπως μεταδίδει το iatronet.gr. 

Η αντίδραση στα υποψήφια μέλη, οδήγησε τους «αντιπολιτευόμενους» μετόχους να «κατεβάσουν» δικό τους ψηφοδέλτιο για την ψηφοφορία που διενεργείται σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ιασώ κ. Γ. Σταματίου παρουσιάζοντας τη θέση της εισηγμένης ανέφερε πως την τελευταία χρονιά πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 3,47 εκ. ευρώ εκ των οποίων το 1,81 εκ. ευρώ διατέθηκε για τη μετατροπή βοηθητικών χώρων σε κυρίους και το υπόλοιπο για την αγορά βιοϊατρικού εξοπλισμού και σύστημα αρχειοθέτησης.

Από τον Ιανουάριο προωθήθηκε η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκονται και συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που αναμένεται άμεσα να αποδώσουν.

Τόνισε ότι στόχος είναι να μετατραπούν τα δάνεια του Ομίλου σε δεκαετή, ενώ χαρακτήρισε θετικές τις αναμενόμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και καταργήσεις κλινικών του ΕΣΥ, σημειώνοντας πως ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αδράξει τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Και προσδιόρισε τους στόχους του Ιασώ στην ενίσχυση ρευστότητας, την προσέλκυση νέων γιατρών και τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Κριτική

Δριμεία κριτική άσκησαν στη διοίκηση του Ιασώ οι μέτοχοι κ.κ. Λεων. Καρακαλπάκης και Ξεν. Φαφούτης. Ο κ. Καρακαλπάκης κατήγγειλε την απερχόμενη διοίκηση για καθοδική πορεία της εταιρίας την απερχόμενη διοίκηση, αχρήστευση νέων υπηρεσιών που θα μπορούσαν να παρέχονται και για απώλεια εσόδων από μη άσκηση σωστής επιχειρηματικής πολιτικής που οδήγησε σε επενδύσεις ζημιογόνες (κλινική Λάρισας) ή σε εγκατάλειψη πλεονεκτημάτων στον ανταγωνισμό (νότια προάστια και παροχή περίθαλψης σε Λίβυους ασθενείς).

Ο κ. Φαφούτης σημείωσε πως τα δάνεια του Ιασώ φθάνουν τα 155 εκ. ευρώ και άλλα 20 εκ. ευρώ δανεισμού προέρχονται από το κέντρο αποκατάστασης Φιλοκτήτη, με αποτέλεσμα να μην δίνεται μέρισμα επί τριετία, και πρότεινε τη μείωση των δαπανών κατά 10 εκ. ευρώ το χρόνο για να επέλθει ισορροπία, προκειμένου «να μην επέλθει στα χέρια των ολίγων ο Όμιλος».

Ο Θ. Λιακουνάκος

Στην γενική συνέλευση, παρέστη και ο βασικός μέτοχος της Euromedica κ. Θωμάς Λιακουνάκος, κάτοχος του 10% των μετοχών του Ιασώ, ο οποίος σημείωσε πως είναι απαραίτητο η νέα διοίκηση να έχει ανανεωτικές τάσεις. Ανέφερε πως η μείωση των τοκετών σε συνδυασμό με την αύξηση των μαιευτηρίων προκάλεσε μείωση των εσόδων, αλλά και πτώση των τιμών.

Υπογράμμισε όμως ότι δεδομένης της προοπτικής μείωσης του δημοσίου τομέα υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής.

Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο βαρίδι του Ιασώ το νοσοκομείο της Λάρισας, που εκτίμησε ότι θα οδηγήσει την εισηγμένη να χάσει 80 εκ. ευρώ σε μια δεκαετία και πρότεινε την εκποίηση ακίνητης περιουσίας του Ιασώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του.

Σε ότι αφορά το δημόσιο, είπε ότι ο τομέας υγείας προκαλεί ζημία 4,5 δις. ευρώ, όταν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι 600 εκ. ευρώ, για να σημειώσει πως στο ΕΣΥ, η μισθοδοσία κοστίζει το 125% των εσόδων του, όταν στον ιδιωτικό τομέα υγείας το αντίστοιχο ποσοστό είναι κατά μέσο όρο 35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v