Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σίδμα: Αρνητικά τα EBITDA στο εννεάμηνο

Αρνητικά κατά 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα EBITDA στο εννεάμηνο για τον όμιλο της Σίδμα, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιές 9,7 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Σίδμα: Αρνητικά τα EBITDA στο εννεάμηνο
Αρνητικά κατά 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα EBITDA στο εννεάμηνο για τον όμιλο της ΣΙΔΜΑ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιές 9,7 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικά, η ΣΙΔΜΑ, παρά την συνεχιζόμενη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και την μείωση της ζήτησης τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, παρουσίασε ένα βελτιωμένο τρίτο τρίμηνο όσον αφορά στα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA), τόσο σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους όσο και με το αντίστοιχο περυσινό.

Μέσα σε ένα βαρύ οικονομικό κλίμα, η Εταιρεία επικεντρώθηκε στην αύξηση της λειτουργικής της αποδοτικότητας βελτιώνοντας το μικτό της κέρδος και μειώνοντας τα κόστη της σε όλες της τις δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ το πρώτο εννεάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 73 εκ. ευρώ, έναντι 86 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 96 εκ. ευρώ από 110 εκ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 13% οφειλόμενη εν μέρει στην πτώση των τιμών του χάλυβα.

Σε επίπεδο Ομίλου, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιές ύψους 9,7 εκ. ευρώ από ζημίες ύψους 7,0 εκ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αρνητικά κατά 1,0 εκ. ευρώ.

Στα φετινά αποτελέσματα περιλαμβάνονται έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 0,9 εκ. ευρώ, μέρος των οποίων αφορούσαν αποζημιώσεις στα πλαίσια της οργανωτικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας που έλαβε χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στο τρίτο τρίμηνο, υπάρχει σαφής βελτίωση των αποτελεσμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα αλλά και με το αντίστοιχο περυσινό.

Ο Όμιλος εμφάνισε οριακά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 43 χιλ. ευρώ από ζημιές ύψους 1 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους και ζημιές ύψους 267 χιλ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2011. Επίσης εμφάνισε ζημιές προ φόρων ύψους 2,7 εκ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους από 3,2 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό.

Σε επίπεδο Εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 41 εκ. ευρώ, έναντι 48 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 63 εκ. ευρώ από 72 εκ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 12%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιές ύψους 7,0 εκ. ευρώ από ζημίες ύψους 4,5 εκ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αρνητικά κατά 380 χιλ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα επιβάρυνε πέρα από τα έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 0,9 εκ. ευρώ που προαναφέρθηκαν και πρόβλεψη απομείωσης των συμμετοχών εξωτερικού ύψους 1,4 εκ. ευρώ.

Το τρίτο τρίμηνο του έτους, η μείωση στον κύκλο εργασιών ήταν μόλις 4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού. Τα αποτελέσματα προ φόρων κατέγραψαν ζημιές ύψους 1,4 εκ. ευρώ από ζημιές ύψους 2,0 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν θετικά κατά 179 χιλ. ευρώ από αρνητικά πέρυσι κατά 339 χιλ. ευρώ.

Όσον αφορά το δανεισμό, τόσο της Εταιρείας όσο και του Ομίλου, μειώθηκε οριακά κατά 1% σε σχέση με το τέλος του 2011 και διαμορφώθηκε στα 117 εκ. ευρώ και 80 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 17 εκ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και 13 εκ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας. Η Εταιρεία συνεχίζει την σταδιακή μείωση των ημερών πίστωσης προς την πελατεία της με στόχο την διατήρηση της ρευστότητας της και την μείωση, κατά το δυνατόν, του πιστωτικού κινδύνου.

Η Εταιρεία εκτιμά ότι οι τάσεις που κατέγραψαν οι αγορές ,στις οποίες δραστηριοποιείται, κατά το τρέχον εννεάμηνο δεν θα μεταβληθούν ουσιαστικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην Ελλάδα η βαθειά οικονομική ύφεση, το κλίμα αβεβαιότητας και η έλλειψη ρευστότητας δεν επιτρέπουν προς το παρόν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, προβλέπει για την ελληνική οικονομία συνέχιση της κρίσης το 2013 με οριακή ανάκαμψη το 2014, ενώ για την Ευρωζώνη στασιμότητα τη διετία 2012 - 2013, με ασθενή ανάπτυξη το 2014.

Η ΣΙΔΜΑ σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να επικεντρώνεται στο τρίπτυχο: ενίσχυση των λειτουργικών περιθωρίων, περαιτέρω μείωση των γενικών εξόδων και διατήρηση της ρευστότητας της.

Επιπλέον στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της περιόδου 01.01.2012 - 30.09.2012 της Ανώνυμης Εταιρείας ΣΙΔΜΑ Α.Ε., η Εταιρεία γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι οι μετοχές της παραμένουν στην κατηγορία Επιτήρησης όπου μεταφέρθηκαν την 10.4.2012, επειδή οι λογιστικές ζημίες της χρήσεως που έληξε στις 31.12.2011 είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδο μεγαλύτερο από το 30% της καθαρής θέσης της Εταιρείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 3.1.2.6 παρ. 1,4 και 6 του κανονισμού του ΧΑ οι μετοχές της Εταιρείας μπορούν να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις όπως ορίζονται στην παράγραφο 4 περιπτώσεις (α), (β), (γ), μετά από αίτηση του εκδότη και με βάση τις οικονομικές καταστάσεις κάθε ημερολογιακού εξαμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v