Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τα 18+8 εννεάμηνα που ξεχώρισαν

Ποιες εταιρείες έκλεψαν τις εντυπώσεις είτε με την πορεία της κερδοφορίας τους, είτε με την επίδοσή τους στο μέτωπο των ταμειακών ροών. Οι εξαγωγικοί όμιλοι, τα «κρατικόχαρτα» και οι εγχώριες δυνάμεις που κερδίζουν την κρίση.

Εισηγμένες: Τα 18+8 εννεάμηνα που ξεχώρισαν
Σε αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα των χαμηλών τζίρων και των μεγάλων ζημιών, δεν έλειψαν οι εισηγμένες του Χ.Α. που κατάφεραν να σημειώσουν πολύ καλές επιδόσεις, πηγαίνοντας κόντρα στην οικονομική κρίση.

Είναι κυρίως εξαγωγικές εταιρείες (Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Καράτζης, FF Group, ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Καρέλιας, Flexopack), κάποιες άλλες που εντάσσονται στα λεγόμενα «κρατικόχαρτα» (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ακόμα υπάρχουν και επιχειρήσεις που απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά (Πλαίσιο, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτον Χημικά, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Έτσι, μεταξύ των εισηγμένων που κατάφεραν να σημειώσουν σαφώς ικανοποιητικά αποτελέσματα συγκαταλέγονται οι εξής:


ΕΥΔΑΠ: Άνοδος κερδών από τα 27,2 στα 44,4 εκατ. ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές +14,5 εκατ. ευρώ (7,7 εκατ. σε μέρισμα και 9,8 εκατ. για μείωση καθαρού δανεισμού).


ΟΛΘ: Νέα άνοδο εσόδων (από τα 37,1 στα 39,9 εκατ. ευρώ) και καθαρών κερδών (από τα 8,4 στα 14,7 εκατ. ευρώ) σημείωσε η εταιρεία της Θεσσαλονίκης στο εννεάμηνο του 2012. Γύρω στα 17,5 εκατ. οι θετικές ταμειακές ροές, χρηματοδότησαν το μέρισμα των 4 εκατ. ευρώ και ανέβασαν το καθαρό ταμείο της εισηγμένης στα 82,2 εκατ. ευρώ!


Folli Follie Group: Άνοδος τζίρου και καθαρών κερδών (από τα 81,5 στα 88,7 εκατ. ευρώ) και θετικές ταμειακές ροές άνω των 20 εκατ. ευρώ.


Καρέλιας: Εκτίναξη κερδών από τα 25 στα 38 εκατ. ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 50 εκατ. ευρώ (τα 21 εκατ. για διανομή μερίσματος, ενώ τα υπόλοιπα αύξησαν το ταμείο στα 210,8 εκατ. ευρώ).


ΟΛΠ: Αν και τα ευχάριστα για τον ΟΛΠ έρχονται κυρίως από τις νέες δουλειές που ετοιμάζει η COSCO, σαφώς ικανοποιητικά ήταν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Τα κέρδη ανέβηκαν από τα 5,5 στα 6,8 εκατ. ευρώ και οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές υπερέβησαν τα 3 εκατ. ευρώ, παρά την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 6,1 εκατ. ευρώ.


ΕΛΒΑΛ: Διατήρηση των πολύ υψηλών περυσινών κερδών (17,3 εκατ. ευρώ) όταν όμως στο περυσινό δ΄ τρίμηνο η κερδοφορία ήταν οριακή. Στα +11 εκατ. ευρώ οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, παρά την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 30 εκατ. ευρώ.


ΚΡΙ ΚΡΙ: Αύξηση καθαρών κερδών από τα 4,3 στα 6,7 εκατ. ευρώ και θετικές ταμειακές ροές, οι οποίες χρηματοδότησαν σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους.


Ευρωπαϊκή Πίστη: Παρά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, η εταιρεία σημείωσε κέρδη την περυσινή χρήση και φέτος ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη σχετική επίδοση: από 2,96 σε 7,04 εκατ. στο εννεάμηνο. Η άνοδος της παραγωγής ερμηνεύεται από τη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς.


Καράτζη: Άνοδος τζίρου από τα 48,9 στα 53,6 εκατ. και των καθαρών κερδών από τα 5 στα 6,7 εκατ. ευρώ.


Πλαίσιο: Παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών, τα κέρδη ανέβηκαν από τα 4,1 στα 4,95 εκατ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές των 11,6 εκατ. ευρώ χρηματοδότησαν το μέρισμα (1,76 εκατ.) και εκτίναξαν το καθαρό ταμείο στα 23,1 εκατ. ευρώ.


Σωληνουργεία Κορίνθου: Αύξηση εσόδων από τα 154,7 στα 196,5 εκατ. ευρώ και πολλαπλασιασμός κερδών από τα 3,2 στα 9 εκατ. ευρώ! Πάνω από 32 εκατ. ευρώ οι θετικές ταμειακές ροές, περιόρισαν τον καθαρό δανεισμό μόλις στα 8,6 εκατ. ευρώ.


ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η «μηχανή» των MW πήρε εμπρός, ο τζίρος ανέβηκε από τα 46,6 στα 88,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν από τα 8,7 στα 12,3 εκατ. ευρώ.


Πλαστικά Κρήτης: Αύξηση πωλήσεων από τα 144,6 στα 156,9 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών από τα 10,2 στα 11,2 εκατ. ευρώ. Οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές των 19,5 εκατ. ευρώ χρηματοδότησαν επενδύσεις ύψους 5,4 εκατ. και περιόρισαν τον καθαρό δανεισμό του ομίλου σε κάτω από 6 εκατ. ευρώ.


Πλαστικά Θράκης: Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων πέτυχε στο εννεάμηνο ο ακριτικός όμιλος. Οι πωλήσεις ανέβηκαν από τα 202,2 στα 206,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 6 στα 7,3 εκατ. ευρώ. Στα 12 εκατ. ευρώ οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές με τον συνυπολογισμό της επιχορήγησης που εισπράχθηκε.


Flexopack: Η εισηγμένη αύξησε τις πωλήσεις της κατά περίπου 10% και διατήρησε στάσιμη την κερδοφορία της (2,73 εκατ.), παρά το γεγονός ότι τα περυσινά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί θετικά από μη επαναλαμβανόμενα κέρδη. Οι θετικές ταμειακές ροές των 3,5 εκατ. ευρώ μετέτρεψαν τον προϋπάρχοντα καθαρό δανεισμό από θετικό σε αρνητικό.


Σαράντης: Άνοδος τζίρου στο εννεάμηνο (από τα 163,4 στα 172,2 εκατ.) και καθαρών κερδών (από τα 5,68 στα 6,78 εκατ. ευρώ).


ΕΛΤΟΝ Χημικά: Αύξησε τις πωλήσεις της από τα 63,2 στα 67 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της από τα 2,8 στα 2,95 εκατ. ευρώ. Θετικές ταμειακές ροές κατά περίπου 500 χιλιάδες ευρώ, παρά την υλοποίηση επενδύσεων.


Καραμολέγκος: Η εταιρεία ανέβασε τις πωλήσεις της από τα 56,1 στα 58,1 εκατ. ευρώ, διατήρησε στάσιμα τα κέρδη της στο 1,37 εκατ. ευρώ και σημείωσε θετικές ταμειακές ροές άνω των 5 εκατ. ευρώ.


Οι… γερές ταμειακές ενέσεις

Σε αρκετές περιπτώσεις, η κερδοφορία των εισηγμένων μπορεί να επιδεινώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν οι σε μεγάλο βαθμό θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που επιτεύχθηκαν.

Αποτέλεσμα των θετικών ταμειακών ροών ήταν η έντονη μείωση της έκθεσης των εταιρειών αυτών στον τραπεζικό δανεισμό (πτώση χρεωστικών τόκων και περιορισμός κινδύνου), ή ακόμη και η ενίσχυση του καθαρού θετικού ταμείου τους (δυνατότητα μελλοντικών εξαγορών, εκμετάλλευση πιστωτικών τόκων).

Η Motor Oil σημείωσε μεν στο εννεάμηνο χαμηλότερη κερδοφορία από πέρυσι (81,6 από 142,9 εκατ. ευρώ), ωστόσο πέτυχε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 214,6 εκατ. ευρώ, οι οποίες: α) χρηματοδότησαν επενδύσεις 49,2 εκατ. ευρώ, β) κάλυψαν μέρισμα 44,5 εκατ. ευρώ και γ) με το υπόλοιπο ποσό μείωσαν τον τραπεζικό δανεισμό και ενίσχυσαν το ταμείο του ομίλου.

Η AS Company είδε τα κέρδη της να μειώνονται από το 1,47 εκατ. στα 576 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο στο εννεάμηνο σημειώθηκαν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 1,23 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα θετικό καθαρό ταμείο γύρω στο 1,9 εκατ. ευρώ (5,28 εκατ. ταμείο, μείον 3,06 εκατ. μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό, μείον 326 χιλ. βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό).

Η Autohellas μπορεί να είδε τα κέρδη της να μειώνονται σημαντικά (8,6 από 15,79 εκατ. ευρώ), ωστόσο παρήγαγε μετρητά 31 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,4 εκατ. χρηματοδότησαν την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους και τα υπόλοιπα περιόρισαν δραστικά τον καθαρό δανεισμό της.

Η Quest Holdings υποχρεώθηκε στο εννεάμηνο σε ζημία 1,75 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 1,89 εκατ. ευρώ), πλην όμως σημείωσε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 15,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδότησαν κατά 9,6 εκατ. ευρώ την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της και ενίσχυσαν το καθαρό ταμείο του ομίλου, που στις 30/9/2012 είχε διαμορφωθεί στα 5,2 εκατ. ευρώ.

Μύλοι Λούλη: Τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου μπορεί μεν να υποχώρησαν από τα 3,44 στο 1,95 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές των 9,3 εκατ. ευρώ όχι μόνο χρηματοδότησαν επενδύσεις 4,46 εκατ., αλλά επιπλέον μείωσαν και τον καθαρό δανεισμό με τη διαφορά των δύο προαναφερθέντων ποσών.

Η Γενική Εμπορίου επηρεάστηκε αναμφίβολα από την οικονομική κρίση, βλέποντας τις πωλήσεις της να υποχωρούν και την κερδοφορία της να περιορίζεται μόλις στα 13 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, σημείωσε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 2,65 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το διανεμηθέν μέρισμα 473 χιλιάδων ευρώ και μειώνοντας με το υπόλοιπο ποσό τον καθαρό δανεισμό της.

Στ. Κανάκης: Μικρή μείωση των πωλήσεων (από τα 13 στα 12,1 εκατ. ευρώ), μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση κερδών (από τα 833 στα 633 χιλιάδες ευρώ) και ελεύθερες θετικές ταμειακές κοντά στα 2,7 εκατ. ευρώ ήταν τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της εισηγμένης. Οι θετικές καθαρές ταμειακές ροές όχι μόνο κάλυψαν την κατά 599 χιλ. ευρώ επιστροφή κεφαλαίου, αλλά επιπλέον διαμόρφωσαν και το καθαρό ταμείο της στο 1,7 εκατ. ευρώ.

Χαϊδεμένος: Αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά παράλληλα και ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα (-1,01 εκατ. ευρώ) σημείωσε η εταιρεία στο εννεάμηνο. Ωστόσο, οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 3,4 εκατ. ευρώ περιόρισαν τον καθαρό δανεισμό της στα 3,77 εκατ. ευρώ.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v