Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμβακάκης: "Ώρα για έξυπνα λεφτά στο ΧΑ"

Η περίοδος όπου κάποιος μπορούσε να βγάλει «χαζά λεφτά» στο Χ.Α. τέλειωσε. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε για να βγάλουμε τα έξυπνα λεφτά, δήλωσε ο κ. Φ. Ταμβακάκης.

Ταμβακάκης: Ώρα για έξυπνα λεφτά στο ΧΑ
Η περίοδος όπου κάποιος μπορούσε να βγάλει «χαζά λεφτά» στο Χ.Α. τέλειωσε και ήταν αυτή του δευτέρου εξαμήνου του 2012. Τότε, η άνοδος ήταν γενικευμένη και εύκολη. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε για να βγάλουμε τα έξυπνα λεφτά.

Αυτά δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Alpha Trust Ανδρομέδα Φαίδων Ταμβακάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, συμπληρώνοντας πως έχει μεγάλη σημασία η επιλογή μετοχών και ότι αν κάποιος επιλέξει μια μετοχή εταιρείας που μελλοντικά θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία της τότε αυτή μελλοντικά θα συνεχίσει να είναι διαπραγματεύσιμη με ελκυστικό δείκτη P/E ακόμη και αν ανεβεί πολύ η τρέχουσα τιμή της στο ταμπλό του Χ.Α.

Γενικότερα, ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογεί η εταιρεία του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

• Η αύξηση θα γίνει γύρω στα τέλη του μήνα, ή στις αρχές του επόμενου και οι νέες μετοχές θα διατεθούν με discount που θα είναι χαμηλότερο του 10%. Με δεδομένο ότι η εταιρεία θα έχει διάρκεια ζωής μόνο έξι χρόνια (έως το 2019), θα μειωθεί ο κίνδυνος της ύπαρξης ενός μεγάλου discount της τρέχουσας τιμής έναντι της εσωτερικής αξίας της μετοχής.

• Η μορφή επένδυσης της ΑΕΕΧ δεν είναι αναχρονιστική όπως κάποιοι επισημαίνουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περυσινή δημιουργία νέας ΑΕΕΧ στο Ηνωμένο Βασίλειο από την BlackRock με ενεργητικό 100 εκατ. λιρών.

• Οι αποδόσεις που πετυχαίνουν οι ΑΕΕΧ είναι ιστορικά καλύτερες από αυτές των ανοιχτού τύπου χαρτοφυλακίων, καθώς οι διαχειριστές δεν έχουν το πρόβλημα να τους τραβάνε κεφάλαια την ώρα που τα χρειάζονται και να τους προσφέρουν κεφάλαια όταν τους είναι αχρείαστα.

• Όπως η Ελλάδα, έτσι και οι ΑΕΕΧ θα διαψεύσουν τους απαισιόδοξους. Η πτώση των αξιών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν τεράστια, με ενδεικτικό την υποαπόδοση κατά 79,8% στη διάρκεια της κρίσης σε σχέση με τον S&P 500.

• Η υλοποιούμενη αύξηση κεφαλαίου είναι μια καλή ευκαιρία προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει σαφή περιθώρια μακροπρόθεσμης ανόδου. Επιπλέον, το discount των ελληνικών ΑΕΕΧ είναι πολλαπλάσιο από τον διεθνή μέσο όρο και συγκρίνεται με αυτό του… Πακιστάν.

• Πολιτική της Alpha Trust Ανδρομέδα είναι να τοποθετεί το σύνολο του ενεργητικού της σε μετοχές. Το 2012 η εταιρεία αύξησε την εσωτερική της αξία κατά 77,67%, όταν το ίδιο έτος ο Γενικός Δείκτης κέρδισε μόνο 37,35%. Από το 2000 έως και το τέλος του 2012, η εσωτερική αξία της Alpha Trust Ανδρομέδα σημείωσε άνοδο 25,86%, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχρεώθηκε σε πτώση 64,56%.

• Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες επιλογής μετοχών για το χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης:

α) Μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται κυρίως στις ξένες αγορές και δεν επλήγησαν από την κρίση.

β) Μετοχές εταιρειών που παραμένουν ισχυρές και θα ευνοηθούν όταν ανακάμψει η οικονομία, καθώς οι ανταγωνιστές τους έχουν αποδυναμωθεί και αυτές έχουν περιορίσει το κόστος τους.

γ) Μετοχές εταιρειών που ιδιωτικοποιούνται ή βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v