Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΑΕΕΧ αντεπιτίθενται

Η επανεμφάνιση των μόλις δύο ΑΕΕΕΧ που έχουν απομείνει στο ταμπλό. Η χαμηλή εμπορευσιμότητα, το τεράστιο discount έναντι της εσωτερικής αξίας τους και το οπλοστάσιο "Αιολικής" και "Ανδρομέδας".

Οι ΑΕΕΧ αντεπιτίθενται
Δέκα χρόνια πριν, τελούσαν υπό διαπραγμάτευση πάνω από δέκα ΑΕΕΧ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου) στο ταμπλό του ΧΑ και άλλες τόσες βρίσκονταν στον προθάλαμο της εισόδου. Σήμερα, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας υπάρχουν δύο μόλις ΑΕΕΧ.

Η τελευταία αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών σε εταιρεία του κλάδου έγινε το 2005. Η εμπορευσιμότητα των δύο μετοχών του κλάδου που έχουν απομείνει είναι χαμηλή και το discount έναντι της εσωτερικής αξίας τους είναι τόσο μεγάλο, έτσι ώστε συγκρίνεται μόνο με εκείνο του… Πακιστάν.

Και όμως, η Alpha Trust Ανδρομέδα επιχειρεί αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, τον κ. Φαίδωνα Ταμβακάκη, να υπερασπίζεται σθεναρά τις προοπτικές του κλάδου.

Πρώτον, γιατί πιστεύει πως τα κλειστού τύπου χαρτοφυλάκια μπορούν να σημειώνουν καλύτερες αποδόσεις σε βάθος χρόνου, τόσο σε σύγκριση με τα ανοιχτού τύπου χαρτοφυλάκια, όσο και σε σύγκριση με την διαχείριση που κάνουν μόνοι τους οι επενδυτές.

Δεύτερον, γιατί εκτιμά πως με μια μερική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (π.χ. στην αγορά ιδίων μετοχών να μην ισχύει ο περιορισμός του 10%), το ζήτημα του μεγάλου discount θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Και τρίτον, γιατί οι ΑΕΕΧ μπορούν να αποτελέσουν πρώτης τάξεως «οχήματα» προκειμένου να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η Alpha Trust Ανδρομέδα τελεί υπό διαπραγμάτευση με σημαντικό discount (προ ημερών εσωτερική αξία μετοχής στα 26,5 ευρώ), το οποίο όμως θα μειωθεί σε επίπεδα της τάξεως του 10%, ή και ακόμη πιο κάτω, μετά την δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πολιτική της εισηγμένης είναι η τοποθέτηση του 100% του χαρτοφυλακίου της σε ελληνικές μετοχές, με βασικότερες τοποθετήσεις σήμερα στις εταιρείες Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Inform Λύκος, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Frigoglass, OTE, Motor Oil, Quest Holdings, REDS και Ελβέ Ενδυμάτων. Η διάρκεια ζωής της εταιρείας ορίστηκε στα έξι έτη.


Με discount 39,76% η Αιολική

Η Αιολική ΑΕΕΧ τελεί υπό διαπραγμάτευση με αποτίμηση 11,3 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/12/2012 η εσωτερική της αξία ανερχόταν στα 18,55 εκατ. ευρώ (discount κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία 39,76%).

Αξιοσημείωτο είναι πως από τα 18,55 εκατ. της 31ης Δεκεμβρίου, ήταν τοποθετημένα σε επενδύσεις χωρίς αξιοσημείωτο κίνδυνο τα 9,8 εκατ. ευρώ (7,85 εκατ. σε καταθέσεις και repos εσωτερικού, 958 χιλ. σε καταθέσεις εξωτερικού και 1,03 εκατ. σε ομόλογα εξωτερικού). Τα υπόλοιπα 9,4 εκατ. ευρώ του χαρτοφυλακίου ήταν επενδεδυμένα κυρίως σε μετοχές, εκ των οποίων τα 3,96 εκατ. στο ΧΑ (κυριότερες τοποθετήσεις ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ), και τα υπόλοιπα στα χρηματιστήρια των Παρισίων, της Φρανκφούρτης, της Νέας Υόρκης και του Nasdaq.

Με άλλα λόγια, αν δεν συνυπολογιστούν οι προαναφερθείσες επενδύσεις πολύ χαμηλού κινδύνου, το discount στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο της Αιολικής ΑΕΕΧ υπολογίζεται γύρω στο 80%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v