Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Διπλό παζάρι για τη Finansbank

To καταρχήν ενδιαφέρον από HSBC και Κατάρ, η πρόθεση να συμμετάσχουν και στην ΑΜΚ της ΕΤΕ αλλά και η απαίτηση να αγοράσουν όλη τη Finansbank. Γιατί από εβδομάδα θα τρέξουν εξελίξεις. Τι λέει η ΕΤΕ.

ETE: Διπλό παζάρι για τη Finansbank
Στην κορυφή της ατζέντας της Εθνικής Τράπεζας εισέρχεται από την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank, καθώς δρομολογούνται εξελίξεις με ορίζοντα και την ανάγκη κάλυψης του 10% της ΑΜΚ της ΕΤΕ από την πλευρά των ιδιωτών.

Παρότι, επισήμως, ο φάκελος Finansbank δεν έχει ανοίξει από την ΕΤΕ, ούτε έχει δοθεί εντολή για διερεύνηση, ενδιαφέρον για τη Finansbank έχει άτυπα εκδηλωθεί. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι προέρχεται από τον τραπεζικό κολοσσό της HSBC και το Κατάρ.

Μάλιστα, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες και εντός των επόμενων ημερών το θέμα της Finansbank θα απασχολήσει την ΕΤΕ και τους συμβούλους της, με στόχο τη διερεύνηση ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών, οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον ισχυρό στρατηγικό εταίρο που αναζητά η Εθνική Τράπεζα.

Το μήνυμα που φέρεται να στέλνει η Αιόλου προς τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση της Finansbank είναι ότι «πουλά ποσοστό έως και 49% της τουρκικής θυγατρικής, είτε απευθείας, είτε με ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης».

Ωστόσο, οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές απορρίπτουν την εν λόγω πρόταση και από την πλευρά τους τονίζουν τη βασική τους επιδίωξη, που είναι η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Finansbank που κατέχει η ΕΤΕ (94% και έχει option αγοράς για επιπλέον 5%).

Μάλιστα, φέρονται δεκτικοί εφόσον η ΕΤΕ πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στη Finansbank να βάλουν λεφτά και στην αύξηση της ΕΤΕ, διευκολύνοντας έτσι την εξασφάλιση κεφαλαίων για την κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών.

«Εάν για παράδειγμα το τίμημα για την πώληση της Finansbank ανέλθει σε 5 δισ. ευρώ, δεν θα υπάρξει πρόβλημα τα 500 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ και ο αγοραστής να πάρει μετοχές της», αναφέρει στο Εuro2day.gr παράγοντας της τραπεζικής αγοράς.

Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολες και σημαντικό ρόλο στα χρονικά περιθώρια ελιγμών αναμένεται να διαδραματίσει η απόφαση της τρόικας στο πάγιο αίτημα των ελληνικών τραπεζών για παράταση κάποιων μηνών όσον αφορά την πραγματοποίηση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα λογιστική αξία της Finansbank εκτιμάται ελαφρώς πάνω από τα 3,5 δισ. και είναι διαπραγματεύσιμη τόσο όσο περίπου η λογιστική της αξία, με τις υπόλοιπες εισηγμένες τουρκικές τράπεζες να αποτιμώνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το book value.


Θυγατρική-κόσμημα

Η εξ ανάγκης και όχι κατ' επιλογή πώληση της Finansbank μπορεί να επιλύσει το μείζον πρόβλημα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται όπως το σύνολο σχεδόν του κλάδου με αρνητική καθαρή θέση, ωστόσο μακροπρόθεσμα ο όμιλος θα χάσει την καλύτερη επένδυσή του.

Τα καθαρά κέρδη της τουρκικής θυγατρικής το 9μηνο του 2012 ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ και η δυναμική της στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας είναι πράγματι αξιοζήλευτη. Οι χορηγήσεις της τράπεζας, το ίδιο χρονικό διάστημα, διαμορφώθηκαν στα 40,9 δισ. ευρώ, ενώ αποκόμισε κέρδη 137 εκατ. ευρώ από την πώληση της Finans Pension. Η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 522 καταστημάτων και απασχολεί συνολικά 11.000 εργαζόμενους.


Τι λέει η ΕΤΕ

Με ανακοίνωσή της, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει: "Με αφορμή ερωτήματα δημοσιογράφων, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι δεν είναι σε διαπραγμάτευση με κανέναν αναφορικά με τη Finansbank, ούτε έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις για το εν λόγω θέμα, που συχνά επανέρχεται στη δημοσιότητα άνευ λόγου και αιτίας".


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v