Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Περιορισμός ζημιών το 2012

Περιορισμό των μετά από φόρους ζημιών, παρά τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, παρουσίασε το 2012 τόσο ο όμιλος όσο και η μητρική Lavipharm.

Lavipharm: Περιορισμός ζημιών το 2012
Περιορισμό των μετά από φόρους ζημιών, παρά τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, παρουσίασε το 2012 τόσο ο όμιλος όσο και η μητρική Lavipharm.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις επηρεάστηκαν κυρίως από τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και από τη δραστική συρρίκνωση της δραστηριότητας της φαρμακαποθήκης LAS, με στόχο τον περιορισμό της έκθεσής της στην αγορά λόγω των κραδασμών που υπέστη ο κλάδος ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Lavipharm διαμορφώθηκε σε € 37,9 εκατ., εκ των οποίων μόνο το 14,5% (€ 5,5 εκατ.) προέρχονται από τη δραστηριότητα της LAS, έναντι € 168,7 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εκ των οποίων το 78,0% (€ 131,6 εκατ.) προέρχονταν από τη δραστηριότητα της LAS.

Το περιθώριο μικτού κέρδους βελτιώθηκε σημαντικά, μια και οι πωλήσεις αφορούν στην πλειονότητά τους την εμπορική δραστηριότητα κι όχι τη δραστηριότητα της φαρμακαποθήκης που παρουσιάζει πολύ χαμηλό περιθώριο μικτού κέρδους, ενώ τα λειτουργικά έξοδα εμφανίζουν μείωση της τάξης του 29,2%.

Παρά τα παραπάνω, η μεγάλη μείωση των πωλήσεων επηρέασε το ενοποιημένο EBITDA, το οποίο διαμορφώθηκε σε € 692 χιλ. από € 1,1 εκατ. το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου περιορίστηκαν κατά 15,1%, σε μια περίοδο που το μέσο χρηματοοικονομικό κόστος των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με αυτά του 2011 και διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων € 10,6 εκατ. έναντι € 13,4 εκατ. το 2011 και ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας € 7,6 εκατ. έναντι € 10,4 εκατ. κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της μητρικής Lavipharm, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε € 39,1 εκατ. έναντι € 47,0 του 2011, κυρίως λόγω της μείωσης των εγχώριων πωλήσεων φαρμάκων. Εντούτοις, τα μικτά αποτελέσματα παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με αυτά της περσινής περιόδου, αυξημένα κατά 21,7%, και ανήλθαν σε € 12,0 εκατ. από € 9,9 εκατ. το 2011.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 11,7%, οδήγησε σε τετραπλασιασμό σχεδόν του EBITDA, το οποίο ανήλθε σε € 4,0 εκατ. έναντι € 1,1 εκατ. το 2011.

Επιπρόσθετα, παρά την ελαφρά αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων, τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 5,0%, ως αποτέλεσμα της θετικής αναδιαπραγμάτευσης του κόστους δανεισμού, συμβάλλοντας στη μείωση των ζημιών μετά από φόρους σε € 771 χιλ. από € 4.413 χιλ. το 2011.

Όπως σημειώνει η εισηγμένη, κατά το 2012, σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον όπου κυριάρχησε η σύγχυση και η ανασφάλεια, η Lavipharm επικεντρώθηκε αφενός μεν στην ενίσχυση των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων αφετέρου δε στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω της περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού της κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξαγωγές της μητρικής Lavipharm A.E. εμφανίζουν άνοδο κατά 30,3% σε σχέση με αυτές του 2011, λόγω κυρίως της σημαντικής αύξησης των πωλήσεων του διαδερμικού προϊόντος φεντανύλης.

Ταυτόχρονα, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο της μητρικής εταιρίας, επετεύχθη περαιτέρω μείωση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης σε μια διαρκή προσπάθεια συγκράτησής τους.

Με γνώμονα τη συνεχή συγκράτηση εξόδων, την απλοποίηση των δομών αλλά και τη στοχευμένη ανάπτυξη της εταιρίας και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την ενίσχυση της θέσης της στη διεθνή αγορά, αφετέρου την ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v