Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάμψα: «Ποντάρει» στην Αθήνα… κόντρα στο ρεύμα

Ενισχύει τη θέση της στο κέντρο της πρωτεύουσας, ελπίζοντας σε αναβάθμιση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού. Οι επισημάνσεις του ορκωτού, οι θέσεις της διοίκησης και το ανοδικό ξεκίνημα του πρώτου τριμήνου.

Λάμψα: «Ποντάρει» στην Αθήνα… κόντρα στο ρεύμα
Μπορεί τα τελευταία χρόνια η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός να έχει υποβαθμιστεί, μπορεί επίσης πολλά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είτε να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, είτε να ζητούν να εξαγοραστούν, η Λάμψα ωστόσο αποφάσισε να διευρύνει την παρουσία της στον συγκεκριμένο χώρο.

Η εισηγμένη (κάτοχος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, δύο ξενοδοχείων στη Σερβία και διαχειριστής του Sheraton στη Ρόδο) μόνο αλώβητη δεν έχει βγει από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Το 2012 ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε από τα 41,5 στα 34,84 εκατ. ευρώ, το EBITDA περιορίστηκε από τα 6,23 στα 3 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν από 3,4 σε 4,16 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη μάλιστα είναι η επισήμανση του ορκωτού ελεγκτή (εξαιτίας του ότι στις 31/12/2012 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν μεγαλύτερες του κυκλοφοριακού ενεργητικού) για «ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου».

Η διοίκηση της Λάμψα, από την πλευρά της, είναι καθησυχαστική. Μιλά για διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες σχετικά με την αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής του υφιστάμενου δανεισμού και για τον σχεδιασμό λήψης κατάλληλων μέτρων για την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας.

Ειδικότερα, η διοίκηση του ομίλου κάνει λόγο για «καλή συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα» και εκτιμά ότι «τα θέματα χρηματοδότησης και ρευστότητας θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία εντός των επόμενων μηνών». Μάλιστα, η εισηγμένη αναμένεται να εξοικονομήσει φέτος γύρω στα 550 εκατ. ευρώ από τις περυσινές μειώσεις αποδοχών του προσωπικού, ενώ οι δύο βασικοί μέτοχοι της Λάμψα δεσμεύθηκαν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης τουλάχιστον για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Όλα αυτά βέβαια μπορεί να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της για το άμεσο μέλλον, πλην όμως δεν σημαίνουν ότι τα υπάρχοντα προβλήματα έχουν επιλυθεί. Ήδη, η εισηγμένη πολλές φορές έχει καυτηριάσει μέχρι σήμερα τα κακώς κείμενα σε ό,τι αφορά την πορεία των ξενοδοχείων της Αθήνας και του τουρισμού γενικότερα.

«Από την εμπειρία των τελευταίων ετών, όπου καταγράφηκε συνεχής πτωτική πορεία στον ξενοδοχειακό κλάδο, προκύπτει ότι βασικό αίτιο είναι η δυσμενής εικόνα του προορισμού Αθήνα, όπως αυτή έχει παγιωθεί στις διεθνείς αγορές και η οποία αναπαράγεται με κάθε ευκαιρία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Έτσι, το 2012 η πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων υποχώρησε κατά 13,4%, ενώ στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης η πληρότητα έπεσε κατά 11,3% και η τιμή δωματίου κατά 9,1%. Από την εξέλιξη αυτή, δεν έμεινε αλώβητο και το Μεγάλη Βρετανία, που πέρα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης βίωσε και τη σφοδρή αρνητική επίδραση από τα έκτροπα και τις ταραχές που λάμβαναν χώρα… έξω από την πόρτα του.


Οι εκτιμήσεις και η αντίδραση

Η διοίκηση της Λάμψα βλέπει με σκεπτικισμό το μέλλον, σημειώνοντας πως «το 2013 αναμένεται να είναι άλλη μία χρονιά δυσχερούς οικονομικής κατάστασης για τη χώρα μας. Το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα παραμένει αρνητικό. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για την πορεία των ξενοδοχείων, υπό την προϋπόθεση της έναρξης αντιστροφής του δυσμενούς επιχειρηματικού κλίματος».

Η αλήθεια είναι πως κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο το Μεγάλη Βρετανία καταγράφει άνοδο εσόδων της τάξεως του 10%, η εταιρία παρουσιάζεται στασιμότητα στα ξενοδοχεία της Σερβίας, ενώ έχουμε αύξηση του ρυθμού προκρατήσεων για το Sheraton Ρόδου.

Μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, η Λάμψα εκμίσθωσε από το τέλος Μαρτίου το όμορο (στο Μεγάλη Βρετανία) ξενοδοχείο King George, μέσω του οποίου προσβλέπει σε συνέργειες και οικονομίες κλίμακας. Η εισηγμένη αποσκοπεί σε συνέργεια των δύο ξενοδοχείων σε επίπεδο τόσο διοίκησης όσο και αξιοποίησης προσωπικού, καθώς και στη συμβολή του King George στην αύξηση του κύκλου εργασιών της Λάμψα.

Η σύμβαση περιλαμβάνει την καταβολή ενός ελάχιστου ενοικίου το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τις πωλήσεις των δύο όμορων ξενοδοχείων. Στόχος της Λάμψα είναι η αναβάθμιση του King George.

Μέσα από αυτήν την κίνηση, η Λάμψα, όπως υποστηρίζει, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στον ελληνικό τουρισμό και στον προορισμό της Αθήνας σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, με την ελπίδα ότι παρά τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της πόλης και τη φθίνουσα εικόνα της Αθήνας στα διεθνή μέσα η κατάσταση δεν μπορεί παρά να αντιστραφεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v