Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ: Ελιγμοί Κόκκαλη μετά το σάλο

Σιβυλλική ανακοίνωση της Intralot ότι «δεν έχει δηλώσει αποχώρηση», μετά τις διαρροές περί του… αντιθέτου. Εκρηκτικό το κλίμα μετά το εξώδικο-βόμβα, την παρέμβαση της Κομισιόν και την ερώτηση Μπακογιάννη στη Βουλή.

ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ: Ελιγμοί Κόκκαλη μετά το σάλο
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο θέμα του ΟΠΑΠ, καθώς η υπόθεση της νέας σύμβασης με την Intralot φτάνει πλέον στη Βουλή, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια ώρα που άλλοι διεκδικητές στέλνουν εξώδικα για ακυρότητα της συνέλευσης, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη διοίκηση του ΟΠΑΠ για αθέμιτους και ανήθικους χειρισμούς.

Tην Πέμπτη το απόγευμα, απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Intralot ανακοίνωσε σιβυλλικά ότι "δεν έχει δηλώσει την απόσυρσή της από τη διαγωνιστική διαδικασία", χωρίς όμως καμία διαβεβαίωση ότι προτίθεται να παραμείνει.

Την ερώτηση των αρμόδιων αρχών προκάλεσαν πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι η Intralot είχε αποστείλει επιστολή απόσυρσης από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να πιεστεί προσωρινά η μετοχή της εταιρίας, έως και το 1,63 ευρώ (τελικά έκλεισε με πτώση 4,15% στο 1,85 ευρώ).

Υπήρξαν όμως και δημοσιεύματα τα οποία με άκρως θετική προδιάθεση ή και βάλλοντας ευθέως εναντίον της ιδιωτικοποίησης παρουσίαζαν τις ίδιες πληροφορίες

Σε άμεση επικοινωνία του με πηγές στο ΤΑΙΠΕΔ, το Euro2day.gr διαπίστωσε σύντομα ότι δεν υπήρχε κάποια επιστολή με αυτό το αντικείμενο στα χέρια του Ταμείου. Ωστόσο, την κατάσταση περιέπλεξαν οι πληροφορίες ότι επιστολή με αντίστοιχο περιεχόμενο είχε αποσταλεί από την Intralot στον… ΟΠΑΠ, ο οποίος βέβαια δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των μετοχών του.

Πηγές προσκείμενες στον Οργανισμό αναφέρουν ότι φαίνεται όντως να υπάρχει επιστολή της Intralot προς τον ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο της αλληλογραφίας για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για το νέο τεχνολογικό σύστημα.

Στην επιστολή αυτή η Intralot φέρεται να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη σύμβαση ως "ενέχυρο" προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση και να διεκδικήσει τον ΟΠΑΠ, χωρίς ωστόσο να είναι εμφανές αν δηλώνει και αποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μόνο αρμόδιο όργανο για τη δήλωση αποχώρησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο μεταξύ, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον διαγωνισμό είναι πραγματικά εκρηκτικό, με σημείο αιχμής την επίμαχη σύμβαση ΟΠΑΠ-ΙΝΛΟΤ. Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το πρωί το Euro2day.gr, μία εκ των διεκδικητριών του ΟΠΑΠ, η Emma-Delta (όπου μετέχουν ο όμιλος Μελισσανίδη και το επενδυτικό Fund PPF, μέσω του Jiri Smejc), έστειλε εξώδικο-βόμβα στους αρμόδιους αλλά και στον υπουργό Οικονομικών.

Στο εξώδικο προειδοποιεί τη διοίκηση του ΟΠΑΠ ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ακυρότητας της γενικής συνέλευσης κι ότι δεν πρόκειται να απαλλαγεί των ευθυνών της "για την αθέμιτη και ανήθικη προικοδότηση του τεχνολογικού παρόχου" (δηλαδή της Intralot), αλλά και για τις υπέρογκες δεσμεύσεις που δημιουργεί αδιαφανώς "για τον οποιονδήποτε αγοραστή του ΟΠΑΠ". Κάνει μάλιστα λόγο για "εσωτερική πληροφόρηση ενός εκ των υποψηφίων, οικονομικό πλεονέκτημα υπέρ του ίδιου υποψηφίου αμέσως ή εμμέσως, διαρκή πλεονεκτική θέση του ιδίου, ακόμη και αν επιλεγεί άλλος υποψήφιος αγοραστής λόγω του οικονομικού αντικειμένου και της διάρκειας της σύμβασης" (περισσότερα στο σχετικό θέμα)


Η ερώτηση Μπακογιάννη στη Βουλή

Λίγο αργότερα, δημοσιοποιήθηκε πολιτική παρέμβαση της βουλευτού Επικρατείας της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη, που με καυστική ερώτησή της φέρνει το θέμα στη Βουλή, προκειμένου να δώσει απαντήσεις ο εποπτεύων υπουργός του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη ερωτά μεταξύ άλλων τον κ. Στουρνάρα για ποιους λόγους και πώς αποφασίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ να μετάσχει στη γενική συνέλευση του Οργανισμού με μόλις το 3,13% και όχι με το σύνολο (33%) των μετοχών (κίνηση που απέβλεπε στο να συμπληρωθεί η απαρτία, αλλά και να υπάρχει πλειοψηφία για την απόφαση) και αν αυτό ήταν εις γνώση του Γ. Στουρνάρα.

Στην ερώτηση, η κ. Μπακογιάννη ζητά επίσης από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Στουρνάρα να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους επιδεικνύεται "τέτοια σπουδή να προκύψει ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού", και ενώ ο ΟΠΑΠ είναι πρακτικά ιδιοκτήτης του εξοπλισμού έως το τέλος του 2016.

Επίσης ζητά με νόημα από τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί η κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της επίμαχης σύμβασης από το Δ.Σ. του Οργανισμού πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. 


Παρέμβαση και από την Κομισιόν

Ένα ακόμη στοιχείο, ενδεικτικό του σάλου που έχει προκληθεί, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει παρέμβαση στο θέμα με- προς το παρόν- ανεπίσημη επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει ο ΟΠΑΠ στην υπόθεση Intralot.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v