Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intralot: Σκιές σκανδάλου για τη λοταρία Κορέας

Έρευνες για σκάνδαλα διαφθοράς και «χειραγώγηση αποτελεσμάτων» στη λοταρία της Ν.Κορέας, που εμπλέκουν την Intralot, είναι σε εξέλιξη κατά το Κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Οι αναθέσεις και οι «σκιώδεις διαδικασίες».

Intralot: Σκιές σκανδάλου για τη λοταρία Κορέας
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών της Νοτίου Κορέας φέρονται να βρίσκονται οι διαδικασίες με τις οποίες η Intralot διαχειρίστηκε τα κρατικά λαχεία της χώρας αλλά και ανανέωσε την σύμβασή της, μολονότι εκκρεμούν αιτιάσεις ακόμη και για διαφθορά και «χειραγώγηση αποτελεσμάτων» της Λοταρίας, αναφέρει σε χθεσινό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κορεάς, Yonhap News Agency.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις πρωτοβουλίες των κορεατικών αρχών προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος της Επιτροπής Κρατικών Λαχείων και της ίδιας της Intralot.
Αναλυτικότερα, οι ελεγκτικές αρχές της Νοτίου Κορέας ξεκίνησαν έρευνα στην Επιτροπή Κρατικών λαχείων τη Νοτίου Κορέας, λόγω υποψιών για διαφθορά και για σκιώδεις διαδικασίες ανάθεσης των συμβολαίων, όπως ανέφερε την Δευτέρα ανώνυμη πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων.
 
Σύμφωνα με πηγές από το Συμβούλιο Ελέγχου και Ερευνών, αναφέρει το δημοσίευμα, ο σχετικός έλεγχος ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα στην επιτροπή από το 2008, αφότου η αρμοδιότητα για αυτήν πέρασε από το Πρωθυπουργικό γραφείο στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ελεγκτές θα εξετάσουν το πώς η επιτροπή διαχειρίζεται το κεφάλαιο των λαχείων και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει συνεργάτες.

«Καθώς ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες για τη φύση του, αλλά εξετάζουμε διάφορα πιθανά προβλήματα. όπως η διαφθορά και οι διαδικασίες που σχετίζονται με την υπογραφή των συμβάσεων».

Η έρευνα ενδέχεται να επικεντρωθεί στην σύμβαση του περασμένου Δεκεμβρίου με την Intralot, η οποία ανέλαβε το online σύστημα των λαχείων σε συνεργασία με την νοτιοκορεατική LG CNS, αναφέρει το πρακτορείο Yonhap.

Η Intralot διαχειρίζεται το σύστημα λαχείων από το 2008, αλλά καθώς υπήρξαν υποψίες για χειραγώγηση των κληρώσεων, (lottery number manipulation) η επιτροπή επέλεξε το 2011 μια κοινοπραξία με επικεφαλής τις LG CNS και Windy plan, ώστε να κατασκευαστεί ένα εγχώριο σύστημα διαχείρισης.

Η επιτροπή ωστόσο καθυστέρησε να επιλέξει νέο διαχειριστή που θα αντικαθιστούσε την Intralot τον περασμένο Μάρτιο, και τελικά προχώρησε στην από κοινού επιλογή των δύο εταιριών: της ελληνικής και της κορεατικής. Επιχείρημά της ήταν ότι με την διπλή αυτή επιλογή, ενδυναμώνεται η συνολική αξιοπιστία του συστήματος.

Στην διαδικασία της επιλογής, η επιτροπή δεν χρησιμοποίησε τη διαδικασία των δημόσιων προσφορών όπως υπαγορεύεται από τον σχετικό νόμο, που προβλέπει την διαδικασία αυτή όταν το ύψος ενός έργου ξεπερνά τα 50 εκατ. γουόν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο, η σύμβαση με την Intralot έφτασε περίπου τα 7,6 δισ. γουόν.
 
Η έρευνα θα επικεντρωθεί πιθανώς στους λόγους για τους οποίους η επιτροπή καθυστέρησε να επιλέξει νέο πάροχο, καθώς και στην συνολική διαδικασία κατά την οποία επελέγει η Intralot ως από κοινού ανάδοχος. Σύμφωνα με πηγές εξάλλου που επικαλείται το πρακτορείο, και η ίδια η ελληνική εταιρία βρίσκεται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.

Η Επιτροπή Κρατικών λαχείων αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στο θέμα, ενώ δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί κάποιος που να σχολιάσει εκ μέρους της Intralot Κορέας, διευκρινίζει το πρακτορείο.

Η επιτροπή κρατικών λαχείων της Κορέας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2004 και έχει ως αντικείμενο τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα λαχεία, ενώ η αξία των κεφαλαίων που βρίσκονται υπό διαχείρισή ανέρχεται στα 4,1 τρισ. γουόν. Οι πωλήσεις των λαχείων βρίσκονται σε άνοδο στην Κορέα. Πέρσι, σημείωσαν αύξηση κατά 3,4% έναντι του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν στα 3,9 τρισ. γουόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v