Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρόπουλος:Βλέπει καλύτερο 2013

Σαφή βελτίωση στο τελικό αποτέλεσμα αναμένει για φέτος η διοίκηση της Π. Πετρόπουλος, παρά τη συνεχιζόμενη δυσμενή συγκυρία που επικρατεί στην αγορά. Αυτό δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας.

Πετρόπουλος:Βλέπει καλύτερο 2013
Σαφή βελτίωση στο τελικό αποτέλεσμα αναμένει για φέτος η διοίκηση της Π. Πετρόπουλος, παρά τη συνεχιζόμενη δυσμενή συγκυρία που επικρατεί στην αγορά. Αυτό δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

Αν και η σχετική συνάντηση των στελεχών της εισηγμένης αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, οι μέχρι τώρα πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν διαφοροποιούνται από τις αρχικές, οι οποίες αναφέρονταν σε μηδενισμό ζημιών το 2012, ή καλύτερα στη διαμόρφωση μηδενικού αποτελέσματος αν εξαιρεθεί η απόσβεση «υπεραξιών».

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο σενάριο πως καμιά νέα δραστηριότητα δεν θα προστεθεί στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου. «Ψάχνουμε για καινούριες δουλειές και κυνηγάμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Το καλό των νέων δουλειών είναι πως επειδή διαθέτουμε ήδη την υποδομή, να συνεπάγονται πολύ μικρά πρόσθετα έξοδα και έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων μεταφέρεται στα κέρδη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Κων/νος Πετρόπουλος.

Η καλύτερη φετινή πορεία οφείλεται όχι μόνο στις κινήσεις περιορισμού δαπανών που υλοποιούνται, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχουν επιμέρους αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εισηγμένη και εμφανίζουν ανοδική πορεία το 2013 (π.χ. ο κλάδος των φορτηγών, των εξωλέμβιων μηχανών και των σκαφών).

Ενδεικτικό στοιχείο της περικοπής των εξόδων είναι η απόφαση των δύο βασικών μετόχων να περικόψουν δραστικά τις αποδοχές τους για το 2013. Έτσι, ο πρόεδρος κ. Κων/νος Πετρόπουλος προσάρμοσε τις μηνιαίες αποδοχές του από τα 3.072 στα 500 ευρώ μηνιαίως(!) και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Πετρόπουλος από τα 6.144 ευρώ στα 500 ευρώ μηνιαίως, επίσης. Οι μικτές αποδοχές των εργαζομένων το 2012 περιορίστηκαν κατά περίπου 8%.

Πέρυσι, οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν από τα 63,7 στα 50,2 εκατ. ευρώ, οι λειτουργικές ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελικά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν και με 3,4 εκατ. ευρώ από την πτωτική αποτίμηση επενδυτικών ακινήτων (μη επαναλαμβανόμενες ζημίες).

Πάντως, ο δείκτης των ιδίων κεφαλαίων προς το σύνολο του ενεργητικού (αφού αφαιρεθούν τα διαθέσιμα) διαμορφώθηκε στο τέλος του 2012 στο 45,4%, επίδοση που η διοίκηση θεωρεί σαφώς ικανοποιητική και πάνω από το στόχο του 40% που έχει θέσει.

Επιπλέον, η διοίκηση της εταιρείας έχει επιλέξει να διατηρεί μεγάλο ύψος διαθεσίμων -γύρω στα επτά εκατ. ευρώ σήμερα- για λόγους ασφαλείας (ανησυχία εξ’ αιτίας της κατάστασης που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα) αλλά και προκειμένου να εκμεταλλευθεί πιθανές νέες ευκαιρίες. Απαντώντας σε ερώτηση για το σενάριο ενός πιθανού κουρέματος των καταθέσεων, η διοίκηση της εταιρείας απάντησε ότι «το θέμα μας απασχολεί».


Διεύρυνση διοικητικού συμβουλίου

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τα οκτώ προϋπάρχοντα μέλη του συν δύο καινούρια.

Μεταξύ των παλαιών μελών του ΔΣ σημειώνονται οι δύο αφοί Πετρόπουλοι (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), ο κ. Γιώργος Δαυίδ (Coca-Cola Hellenic), ο κ. Ευστάθιος Παπαγεωργίου (τ. υποδιοικητής της ΤτΕ, διοικητής νέας Proton Bank), ο κ. Ιωάννης Κατσουρίδης (διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Ασφαλιστικής), ο νομικός κ. Ι. Φιλιώτης και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.κ. Νικόλαος Εμπέογλου και Γιώργος Δράκος.

Το πρώτο νέο μέλος του ΔΣ είναι ο γνωστός πολιτικός Στέφανος Μάνος και ο κ. Μιχ. Μιχαλούτσος, στέλεχος της εταιρείας κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v