Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Κάμψη σε κέρδη και τζίρο στο Q1

Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ευθυγραμμίζονται με το επιχειρηματικό πλάνο και η υλοποίηση των έργων στρατηγικής προτεραιότητας συνεχίζεται απρόσκοπτα. Πτώση 16,7% εμφάνισαν τα EBITDA του ομίλου.

Frigoglass: Κάμψη σε κέρδη και τζίρο στο Q1
Στα 3,6 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα σε ετήσια βάση, ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass το α' τρίμηνο. Πτώση 16,7% εμφάνισαν τα EBITDA του ομίλου ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 140,6 εκατ., μειωμένος κατά 11,6%. Αναλυτικά, η Frigoglass SAIC ανακοίνωσε ανακοινώνει σήμερα τα μη ελεγμένα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2013 (έως 31η Μαρτίου 2013).

Τα κυριότερα στοιχεία των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου έχουν ως εξής:

- Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου ευθυγραμμίζονται με το επιχειρηματικό πλάνο και η υλοποίηση των έργων στρατηγικής προτεραιότητας συνεχίζεται απρόσκοπτα, με στόχο τη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων κατά τις χρήσεις 2013 και 2014 

- Συνεχίζεται η μείωση του κεφαλαίου κίνησης και μειώνονται οι ανάγκες κεφαλαιουχικών επενδύσεων

- Ο Κλάδος Υαλουργίας εμφανίζει εξαιρετικές επιδόσεις, με τα Λειτουργικά Κέρδη (ΕΒΙΤ) να σημειώνουν αύξηση, σχεδόν, 32% σε ετήσια βάση (y-o-y)

- Οι πωλήσεις στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο καταγράφουν μεγάλη υποχώρηση, επηρεαζόμενες κυρίως από τα αποτελέσματα στην αγορά της Ρωσίας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αναμένεται ανάκαμψη των πωλήσεων της Ρωσίας και επιστροφή στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

- Η σύμβαση προμήθειας με την Coca-Cola Hellenic επεκτάθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018

Ο κ. Torsten Tuerling, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε ως εξής:
"Οι επιδόσεις μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με το πλάνο μας για τη σημαντική βελτίωση όλων των χρηματοοικονομικών δεικτών εντός της χρήσης 2013. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου συνεχίσαμε τις προσπάθειες μείωσης του κεφαλαίου κίνησης, πετυχαίνοντας βελτίωση 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο Κλάδος Υαλουργίας πέτυχε ένα εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο, με σημαντική αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση του Λειτουργικού Κέρδους, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης στην Ασία και την Αφρική αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό και εμφάνισαν βελτίωση σε επίπεδο κερδοφορίας. Σε σύγκριση με ένα εξαιρετικά ισχυρό πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι πωλήσεις στην Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, κυρίως λόγω της πτώσης των πωλήσεων στην αγορά της Ρωσίας. Οι χαμηλότερες πωλήσεις στην Ευρώπη αντικατοπτρίζουν τη διαφορετική εποχικότητα που υπάρχει το 2013 μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου, σε σύγκριση με το 2012. Αν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα της ρωσικής αγοράς, οι συνολικές μας πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο θα κυμαίνονταν 6% υψηλότερα από τα επίπεδα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Για το δεύτερο τρίμηνο, αναμένουμε τις πωλήσεις στην Ευρώπη να παραμείνουν αδύναμες, παρόλα αυτά προσδοκούμε ότι οι πωλήσεις στη Ρωσία θα σημειώσουν αύξηση. Οι πωλήσεις στις περιοχές της Ασίας κα της Αφρικής αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρά, καθώς εστιάζουμε περισσότερο στη βελτίωση της κερδοφορίας παρά στην αύξηση των πωλήσεων.

Σχετικά με τον Κλάδο Υαλουργίας, αναμένουμε τη συνέχιση των ισχυρών επιδόσεων του πρώτου τριμήνου του 2013. Με άξονα τα έργα στρατηγικής προτεραιότητας, περιμένουμε μικρή ως μέτρια μονοψήφια αύξηση των πωλήσεων και σημαντική βελτίωση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το σύνολο του 2013.

Αναμένουμε επίσης να επιτύχουμε μείωση κατά περίπου €25 εκατ. της αξίας των αποθεμάτων μας έως το τέλος του 2014, επιπροσθέτως της μείωσης κατά €35 εκατ. που επιτεύχθηκε στο τέλος του 2012.

Παράλληλα, στοχεύουμε σε εξοικονόμηση κόστους περίπου €20-25 εκατ. έως το
τέλος του 2016."


Τα αποτελέσματα τριμήνου

Το πρώτο τρίμηνο οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα €140.6 εκατομμύρια, μειωμένες κατά 11.6% σε ετήσια βάση. Η κάμψη αυτή οφείλεται κυρίως στις κατά €21 εκατομμύρια χαμηλότερες πωλήσεις στη Ρωσία και αντικατοπτρίζει τη διαφορετική εποχικότητα που υπάρχει το 2013 μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου, σε σύγκριση με το 2012.

Με εξαίρεση τις πωλήσεις στη Ρωσίας, οι πωλήσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 23.8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε στις παραγγελίες της Coca Cola Hellenic, οι οποίες εμφανίστηκαν προς το τέλος της περιόδου.

Στις περιοχές Ασίας/Ωκεανίας και Αφρικής/Μέσης Ανατολής, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14.3% στα €54.6 εκατομμύρια, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ωθούμενες κυρίως από τα ισχυρά αποτελέσματα στην Ινδία. Σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, ο Κλάδος Υαλουργίας κατέγραψε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις, σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 22% για το σύνολο των δραστηριοτήτων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, το μικτό περιθώριο κέρδους, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, υποχώρησε κατά 10.4%, στα €34.2 εκατ. Παρόλα αυτά, το μικτό περιθώριο για το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 24.3%, βελτιωμένο σε σύγκριση με το 24% του αντίστοιχου τριμήνου του 2012. Η βελτίωση αντικατοπτρίζει την εξοικονόμηση κόστους και τη βελτίωση παραγωγικότητας. Ο χαμηλότερος όγκος πωλήσεων συνετέλεσε στην περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης των λειτουργικών δαπανών με αποτέλεσμα ο δείκτης (%) λειτουργικών δαπανών (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) προς τις πωλήσεις να αυξηθεί κατά 130 μονάδες βάσης στο 10.4%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 16.7%, στα €20.3 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο να μειώνεται κατά 90 μονάδες βάσης, στο 14.4%. Όσον αφορά τις δραστηριότητες μας στην Ευρώπη, το περιθώριο EBITDA επηρεάστηκε από τη σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών δαπανών ως ποσοστό των πωλήσεων.

Την ίδια περίοδο, τα αντίστοιχα περιθώρια στις αγορές Ρωσίας και Τουρκίας κατέγραψαν σημαντική βελτίωση. Το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε στις περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, ωθούμενο κυρίως από τα σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα στην Κίνα.

Παρόλα αυτά, η αυξημένη συνεισφορά των περιοχών της Ασίας και της Αφρικής στις πωλήσεις μας, επηρέασε αρνητικά το περιθώριο EBITDA. Η δραστηριότητα στις Η.Π.Α. συνέχισε να προκαλεί αλλοίωση της κερδοφορίας μας, με την αρνητική επίδραση να υπολογίζεται σε περίπου 110 μονάδες βάσης επί του συνολικού περιθωρίου EBITDA για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Μετά από την αύξηση των αποσβέσεων κατά 8.2%, τα κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες (EBIT) ανήλθαν στα €11.8 εκατομμύρια, σε σύγκριση με τα €16.6 εκατομμύρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 23.1%, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2012, αντανακλώντας κυρίως το χαμηλότερο επίπεδο καθαρού δανεισμού και χρηματοοικονομικών εξόδων, καθώς και τα κέρδη από τις συναλλαγματικές διαφορές, μέγεθος το οποίο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 είχε εμφανίσει ζημιές.

Τα κέρδη προ φόρων (EBT) υποχώρησαν κατά 31.4%, στα €7.3 εκατ. Ο φορολογικός συντελεστής ανήλθε στο 37.1%, σε σύγκριση με το 24.2% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αντικατοπτρίζοντας τη διαφορετική συνεισφορά κάθε χώρας στα κέρδη προ φόρων σε σχέση με το τρίμηνο του 2012, και συγκεκριμένα τη μικρότερη συνεισφορά της Ρωσίας. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €3.6 εκατ., σε σύγκριση με €7.8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Το καθαρό κεφάλαιο κίνησης ανήλθε σε €216.9 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, μειωμένο κατά 15.2% σε ετήσια βάση, με το επίπεδο των αποθεμάτων να υποχωρεί κατά 18.6%, στα €156.4 εκατ. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το πρώτο τρίμηνο του 2013, ανήλθαν σε €2.4 εκατ., σημαντικά χαμηλότερες των €10.7 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €292.2 εκατ., καταγράφοντας μείωση 6.8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνου του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v