Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μύλοι Λούλη: Επέκταση σε Μ. Ανατολή, Αφρική

Η είσοδος της Al dahra Agriculture στο μετοχικό κεφάλαιο της Μύλοι Λούλη είναι μόνο η αρχή. Tα σχέδια των δύο στρατηγικών συνεργατών πλέον επεκτείνονται και στο κομμάτι της παραγωγής. Tο come back του Κ. Λουλη.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μύλοι Λούλη: Επέκταση σε Μ. Ανατολή, Αφρική
Η είσοδος της Al dahra Agriculture στο μετοχικό κεφάλαιο της Μύλοι Λούλη είναι μόνο η αρχή, αφού τα σχέδια των δύο στρατηγικών συνεργατών πλέον επεκτείνονται και στο κομμάτι της παραγωγής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η διοίκηση της εισηγμένης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη συνεργασία των δυο πλευρών, το business plan των δύο εταιρειών προβλέπει τη σύσταση joint venture και τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων (μύλων).

Συγκεκριμένα η παραγωγική επέκταση της Μύλοι Λούλη, μέσω της κοινής εταιρείας που θα συστήσει με την Al dahra, θα επικεντρωθεί σε Μέση Ανατολή, Αφρική και μακροπρόθεσμα σε Ινδία και θα αποτελέσει το επιστέγασμα της στρατηγικής συμφωνίας που επισημοποιήθηκε μετοχικά προχθές.

Η επέκταση αυτή, την οποία θα "τρέξει" ο Κωνσταντίνος Λούλης ο οποίος μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών επιστρέφει στο επιχειρείν, θα υλοποιηθεί μέσα από την κοινή εταιρεία (joint venture) στην οποία η Al dahra θα έχει την πλειοψηφία με ποσοστό 65%, η Μύλοι Λούλη θα κατέχει το 25%, ενώ 10% θα αποκτήσει ο Κωνσταντίνος Λούλης.

Σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές επενδύσεις, το πλάνο είναι να δημιουργηθούν δύο μύλοι σε πρώτη φάση σε Αιθιοπία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μακροπρόθεσμα στην Ινδία.

Εκτός από την παραγωγή αλεύρων (βασικό αντικείμενο της Μύλοι Λούλη) το πλάνο προβλέπει και τη δημιουργία γραμμής παραγωγής παιδικών τροφών.

Σχέδια υπάρχουν και για την περαιτέρω επέκταση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής εταιρείας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης, κ. Νίκος Λούλης στόχος είναι η αύξηση των εξαγωγών της αλευροβιομηχανίας από 6% που αντιπροσωπεύουν σήμερα επί του κύκλου εργασιών της να φθάσουν στο 20% σε βάθος χρόνου.

Σχετικά με την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 7,8 εκατ. μέσω της οποίας η Al dahra θα αυξήσει τη συμμετοχή στην εισηγμένη από 10% που είναι σήμερα στο 20%, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υλοποιηθεί εντός του ερχόμενου Φθινοπώρου.

Αναφερόμενος στο deal ο Khadim Al Darei (Aντιπρόεδρος Al Dahra Agriculture) σημείωσε: “το όλο σκεπτικό είναι να είμαστε στρατηγικός εταίρος σε αυτή τη βιομηχανία. Να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, να αναπτυχθούμε σε άλλες αγορές».

Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε όπως είπε η δέσμευση της οικογένειας Λουλη στην εταιρεία. «Κάνουμε συνεργασίας με ανθρώπους και όχι με εταιρείες. Καταλάβαμε πως οι άνθρωποι της Λουλη πιστεύουν στην εταιρεία και δουλεύουν σκληρά σε αυτή, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί τους και αυτό ήταν ένα στοιχείο που εκτιμήσαμε πριν προχωρήσουμε μαζί τους», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Al dahra αναζητά και άλλες ευκαιρίες στην Ελλάδα πέραν του τομέα της αλευροβιομηχανίας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν φόβισε την εταιρεία η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς τα άλευρα είναι μια κατηγορία που αντέχει ακόμη και σε περιόδους κρίσης όπως είπε, σημειώνοντας ότι πριν από ένα χρόνο τότε που οι διαδηλώσεις ήταν καθημερινές στην Αθήνα, ακόμη και δίπλα από το ξενοδοχείο που έμεινε έβλεπε ότι οι Έλληνες κατανάλωναν ψωμί.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Λούλης χαρακτήρισε “σταθμό” στην μακρόχρονη ιστορία της εταιρείας τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Al dahra Agriculture και τόνισε πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εγχειρήματος που αναλάμβανε.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά «η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό στη μακροχρόνια ιστορία της Μύλοι Λούλη. Η συμφωνία αυτή είναι καθοριστική για εμένα και για το μέλλον της εταιρείας, αποτελεί δε την κορυφαία στιγμή στην επαγγελματική μου ζωή και ένα τεράστιο βάρος στους ώμους μου”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “γινόμαστε κομμάτι της Al dahra και αποκτούμε πρόσβαση άμεσα και γρήγορα σε αγορές 85 εκατομμυρίων καταναλωτών και ενδυναμώνουμε την οικονομικής μας υγεία”. Ανέφερε ότι θα συμμετέχει και σε αποστολές της Κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι στο Αμάν της Ιορδανίας και σε χώρα της Αφρικής για να συμπληρώσει “ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε προσκληθεί για αντίστοιχες αποστολές από την ελληνική Κυβέρνηση ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v