Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελινόιλ: Τα σχέδια για φέτος

Το 2013 θα είναι η τελευταία χρόνια μείωσης της κατανάλωσης, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις για ανάσχεση της πτωτικής τάσης των πωλήσεων, εκτιμά η Ελινόιλ. Τι ειπώθηκε στη Γενική Συνέλευσηη.

  • του Μιχάλη Καιταντζίδη
Ελινόιλ: Τα σχέδια για φέτος
Παρά την κρίση που διέρχεται η αγορά πετρελαιοειδών, η ΕΛΙΝ κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της και να προχωρήσει σε εξυγίανση του δικτύου της, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα. Το μήνυμα αυτό έστειλε από τη γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Αληγιζάκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το 2013 θα είναι η τελευταία χρόνια μείωσης της κατανάλωσης, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις για ανάσχεση της πτωτικής τάσης των πωλήσεων.

Ιδιαίτερη δε σημασία έχει το γεγονός ότι το 2012, κατά το οποίο μειώθηκαν οι καταναλώσεις σε καύσιμα, υπήρξε αύξηση των πωλήσεων στο πετρέλαιο κίνησης, ως αποτέλεσμα της εξομοίωσης των ειδικών φόρων του κίνησης με το θέρμανσης, τάση η οποία συνεχίζεται με εντονότερους ρυθμούς το τετράμηνο του 2013.

Την αρνητική συγκυρία στην αγορά καυσίμων, ο όμιλος της ΕΛΙΝ αντιμετωπίζει με περιορισμό των εξόδων, και με προσεκτικές κινήσεις στην επιλογή συνεργατών στο δίκτυό της, ώστε να διατηρεί τις πλέον αξιόπιστες, μειώνοντας έτσι τις επισφάλειες που προκαλούν αναξιόπιστοι συνεργάτες.

Στόχος του ομίλου όπως τόνισαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Κυνηγός και Γιάννης Αληγιζάκης, είναι η διατήρηση των δυνάμεων της εταιρείας και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα.

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις της ΕΛΙΝ την προηγούμενη χρονιά, αυτές ανήλθαν σε 577.656 τόνους έναντι 648.892 τόνων το 2011 σημειώνοντας δηλαδή πτώση κατά 11%. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις βενζινών σημείωσαν μείωση 4%, του πετρελαίου θέρμανσης 27%, του μαζούτ 20%, ενώ στον αντίποδα οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης σημείωσαν αύξηση 2%.

Ωστόσο για την ΕΛΙΝ, η μείωση αυτή των πωλήσεων ήταν μικρότερη από την μείωση της αγοράς η οποία στο σύνολο των προϊόντων εκτιμάται ότι αγγίζει το 13%, με συνέπεια το μερίδιο αγοράς που κατέχει η ΕΛΙΝΟΪΛ να αυξηθεί ελαφρώς σε 7,5% από 7,3% το 2011.

Αντίθετα με τα υγρά καύσιμα, σημαντική άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις της ετααιρείας σε στερεά καύσιμα, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται από την ίδρυσή της. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις ανήλθαν σε 22.340 τόνους σε σχέση με 11.563 τόνους το 2011.

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους για την ανάκτηση πωλήσεων που είχαν απολεσθεί το 2011 μέσω μιας επιθετικότερης εμπορικής πολιτικής.

Γενικά οι πωλήσεις στερεών καυσίμων έχουν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας καθώς οι πελάτες στερεών καυσίμων είναι κατά βάση επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους σχετίζεται άμεσα με την οικοδομή (χαλυβουργίες, ασβεστοποιίες, κεραμοποιίες κλπ.).

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ΕΛΙΝ, διορθωμένος για τις διεταιρικές σχέσεις, ανήλθε το 2012 σε 788,8 εκατομμύρια έναντι 802,1 εκατομμυρίων το 2011 σημειώνοντας πτώση κατά 1,7%.

Το μικτό κέρδος ήταν 35,4 εκατομμύρια έναντι 40,25 εκατομμυρίων το 2011 παρουσιάζοντας μείωση 12%. Το λειτουργικό κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε σε 5,55 εκατομμύρια έναντι 7,02 εκατομμυρίων, παρουσιάζοντας μείωση 21%, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα (μετά φόρων) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημία 1,862 ευρώ, έναντι ζημίας 1,044 εκατομμυρίων το 2011.


Παροχή εγγύησης υπέρ της ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα

Την παροχή εγγύησης υπέρ της ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα Α.Ε. στην από 7/2/2013 σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης με την Alpha Bank και μέχρι του ποσού που ανά πάσα στιγμή αντιστοιχεί σε ποσοστό 37% μόνον των ληξιπροθέσμων μισθωμάτων, τόκων υπερημερίας, παρούσας αξίας υπολειπομένων μισθωμάτων, εξόδων και ασφαλίστρων που οφείλονται από τη ΕΛΙΝ Βιοκαύσιμα εκ της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, αποφάσισε μεταξύ άλλων η σημερινή τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΙΝΟΪΛ.

Επιπλέον, η Γ.Σ. παρείχε προέγκριση για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου για το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v